11:38:15
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 
   » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció   
 
 » méhes Fórum+  » Közélet (játék felnőtteknek)
Téma: Jobbos bank
tiszavirág
Olvasta: 5 | Válasz | 2020. április 22. 02:46 | Sorszám: 38
Pulai Miklós gyereke vajon Pulai András?

R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2020. április 21. 18:41 | Sorszám: 37
Magyar Bankszövetség: Pulai Miklós a modern magyar banktörténet ikonikus személyisége volt

A magyar banki közösség és a Magyar Bankszövetség tisztelettel és mély fájdalommal búcsúzik
az elmúlt napokban 94 éves korában elhunyt Pulai Miklóstól, a Magyar Bankszövetség volt
főtitkárától, aki a modern magyar banktörténet ikonikus személyisége volt - közölte a
szakmai szervezet kedden az MTI-vel.

A szövetség nekrológjában kiemelik: Pulai Miklós életútja tükörképe a második világháború
utáni magyar történelem nehéz időszakainak: 1945-ben szovjet hadifogságba került, majd
hazatérése után 1949-től a Pénzügyminisztériumban dolgozott, 1956 elején pénzügyminiszter-
helyettes lett. A forradalom napjaiban megválasztották a minisztérium forradalmi bizottsága
elnökének, majd a forradalom leverése után elbocsátották. Először az OTP-ben, majd a
jegybankban dolgozott, ahol elnökhelyettesi posztig jutott.
... https://gondola.hu/hirek/254044-Magyar_Bankszovetseg__Pulai_Miklos_a_modern_m ...
huszárló
Olvasta: 6 | Válasz | 2013. április 21. 10:13 | Sorszám: 36
Erre mondják nálunk, hogy nem sz.rnak a kútba, csak mellé és belelökik. Nem mind1 az, hogy kamatnak nevezik vagy ajándéknak, amit adnak? Nekem 8, csak legyen. Amúgy a törökök is isznak rakit, nem is keveset, ha nem is mind és nem is mindig, de épp eleget. Ahogy az arabok hasis vagy kat fogyasztók, meg állandóan játszanak, mint a pinty. Még van mit tanuljanak Mohamedtől efféle ügyekben, úgy láttam, mikor Egyiptomban vagy Törökországban jártam.
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2013. április 20. 18:48 | Sorszám: 35
Piac&Profit - A kkv-k oldala - Bankolás iszlám módra
www.piacesprofit.hu
Miközben Európa és Amerika milliárdos bírságoktól és állami mentőcsomagoktól hangos 2008 óta, az 1300 milliárd dollár volumenű iszlám tőke évi húszszázalékos növekedést tud felmutatni. A vallási hittételekkel regulázott szektor követendő
... http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/bankolas-iszlam-modra/
... www.facebook.com/gbathori?hc_location=stream
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2013. március 12. 18:00 | Sorszám: 34
Orbán Viktor a bankok tulajdoni viszonyáról
A magyar bankrendszernek legalább 50 százalékban hazai tulajdonúnak kell lennie – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumán kedden. Ugyanitt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy továbbra is a legfontosabb kérdés a növekedés beindítása.
... http://www.gondola.hu/cikkek/84678-Orban_Viktor_a_bankok_tulajdoni_viszonyaro ...
mackó
Olvasta: 6 | Válasz | 2011. október 28. 11:10 | Sorszám: 33
Mindent meg lehet tenni, de sajnos le is húzhatnánk a rolót.
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2011. október 28. 11:08 | Sorszám: 32
A magyar államadósság visszafizetését meg kell tagadni - interjú Dr. Drábik Jánossal

... http://forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=z_get_topic&f=2&t=011715&m ...
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2011. október 27. 09:12 | Sorszám: 31
A Vatikán és a nemzetközi pénzügyi rendszer
A Szentszék Sajtótermében október 24-én mutatták be a Iustitia et Pax Pápai Tanács négy fejezetből álló jegyzékét, „A nemzetközi pénzügyi rendszer reformjáért egy egyetemes hatáskörrel rendelkező közhatóság távlatában” címmel.
2011. október 26. 10:45

Fotó: OrientPress HírügynökségA sajtótájékoztatón felszólalt Peter Turkson bíboros, a vatikáni dikasztérium elnöke, Mario Toso püspök, a tanács titkára és Leonardo Becchetti, a római Tor Vergata Egyetem gazdaságpolitika-professzora.

