Téma: Dr. Rácz György Magánegyetem Egészség Tanszék (RME-ET) |
|
|
|
R.András |
|
Duncan ezt kérdezi: "Hogyan lesz a totipotens sejtből szomatikus sejt?" |
|
R.András |
|
Szegény angolok, ugyanavval a szóval jelölik az orvosi disordert ("rendellenesség"), és a termodinamoikai/informatikai disordert ("rendezetlenség").
 |
|
pandala |
|
nem ilyen egyszerű, szvsz .... a "disorder" pl. az orvostudományban, pszichológiában rendellenességet jelent ... nem lehet ilyen "képpel" illusztrálni a fogalmat ... |
|
R.András |
|
Duncan igen sötét színekkel ecseteli az esélyeinket. Az önsorsrontás eszköztárának széles palettájával, a transzhumanizmustól a lakáj-tudományig, biztosítjuk be magunkat a siker, a túlélés ellen. Igencsak elkélne ide egy jó kis paradigma - ne haljunk meg, ha nem muszáj !
 A. |
|
R.András |
|
És elérkeztünk az értelem első nagy kihívásához:
Vajon képesek leszünk-e megfejteni az emberi öregedés titkát, megállítani, sőt visszafordítani az öregedés folyamatát, elodázni a halált ?
 A. |
|
R.András |
|
Nos, bármily furcsa, a _jobboldali_ kép ábrázolja az "Order"-t és a _baloldali_ a "Disorder"-t. Azt nem tudom, hogy ez az angolajkú olvasók számára is ilyen furcsa-e, mi valóban a _baloldali_ képbe látjuk bele a "rend"-et. A magyarul gondolkodók számára úgy tudom lefordítani az "Order"/"Disorder"-t, hogy "értelmes rend" és "katonás rend". A jobboldali képbe úgy tudjuk belelátni az értelmet, ha azt mondjuk, hogy a piros pöttyök kolbász-szag molekulák és a keret egy szoba, akkor az emberi orr (a kutyaorr méginkább) ki tudja szimatolni azt az értelmet (információt), hogy hol ült az a valaki, aki kolbászt evett. Ha ezt a képpárt képregénynek tekintjük, ahol az idő jobbról bal felé telik, akkor a baloldali ábrán azt az állapotot látjuk, amikor az entrópia már elvégezte a _munkáját_, megszüntette a kolbász-szag koncentráció különbségeit, _elemésztette_ azt az információt, hogy hol illatozott a kolbász. Az entrópia (a halál) _információ-vesztést_ okoz. (Emiatt az információt szokás "negatív entrópiá"-nak is nevezni). ((Ezt továbbgondolva azt hiszem, hogy a termodinamikai és az informatikai entrópia nem két jelenség, hanem egy)). (((Ez alátámasztaná azt a sejtésemet, hogy a világnak nem két alapprincípiuma van: az anyag és az információ, hanem csak egy: az információ))). Fontos: az entrópia folyamata megfordíthatatlan, a szoba nem tud visszaemlékezni az elemésztett információra. (Mindezeket a Lehninger-könyvből értettem meg: http://a-aa.vectrix.hu/bioinfo/?o=436#436 ...) |
|
pandala |
|
A jobboldalai a dunai balesetet okozó hajóskapitány! .... 
|
|
R.András |
|
A halál oka: az entrópia. Ezt az ábrát az entrópia jelenségének érzékeltetésére rajzoltam. A kép egyik felének címe "Order", a másik feléé "Disorder". Kérdés, hogy melyik melyik. A válaszokat kommentbe kérném szépen.
 A. |
|
|
gajo |
|
Akkor ahová és amikorra megbeszéltük. |
|
|
|
gajo |
|
Alkalomadtán igen, de nem találom. |
|
|
R.András |
|
Egy sör ? ... Vagy egy tea az Irgalmas Kávézóban ?  |
|
gajo |
|
" Wáberer Medical Center "
Gyönyörű magyar cégnév! Csak a fidesz!
|
|
|
|
R.András |
|
Michelangelo Mózes márványszobra, amelyet 1513 és 1515 között alkotott, lenyűgöző módon bizonyítja a művész emberi anatómia iránti páratlan érzékét. Külön figyelmet érdemel az alkaron megjelenő apró izom, amely a valóságban csak a kisujj emelésekor feszül meg – a szobron ez az apró részlet is tökéletes pontossággal van ábrázolva. Az ilyen finom kidolgozottság és precizitás egyértelműen Michelangelo zsenialitását dicséri. ... www.facebook.com/merjelni98/posts/pfbid02T7ZkJjhX6V1VCPbyReYPYYP9DpCa7gq6cGUp ... |
|
|
|
R.András |
|
Calisthenics challenge according to the age |
|