11:53:30
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 
   » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció   
 
 » méhes Fórum+  » Közélet (játék felnőtteknek)
Téma: Az ellopott rendszerváltozás
... Elejére 2. lap 
Rendes Kis
Olvasta: 10 | Válasz | 2013. szeptember 03. 12:58 | Sorszám: 1
Csillagok, ­csillagok…

Lehet, ha Tőkés László, amikor kitüntették a Románia Csillaga Érdemrenddel, megnézi, kiknek is van még hasonló medálja, el sem fogadta volna. Vagy ha utólag ismeri meg a névsort, úgy cselekszik, mint Elie Wiesel: amikor megtudta, hogy C. V. Tudor hasonló megtiszteltetésben részesült, rögtön visszaadta az érmet.

Vadimnak minden rendszerben elévülhetetlen érdemei voltak. Hol Ceauşescu, hol Iliescu tüntette ki. Ez utóbbi 2004-ben – többek közt – rendkívüli törvényhozói tevékenysége miatt. Különben Vadimtól 2007-ben a Kommunizmus Perében kifejtett parlamenti cirkuszozása miatt visszavonták a kitüntetést, de ő nem hagyta magát, pert indított, és nyert.

Ha valakit börtönbüntetésre ítélnek, akkor az éremteleníthető. A szociáldemokrata Cătălin Voicutól sikerült így elvenni a plecsnit. Őt hét év letöltendő szabadságvesztésre ítélték egy korrupciós ügyben. Viszont a volt miniszterelnöktől, Adrian Năstasétól nem kérték vissza, pedig őt is elítélték: egyszer két év letöltendőre csalásért, amit sikeresen le is tudott, és még egy felfüggesztettje is van három évre zsarolásért.

Nem kellene annyit vacillálni Tőkéssel sem. Nálunk bármikor kerülne egy törvényszék, amelyik elítélné hazaárulásért, és akkor nem kellene üzengetnie egymásnak a Tőkés elleni csillagtalanítási akcióban Victor Ponta miniszterelnöknek és Traian Băsescu államfőnek, hiszen mindketten ugyanazt akarják: eltakarítani az útból a még huszonhárom év után is renitenskedőt.

Bár most már más megoldást is találtak egy európai parlamenti képviselőnő, Corina Creţu segítségével, aki szorgalmasan fel is jelentette Tőkés Lászlót Martin Schulznál, és kérte megbüntetését az Európai Par­lament (EP) elnökénél „nacionalista és revizionista” tevékenysége miatt.

Tulajdonképpen kezdeményezhetné az egész romániai magyarság kollektív megbüntetését, mert itt minden magyar – akárcsak Tőkés – Románia alkotmányának első cikkelye ellen agitál. Az unió csak azért nem büntet meg mindannyiunkat, egyben, nagyban, „angróban”, mert nem ismeri el a kollektív jogokat, és így nem nyilváníthat kollektív bűnösöknek sem.

Ha az EP börtönbüntetésre ítélné Tő­kést, akkor már könnyedén vissza lehetne vonni az érdemrendet. Viszont úgy tűnik, hogy a hölgy nem biztos a dolgában, ezért egy másik akciót is kezdeményezett, mégpedig azok nevében, akik a Románia Csillaga valamelyik fokozatát elnyerték. És a felhívás nem maradt válasz nélkül! Örömmel csatlakozott hozzá egy sereg különféle kitüntettet – pártra, nemre, életkorra való tekintet nélkül. Ezek közül nem tudni, hány ellen indult már bűnvádi eljárás például korrupciós vagy egyéb ügyekben, de még végleges ítélet nincs.

Tőkés László temesvári forradalomban betöltött szerepét meg egyszerűen törölni kellene a történelemből, egyértelműsítvén, hogy Romániában valóban nem történt rendszerváltozás. Sztálin is utólag változtatta meg a történelemkönyveket. A róla és munkatársairól készült fényképeket meg retusáltatta: akiket menet közben eltetetett láb alól, eltüntette maga mellől még a fényképekről is.

Kuti János
Háromszék
... http://erdely.ma/publicisztika.php?id=148650&cim=csillagok_%C2%ADcsillagok%E2 ...
Tovább ...
 
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...