A világot sújtó jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság mindenkit arra hív, hogy alaposan gondolkodjon el azokról a kulturális és erkölcsi alapelvekről, amelyek a társadalmi együttélés alapját képezik – olvassuk a dokumentumról kiadott rövid tájékoztatóban. A válság arra ösztönzi a magánszektor és a közhatóságok képviselőit országos, regionális és nemzetközi szinten, hogy komolyan vizsgálják meg annak politikai, gazdasági és technikai természetű okait és a lehetséges megoldásokat.

A G20 országok vezetői 2009-es Pittsburghi Nyilatkozatukban kijelentették: „A gazdasági válság bizonyítja, hogy a felelősségen alapuló, fenntartható gazdasági tevékenység új korszakának kell elkezdődnie.”

A Szentatya Caritas in Veritate kezdetű enciklikájában megfogalmazta, hogy a válságban használnunk kell a józan ítélőképességünket és a terveznünk kell, illetve fel kell vállalni a népek, de elsősorban a jelenlegi helyzetben leginkább szenvedő országok aggodalmait. E felhívást megfogadva a Iustitia et Pax Pápai Tanács a polgári és politikai hatóságok kompetenciájának tiszteletben tartásával közzétett egy rövid jegyzéket.

A dokumentum rendszerezett formában áttekinti a pénzügyi és gazdasági válság stádiumait, valamint irányvonalakat mutat a http://www.gondola.hu/cikkek/78405-A_Vatikan_es_a_nemzetkozi_penzugyi_rendsze ...
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2010. június 19. 11:30 | Sorszám: 30
Indul a magyar szegények bankja
2010. június 19. 10:43


MNO - BL
Hamarosan kihelyezi az első hiteleket a magyarországi szegénybank, a Kiútprogram – írja a Népszabadság a szombati lapszámban.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel
Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Csiripelés Twitter-re Küldés e-mailben
A Felcsuti Péter, Ujlaki András és Polgár András alapította Kiútprogram Közhasznú Nonporfit Zrt. tevékenységének célja az, hogy a szegények ne szakadjanak le a segélyrendszerről, és adófizető, önfoglalkoztató vállalkozóvá váljanak. A három üzletember a Grameen-modellt alkalmazza, melynek lényege, hogy segíti az öngondoskodóvá válás feltételeinek megteremtését.

A Kiútprogram előkészülete során kiderült, hogy egyes jogszabályok súlyosan akadályozzák az öngondoskodóvá válást, és megkülönböztetnek a különböző foglalkoztatási formák között – nyilatkozta a Népszabadságnak Molnár György, a Kiútprogram Zrt. igazgatóságának tagja.

Jelentősen szűkíti a programba vonhatók körét számos feltétel: nem lehet se köz-, se banki tartozás. A vállalkozóvá válást pedig az nehezíti, hogy a vállalkozás megalapításának első napjától fizetni kell a minimálbér utáni közterheket.

Nagy kihívást jelent a megvalósításban az, hogy az egyéni vállalkozóvá válás feltétele OKJ-szintű vizsga, amit csak az tud letenni, akinek megvan a nyolc általános iskolai végzettsége.

... http://mno.hu/portal/720050
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2010. január 11. 10:42 | Sorszám: 29
Hoppá:
Idézet:
Provident, a szegények bankja


„Szegény embereknek pénzt adni, ráadásul biztosíték nélkül, viszont magas kamat fejében, és a visszafizetésért hetenként gyötörni őket, ez mind a program szokatlanságának a jele.”

Fentieket Ujlaky András a Kiútprogram Nonprofit Zrt. (szegények bankja) igazgatója nyilatkozta az ÉS-ben. És bár ez nem szép egy igazgatótól, de Ujlaky András hatalmasat tévedett.

Ez a modell nagyon sok szegény és jómódban élő magyar ember számára ismerős, de még az újságok is megírták. Ugyanis a hetes kölcsönökkel házaló, fedezetet nem kérő, a hiteleket keményen behajtó, és ennek okán porig gyalázott Provident bank tevékenysége hajszálra megegyezik a szegények bankjának csúfolt állati fura pénzügyi intézmény működési terveivel.

Néhány ponton azért mégis eltérő. A licenc Indiából származik, ott Nobel-békedíjas lett az ötletelőből. Az alap, hogy 5 mélyszegénységben élő szerencsétlennek kell csoportot alakítania és ismertetni egymással a vállalkozási terveiket, a többieknek ezt jóvá kell hagyni, ezután kezdődik a hitelfelvétel. Először az első ember vesz fel hitelt, és már a következő héten törlesztenie kell. Ha nem fizet az első, a második nem kap hitelt és így tovább, a csoport vezetője az ötödik ember. Hogy hogyan áll fel a sorrend arra nem derült fény a cikkből, csupán arra, hogy a bank a csoportban található szerencsétlenektől várja, hogy az előttük levő, nem fizető egyedre nyomást gyakoroljanak. A hitelfelvétel során a terepmunkások intenzív kapcsolatot ápolnak a mélyszegényekkel, azután pedig a nyakukra járnak a törlesztőrészletért.

