Téma: Határterületek a tudományban |
|
Bátky János |
|
Nem vagyok rádiócsillagász, úgyhogy feelingeket írok.
Mit jelent az, hogy látni? Nemcsak szemmel lehet, hanem pl. rádióteleszkóppal. A gyenge jeleket fel lehet erősíteni.
A hőmérsékletet infravörös felvételekből lehet mérni. A mért hőmérséklet függ a ugyan forgástól, de a mért hőmérséklet már csak a többféle hatás eredőjét adja hőmérsékletként, ezt a forgás is befolyásolja.
Belenéztem az alábbi könyvbe:
Hey, James Stanley: Rádiócsillagászat Kiadás: Budapest, 1976 Kiadó: Gondolat Kiadó
Ebből a könyvből mérési eljárás teljes menete ugyan nem derül ki világosan, de közli a Naprendszer bolygóinak rádióteleszkóppal mért felszíni hőmérsékleteit.
A Merkúrról például azt írja, hogy kiszámították a felszíni hőmérsékletet -az éjszakai és a nappali oldalon egyaránt- majd mérték is. A nappali oldal a mérés szerint hűvösebbnek, az éjszakai melegebbnek adódott. Korábban úgy hitték, a Merkúr tengelye körül nem forog. Így éppen a rádióteleszkópos méréssel bizonyították, hogy de, ha lassan is, forog.
A bolygóról: http://gondola.hu/cikkek/54088 |
|
onogur |
|
Értsd meg, a csillagászok nem látták, ilyen távolságból nem is láthatják a bolygót. Ők csak egy "árnyék" elvonulását látják a vörös törpe előtt, melyből következtetni tudnak az égitest nagyságára és a csillag körüli keringési idejére. |
|
Bátky János |
|
Megpróbálok utánanézni a Kulin-féle Távcső világában...
Abból, hogy milyen fény esik rá és abból mit ver vissza szerintem elég sok mindent meg lehet mondani. |
|
onogur |
|
Ja és kösz, már túl vagyok rajta! |
|
onogur |
|
Igen, egy csillag esetén. Erről a bolygóról viszont csak azért tudnak, mert a vörös törpéje időnként rövid időre elhalványul, amikor elhalad előtte a bolygó. Mivel a bolygónak nincs saját általunk látható fénye, nincs mit elemezni. |
|
Bátky János |
|
Jó étvágyat!
A csillagászok a hőmérsékletet szerintem a színképből állapítják meg. |
|
onogur |
|
Bocs az elütésekért, de közben ebédelek, mert nem volt időm reggelizni. |
|
Rendes Kis |
|
Ha túl lassan forog, télen bizony befagyhat a tűztől távolabbi fele ... |
|
onogur |
|
Na de ha a koriscsajnak nincs saját testhőmérséklete, hanem egy baromi erős spotlámpától kapja a hőt, akkorm már nem mindegy. Mert ha áll, akkor az arca lesül, de a segge befagy. Mármint ha nincs légkör körülötte, ugyebár. Mert azt nem tudhuk meg sose, hogy a bolygónak van-e légköre. Így különösen tudománytalan felszíni hőmérsékletekről zagyválni a bulvármédiában. |
|
Bátky János |
|
Ezt hogy érted? A korcsolyázónő bármilyen gyorsan forog, testhőmérséklete 35 és 40 fok között van... |
|
onogur |
|
A mai technika fantasztikus teljesítményre képes. Anélkül hogy tudnák a saját tengelye körüli forgás sebességét simán kijelentik, hogy 0-40 fok között van a felszínen a hőmérséklet. Brávó, gratula! |
|
Bátky János |
|
Felfedeztek egy földszerű bolygót, kb. 20 fényévre... Nagy kihívás: az odaút cirka 150000-200000 évbe telik a mai technikával... |
|
HAME |
|
Hát én se a kőzetszakértőt gyanúsítom a stilisztikával... |
|
onogur |
|
Nem akarom védeni az öreg Sztenlit, de nem ő írta a magyar nyelvű cikket. |
|
HAME |
|
Arról már nem is beszélve, hogy egy kőzetszakértő nem keverné folyamatosan az ásvány és kőzet fogalmát. |
|
HAME |
|
az semmi, de még a vegyi képletét is. |
|
onogur |
|
Szerintem Stanley tudja hogy hol járt, csak a nyugati média nem találja a térképen a Balkánt és úgy általában Kelet-Európát, oszt írnak marhaságokat. |
|
|
onogur |
|
Van is. Lengyelországban. |
|
gyaloggos |
|
Úgy rémlik, focicsapat is volt ilyen. |
|
onogur |
|
Logikátlan. De ha véletlenül mégis igaz lenne, akkor is helyesebb lett volna úgy írni: "Az ásványt a szerbiai Jadar megye ( régió, tökömtuggya hogyan híjják a rácok ) azonos nevű bányájában találták." |
|
Rendes Kis |
|
Mér ? Lehet, hogy "Jadar" sör is van, nem ? |
|
onogur |
|
"Jadar annak a szerbiai bányának a neve, ahol az ásványt megtalálták."
Ezt erősen kétlem. Jadar az egy folyó neve Szerbiában és a folyó körüli "megye" neve is. Itt valami tévedés lehet. Persze ettől még lehet ezen a területen a bánya, csak nem a bányának a neve a Jadar. |
|
Bátky János |
|
Amíg a kriptonitról nem tudnak mindent, addig is a polónium marad a szabványosított anyag... |
|
Rendes Kis |
|
Ezt már nevezem geológusnak, aki még a fiktív kőzetek összetételét is tudja ! |
|