20:03:23
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 
   » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció   
 
 » méhes Fórum+  » Műhely
Téma: Világ-árnyékkormány
... Elejére 2. lap 
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 25. 16:17 | Sorszám: 864
Tovább gyalázkodik a liberális világsajtó
A lap publicistája szerint ha Trump volt amerikai elnök valaha politikai vidámparkot akarna létrehozni, az jó eséllyel a mostani „Orbánisztánra” emlékeztetne.
... https://gondola.hu/cikkek/122500-Tovabb_gyalazkodik_a_liberalis_vilagsajto.html
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 25. 13:11 | Sorszám: 863
Nem szolgálják ki a külföldi rendszámú autósokat egy nyírábrányi benzinkúton

A Magyarországon még érvényben lévő benzinárstop miatt egyes töltőállomásokon úgy „védik” a hatósági áras üzemanyagot, hogy nem szolgálják ki a külföldi rendszámú autósokat – hívta fel a figyelmünket egyik olvasók.
... https://maszol.ro/kulfold/Nem-szolgaljak-ki-a-kulfoldi-rendszamu-autosokat-eg ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 24. 21:35 | Sorszám: 862
Megalakult az ötödik Orbán-kormány

Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
... https://gondola.hu/cikkek/122494-Megalakult_az_otodik_Orban-kormany.html
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 23. 12:38 | Sorszám: 861
Barley: Magyarország nélkül kell bevezetni az olajembargót
Az Európai Parlament (EP) német alelnöke „arcátlanságnak tartja”, hogy Orbán Viktor milliárdokat követel, és ha nem kapja meg, nem hajlandó megszavazni az orosz kőolajimport leállítását. A szociáldemokrata Katarina Barley, aki a nagykoalíció idején igazságügyi miniszter volt, a német közszolgálati rádiónak, a Deuschlandfunknak adott nyilatkozatban megjegyezte, hogy „az EU nem engedhet, mert a pénz a csókosoknál kötne ki” – idézte az alelnök szavait a hvg360.

Ezért az javasolja, hogy a bojkottot a magyar kormány nélkül indítsák be, ami persze messze nem optimális, viszont „Orbán nagyon sok pénzt akar, az Unió pedig nem hagyhatja, hogy megvezessék” – hangzott el a nyilatkozatban.

Barley: Orbán még gyakrabban fog homokot szórni a gépezetbe

Úgy értékelte, hogy amit a magyar vezetés „produkál”, az „csak ízelítő abból, mi várható Budapesttől”, és nem csupán Oroszország kapcsán. Miután nagy többséggel újjáválasztották, „Orbán még gyakrabban homokot fog szórni a gépezetbe” – hangsúlyozta Barley.

Az EP alelnöke hozzátette, „a blokádért egyedül a kormányfőt terheli a felelősség, mert a csehek, a szlovákok és a bolgárok is nehéz helyzetben vannak, de ők próbálnak elfogadható megoldást találni.
Ezzel szemben Magyarország politikai célokra használja ki a helyzetet és igyekszik több pénzt kisajtolni Brüsszelből, merthogy a jogállami hiányosságok miatt nem nyílt meg számára az újjáépítési alap. Ezért keres kerülőutat” – hangoztatta.

A politikus azt tartaná járható útnak, hogy 26-os körben fogadják el a megtorló intézkedéseket. Ez esetben nem kollektívan, hanem nemzeti alapon szüntetnék be az orosz olaj vásárlását – zárta mondandóját a Deutschlandfunknak adott interjúban a német szociáldemokrata EP-alelnök.
... https://gondola.hu/hirek/287410-Barley__Magyarorszag_nelkul_kell_bevezetni_az ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 23. 10:37 | Sorszám: 860
A román külügyminiszternek nem tetszik, hogy Novák Katalin az összmagyarságot kívánja képviselni
Heves támadást intézett Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar köztársasági elnök ellen.
... https://kronikaonline.ro/belfold/a-roman-kulugyminiszternek-nem-tetszik-hogy- ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 21. 20:03 | Sorszám: 859
Birodalmi lemeztektonika
Az orosz és német birodalom demográfiai értelemben lényegében reménytelen helyzetben van, és semmilyen valós esély nem látszik e végzetes lejtőről való visszafordulásra. Saját népesedési források és az ezt megalapozó szellemi energia híján egy évszázadon belül véget érhet történetük.