Különösnek tűnik a terepmunkások kiválasztási elve is. Diplomásokat válogatnak, olyanokat, akik nem rendelkeznek munkatapasztalattal, mert az olyan rettenetes dolog, hogy rontaná a terepmunkások hozzáállását.. Ujlaky szerint azért, mert aki egyszer már valahol dolgozott az furcsállaná a szükséges és elvárt munkamódszereket. Eszerint még a Providentnél gyakorlatot szerző „terepmunkások” is álmélkodnának. Mivel a cikk teljes homályban hagyott afelől, hogy mik azok a módszerek, jobb híján a kiválasztás magyarázatát kezdtem furcsállni.

Viszont a sok furcsaság után már nem is csodálkoztam azon az állításon, hogy nem fizetés esetén sem megy a végrehajtó a mélyszegények matracaiért. A program magyarországi adaptálásának végeredményét így már el is tudom képzelni; öten összefognak, elfogadják egymás terveit. Az első felveszi a hitelt, amit aztán együtt elisznak a kocsmában, majd a végén nyomásgyakorlás jogcímén jól elagyabugyálják egymást, kicsit később meg a terepmunkást.

Ez annál is inkább tűnik valószínűnek, mert Ujlakyék célcsoportja tulajdonképpen a cigányság, elképzelésük szerint az ő integrálásukkal megszűnnek az előítéletek, mert ma a többség „ingyenélőként és potenciális bűnözőként” tartja számon a cigányokat. De ha vállalkozót csinálnak belőlük mindjárt mindarra képesek lesznek, mint szerencsésebb körülmények közé született társaik.

Ez több ponton vitatható tétel, de nézzünk csak egyetlent: a szerencsésebbek legalább tanultak valamit, a szerencsétlenek meg éppen kijárták az általános iskolát. Ettől még lehetne kiváló teknővájó, vagy kosárfonó, de tekenőre nincs kereslet, sőt bármi másra is alig. Arról nem beszélve, hogy a bank úgy képzeli: a segélyről lemondva, a cigányember kiváltja a vállalkozói papírokat, és néhány nap múlva már fizeti vissza a kölcsönt a banknak, az államnak meg az adót, és közben inaszakadtáig dolgozik.

Nem akarnék a cigányok védelmére kelni, de talán nem kellene ilyen mértékben lebecsülni őket. Ki az a hülye cigány, aki a biztos segély helyett keményen akar dolgozni, egy csakis kockázati elemeket tartalmazó semmilyen sikerrel nem kecsegtető vállalkozásban? Továbbmegyek, én sem lennék olyan hülye.

Ujlaky igazgató a munkájáért nem fogad el fizetést, csupán a költségeit térítik meg, ugyan nem tudni, hogy az miből áll és hány forint lehet, de szerintem még így is túlfizetik. Az igazgató már a cikk elején kijelentette, hogy nem szeretik a szegények bankja elnevezést, mert az tartalmaz „valami lekicsinylő attitűdöt, leereszkedést”. Pedig nem is a név lekicsinylő, hanem az elképzelés.

Koronics Márton, http://gondola.hu/cikkek/69155
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2009. december 17. 13:12 | Sorszám: 28
Január elején indul a "szegények bankja"


Január elején kezdődik a három évre tervezett szegények bankja kísérleti projekt, amely 400 millió forinttal gazdálkodik - olvasható a Világgazdaság csütörtöki számában. A program az ország legszegényebb régióiban élő, tartósan munka nélkül lévő, sok esetben roma lakosság számára teremt lehetőséget arra, hogy létfenntartásukat helyi vállalkozásokkal tudják biztosítani. A vállalkozások beindításához 200 ezertől egymillió forintig lehet hitelt igényelni, feltétele pedig, hogy a vállalkozói csoportnak legyen üzleti terve, amelynek elkészítéséhez mentorok nyújtanak segítséget. A hitelt abból a haszonból kell visszafizetni, amelyet a vállalkozások kitermelnek. A szegények bankja nem fogyasztási hanem vállalkozói hitelt nyújt 20 százalékos kamattal, másfél éves futamidővel.

A program képviselői azt tartanák sikernek, ha a felvett hitelek 75 százalékát visszafizetnék a folyamatosan működő vállalkozások, illetve a programban részt vevők életkörülményei javulnának ... http://gondola.hu/hirek/119713
Tovább ...
 
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...