Téma: Autonómia |
|
|
R.András |
|
Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén, amelyen a szónokok az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérték számon Bukaresten. ... https://gondola.hu/cikkek/111533-Tokes__Gyulafehervarra_esTrianonra_az_egyetl ... |
|
R.András |
|
Székely nagygyűlés - Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arról beszélt: a történelem már túlhaladott azon, hogy a "Nagy Háború" győztes hatalmai semmibe vették a magyarok önrendelkezési jogát, ma már "Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia".
Beszédében rámutatott: az 1918-as gyulafehérvári határozatban a románság "teljes nemzeti szabadságot" ígért az együtt élő népek számára, vagyis területi és személyi elvű autonómiát, amit Románia sohasem teljesített, de az erdélyi magyarság nem törődhet bele a jogfosztásba.
"Területért jogokat követelünk. Hogyha már a hazánktól megfosztottak minket, új hazánkban, közös országunkban legalább alapvető emberi és kollektív jogainkat biztosítsák cserében" - szögezte le az EMNT elnöke. ... http://szekelyfold.ma/hirek/szekely-nagygyules--centenariumi-megemlekezest-es ... |
|
|
R.András |
|
Nemet mondani Bukarestre Hányszor éreztük már azt, hogy elegünk van ebből az országból. 2018. november 16. péntek, 13:00 perc
Pontosabban abból, amit ott, Bukarestben művel az állam élére kapaszkodott korrupt bűnbanda: az egymással háborúzó kormány és államfő, hatalom és ellenzék, de elegünk van a korrupcióellenesnek eladott hatalmi harcból, az égbekiáltó hozzá nem értésből, nemtörődömségből, a véget nem érő botrányokból is.
Hányszor kívántuk már pokolba Bukarestet, amikor legalább háromórás útra esik a legközelebbi repülőtér, a szomszédságunkban önerőből épülőt mégis minden eszközzel akadályozzák, amikor a térségben sehol nem épül autópálya, amikor befizetett adólejeinkből jóformán semmilyen állami beruházást nem látunk viszont.
Hányszor döbbentünk már meg azon, hogy mennyi időt, energiát, pénzt áldoz a hatalom arra, hogy éreztesse: másodrangú állampolgároknak tekint bennünket, kockázatot lát bennünk, megveti és üldözi jelképeinket, korlátozza nyelvi jogainkat, tovább bitorolja a történelmi egyházak jogtalanul elorzott vagyonát, újabban koncepciós perektől sem riadnak vissza. Mennyi mindent lehetne építeni, alkotni abból a pénzből, energiából, amit szolgálatos feljelentők által indított peres eljárásokra költenek! Hány hasznos tervet, mindennapjainkat könnyítő beruházást lehetne megvalósítani azokból az erőforrásokból, amelyeket most megfigyelésre, lehallgatásokra, követésre, megfélemlítésre fordítanak! ... http://szekelyfold.ma/hirek/nemet-mondani-bukarestre |
|
|
|
|
|
Omniscient |
|
Idézet: Megbukott a fellógatással fenyegetőző román miniszterelnök Bohus Péter 2018.01.15. 20:33 Módosítva: 2018-01-15 22:54:55
Lemondott Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását - írta az MTI.
|
|
Omniscient |
|
Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra, s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg, befonták életét vad kényszerképzetek.
Oly korban éltem én e földön, mikor besúgni érdem volt s a gyilkos, az áruló, a rabló volt a hős, - s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölték, akár a pestisest.
Oly korban éltem én e földön, mikor ki szót emelt, az bujhatott, s rághatta szégyenében ökleit, - az ország megvadult s egy rémes végzeten vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.
Oly korban éltem én e földön, mikor gyermeknek átok volt az anyja, s az asszony boldog volt, ha elvetélt, az élő írigylé a férges síri holtat, míg habzott asztalán a sűrű méregoldat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Oly korban éltem én e földön, mikor a költő is csak hallgatott, és várta, hogy talán megszólal ujra - mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, - a rettentő szavak tudósa, Ésaiás. |
|
|
Omniscient |
|
gondolom, a brüsszeli nagyon demokraták őt tartják ájropéjjernek, Orbán meg a náci ....
|
|
|
R.András |
|
A román parlament előtt Székelyföld autonómiatervezete 2017. december 22. 15:34
Egyéni törvényjavaslatként iktatta a bukaresti képviselőházban Székelyföld autonómiatervezetét pénteken Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő.
Erről a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján szerzett parlamenti mandátumot és az RMDSZ képviselőházi frakciójának tagja, közleményben tájékoztatta a sajtót.
A politikus a Székelyföld Autonómia Statútumát abban a formában terjesztette a parlament elé, ahogyan azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kidolgozta és elfogadta. ... https://gondola.hu/hirek/216687-A_roman_parlament_elott_Szekelyfold_autonomia ... |
|
R.András |
|
Ma (dec. 5.) 20:00 Belvárosi Plébániatemplom Március 15. tér, Budapest, 1056 Mozart: Requiem |
|
tiszavirág |
|
Ma a református templomokban 18:00 órakor ima és megemlékezés van a 2004. dec. 5-i szégyenteljes nap emlékére.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|