Az előttünk álló vészterhes idők folyamatait négy birodalom konfliktustere határozza meg. Amerika, Kína, Oroszország és az „európai birodalom” vezető ereje, Németország interakcióinak dinamikája a globális hatalmi tér legfőbb eleme lesz

Mindjárt hozzá kell tennünk ehhez persze, hogy ők négyen „csak” a látható birodalmak, valójában mindnyájukat az a „láthatatlan” globális hatalmi szuperstruktúra irányítja, amelyet jobb híján „nem létező” világerőként szoktunk megnevezni, mert az egyetlen biztos dolog, amit tudunk róla, az az, hogy saját létét is tagadja. Evidens módon azért, hogy így gyakorolhassa korlátlan hatalmát, hisz „aki nincs”, az nem ellenőrizhető és nem számon kérhető.

Az elmúlt egy-két évszázad során e négy látható birodalom között a kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködéstől az egymást kölcsönösen megsemmisíteni törekvő totális háborúig bezárólag már szinte minden lehetséges interakció létezett, és ahogy ez kinéz az előttünk álló, módfelett kalandosnak ígérkező időkben sem lesz másként. Érdemes lenne tehát eltöprengenünk azon, hogy a jelenlegi helyzetből milyen alapvető forgatókönyvek körvonalai bontakozhatnak ki.
Birodalmak 1914-ben
Amerika mint világbirodalom egyelőre meghatározó szerepet játszik.

És az is nyilvánvaló, hogy ez csak azért lehetséges, mert a „nem létező” világerő változatlanul ezt az amerikai globális uralmi konstrukciót támogatja. Az előttünk álló évtizedek legnagyobb kihívását azonban az a kérdés jelenti, hogy vajon meddig tart ez a támogatás.

Az amerikai világbirodalom uralmi elitjének szellemi állapota a hanyatlás utolsó fázisában lévő, széteső birodalmak jellegzetes mintázatait mutatja, valóságos világrendet fenntartani képes teljesítménye már nincs, sőt ő maga fokozza a világ rendezetlenségét annak érdekében, hogy az összes többi szereplő még rosszabb helyzetbe kerüljön, mint ő.

E degeneratív folyamat legmélyebb oka a komplexitás csapdájában keresendő, amelynek lényege az, hogy a komplexitását spontán módon folyamatosan emelő, most már nyolcmilliárdos népességű és kétszáz országból álló világ rendjének már a szimpla megtartáshoz is egyre magasabb szintű koordinatív szellemi energiákra van, pontosabban volna szükség.

Ám a pozíciójukba belekényelmesedő szupereliteket a primitív hedonizáláson kívül más már nem nagyon foglalkoztatja.

Amerika mint világbirodalom ebben a komplexitáscsapdában vergődik.

És nem nagyon látszanak olyan szellemi energiák, amelyek képesek lennének ezt a csapdát feloldani. Ám kizárni sem lehet teljesen egy olyan súlyos dráma lehetőségét, amely akár el is indíthatja az ilyen, ma még ismeretlen szellemi energiák kialakulását, amelynek nyomán a birodalom egy eddig ismeretlen szellemi szintre emelkedve újra képessé válik a világrend fenntartására. Az amerikai birodalmi elit egyelőre háborút visel saját nemzetállami talapzatával, vagyis a „belső világgal” szemben, hogy kipréselje belőle a „külső világgal” folytatott globális háborúja költségeit fedezni képes erőforrásokat. Ez a kettős háború iszonyú feszültségeket gerjeszt.

Ami bármelyik pillanatban és bármelyik ponton elképzelhetetlen drámát válthat ki.

A belső feszültség csillapítása érdekében provokálta ki sikeresen az orosz–ukrán háborút, ami reményei szerint rövid időn belül Németország és Oroszország mindent elpusztító, permanens állóháborújához vezet, és ez hosszú időn át tehermentesítené az amerikai birodalmat.

Hisz egyszerre iktatná ki a globális hatalmi harcból mindkét riválisát.

