Téma: Határterületek a tudományban |
|
HAME |
|
nincs, de magad utánaszámolhatsz. Valahol, ráadásul azt hiszem ebben a topicban kiszámoltam , hogy mekkora golyóba kéne töpörödnie a Földnek ahhoz, hogy fekete lyukként viselkedjen. Érdekes módon Newton és Kepler törvényei alapján hajszálra ugyanaz az eredmény jött ki, mint a nagyképű-tenzoros-térgörbuletes-általános relativitáselméletes számítás szerint. Azaz nyugodtan számolhatsz egyszerű egyenletekkel, sokat nem tévedsz. A különbség az és ez között, hogy itt nemcsak a méret csökken, hanem a tömeg is nő. Azaz a statikus méretcsökkenéshez képest nagyobb rádiusznál megy át a Föld fekete lyukba-
ami a négyzetgyökgammaizéket illet, oszd el az elsőt a másodikkal (v= d/t) és megkapod a "c"-t, vagy szorozd meg az időt a sebességgel és megkapod a "d" távolságot. |
|
Bátky János |
|
A legkisebb hossz és a legrövidebb időintervallum a www.motionmountain.org szerint a kvantumelmélet és az ált. relativitáselmélet kombinációjából áll elő (p1097):
négyzetgyök(2*gamma*hvonás/c a köbön)= 2.3-szor 10 a -35-ödiken méter <= d
négyzetgyök(2*gamma*hvonás/c az ötödiken)= 7.6-szor 10 a -44-ediken secundum <= t
Ezek a mondások azt valószínűsítik, hogy sem az idő, sem a tér nem folytonos.
Nincs kedveeed?
|
|
HAME |
|
én úgy emléx, hogy a "legkisebb" hossz definíciója explicit, a legkisebb valós idő (egy elemi részecske két állapot közötti átmenetének definiálatlansági ideje) és a fénysebesség relációja. Ahogy a világegyetem nuladik (vagy első, ahogy tetszik) időkvantumjának hosszáról sincs értelme beszélni, lévénhogy a fizika a részét képező idővel együtt csak az első időkvantum után létezik, ugyanúgy az utolsó hosszrövidülésről is felesleges, lévénhogy az nem következhet be.
A mozgó fekete lyuk felvetésed érdekes, utána kéne számolni valami valós tömegsűrűséggel. De nincs kedvem... |
|
Bátky János |
|
Meglehet...
Van még 1-2 dolog.
Azt mondják, a világegyetemben létezik legkisebb hossz (kb. 10**-35 m). Viszont ha ilyen létezik és a speciális relativitáselmélet hosszrövidülésre vonatkozó állítása igaz, akkor a fénysebesség alatt léteznie kell egy sebességkorlátnak, mert akkor a hosszrövidülés csak a legkisebb hosszig folytatódhat...
A speciális relativitáselmélet szerint véges nyugalmi tömegű test nem gyorsulhat a fény sebességére. Ám tömege az egyre növekvő sebességgel azonos faktorral növekszik, mint ahogyan a hossz csökken ( ez a négyzetgyök(1-(v/c)**2) ). De ha a tömege nő, akkor előbb-utóbb elérhet egy kritikus tömeget a méretéhez képest, amellyel már fekete lyukká válhat a külső megfigyelő szempontjából... Vagy nem? |
|
mackó |
|
Minden bizonnyal rosszul olvastad: átvilágítására. (III/1,2,3...) |
|
Bátky János |
|
Azt találtam a lexikonban, hogy hold az, ami bolygó körül kering. Ezen belül lehet természetes vagy mesterséges. A mesterséges műholdak egy részét a bolygó éjszakai megvilágítására használják. |
|
|
mpd |
|
Netalántán a médiaszociológiát nem is tartod tudománynak????
Apage satanas!!!!! |
|
Bátky János |
|
Támogatlak. Ezt a kormánnyi űrtúristát még megfinanszírozzuk közpénzből. |
|
Login |
|
Ki
Hány személyes ez a fittyfene? Kormányzati terveim lennének. Be |
|
|
HAME |
|
[KEKEC ON] A műhódaknál is van valami kategorizálás? Hány kg-tól, métertől műhol a műhold és meddig? Ha elromlik, akkor már nem műhód, csak szemét? Vagymi? [KEKEC OFF] |
|
HAME |
|
OFF Neked Vásárhelyi Mária nem eléggé határterület a tudományban???!!! Netalántán a médiaszociológiát nem is tartod tudománynak???? ON |
|
Bátky János |
|
Több komolyságot, Hame mester. Ez nem a történelem topik. |
|
HAME |
|
Hát tudom én???? (Azért kérdem) |
|
HAME |
|
Na a te szüleid is szépkis nácik lehettek. Lexikont készíteni emberbőr kötésben. Pha! Még Vásárhelyi Mária bőréből is csak lámpaernyőt akartak. Azt is csak a pofázmányából. Hová süllyed ez a világ!!!! |
|
Bátky János |
|
Ezt nem tudom, de ilyen alapon a Szaturnusz gyűrűje is több millió "holdból" állna... |
|
HAME |
|
hmm... van valami határ, amin felül holdnak, és amin alul (mocskos) szemét (kommunista) szikladarabnak nevezhetjük a keringő dolgokat? Esetleg valami űrbizottsági határozat, melyben szegény Plutohoz hasonlóan ezt a nyomorult D209-et... izé, ... 6R10DB9-t is megfosztották büszke címétől? |
|
Bátky János |
|
Natyon kedvessek vatytok! Lexikon eredeti bőrkötésben! |
|
|
|
|
|
mackó |
|
Én úgy tudom, hogy a Föld is begyűjtött belőlük, de ha ez nem igaz, akkor csöndben maradok. |
|
Rendes Kis |
|
A többi űrszikla a Nap körül kering, nem ? |
|