A kérdés „csupán” az, hogy a két érintett a továbbiakban is készségesen végrehajtja-e az amerikai birodalom e destruktív stratégiáját, és valóban elkövetik-e immár egy évszázadon belül harmadik alkalommal is ezt a kollektív öngyilkosságot, vagy együttes erővel próbálnak kiszabadulni ebből a, mindkettőjük számára végzetes csapdából.
Orosz tér
Egyelőre a készségesen véghez vitt, kölcsönös önmegsemmisítést látszanak választani.

De itt is bármikor előállhat olyan, ma még ismeretlen szerkezetű dráma, ami gyökeresen megváltoztatja ezt a helyzetet. Fontos mozzanat, hogy az orosz és német birodalom demográfiai értelemben lényegében reménytelen helyzetben van, és semmilyen valós esély nem látszik e végzetes lejtőről való visszafordulásra. Saját népesedési források és az ezt megalapozó szellemi energia híján egy évszázadon belül véget érhet történetük.

És mindketten feloldódnak a globális „csinált” migráció zavaros örvényeiben.

Mindez persze Amerikára is igaz, de mivel Amerika eleve egy mesterséges konstrukció, így soha nem volt és nem is lesz valóságos nemzet, megkonstruálóinak így eleve van gyakorlatuk abban, hogy azt a kezdettől fennálló káoszt, amelyet Amerikának hívnak, miképpen uralják.

A negyedik „látható” birodalom, vagyis Kína helyzete alapvetően eltér a másik hárométól, hisz több ezer éves története során a többiekkel ellentétben nemcsak, hogy expanzív nem volt, hanem inkább mindig hermetikusan elzárni igyekezett magát a külső világtól, az elmúlt évszázadok során leginkább a modern Nyugattól.
Kínai beruházások Afrikában 2010 óta
Az utóbbi negyven évben azonban olyan felfoghatatlan nyugatosítást vitt végbe, ami egyúttal világbirodalmi ambícióit is megerősítette.

Bár a most kibontakozó „világháborúban” elég egyértelműen Oroszországot támogatja, határozottan fellép az amerikai birodalom ellen, és Németországot próbálja rávenni arra, hogy Európa és Oroszország háborúját megakadályozza, de mindezt egyelőre módfelett óvatosan teszi.

Lehet, hogy egy évszázadon belül Kína és Amerika „szívélyes együttműködés” (entente cordiale) keretében osztja fel majd egymás közt Eurázsiát?
... https://gondola.hu/cikkek/122459-Birodalmi_lemeztektonika.html
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 19. 18:51 | Sorszám: 858
Orbán: Magyarországon kísérletezték ki a progresszív dominancia ellenszereit

Magyarország az a laboratórium, ahol a progresszív dominancia ellenszereit kikísérleteztük - fogalmazott orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
... https://gondola.hu/cikkek/122447-Orban___Magyarorszagon_kiserleteztek_ki_a_pr ...
Orbán Viktor miniszterelnök volt az esemény főszónoka a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben.
... https://gondola.hu/cikkek/122450-Orban_Viktor_teljes_beszede.html
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 19. 18:50 | Sorszám: 857
Közös nevezőn a Fidesz és a republikánusok
A CPAC budapesti megrendezése az amerikai és a magyar jobboldal Donald Trump idején megélénkült együttműködésének is a gyümölcse. Erősíti ezt, hogy a Republikánus Párton belül irányadó lett a nemzeti és családpárti vonal, amely az Orbán-kormányban pedig rendkívül stabil, már a tizenharmadik hivatali évét kezdő partnerre számíthat.
... https://gondola.hu/cikkek/122448-Kozos_nevezon_a_Fidesz_es_a_republikanusok_. ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 19. 17:32 | Sorszám: 856
Orbán-Klaus találkozó: egy oldalon állunk

... https://gondola.hu/hirek/287271-Orban-Klaus_talalkozo__egy_oldalon_allunk.html
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 18. 19:03 | Sorszám: 855
Osztrák külügyminiszter: Ausztria nem csatlakozik a NATO-hoz

Az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg szerint Ausztriának meg kell őriznie a semlegességét, ezért az országnak nem kellene belépni a NATO-ba.
... https://ma7.sk/nagyvilag/osztrak-kulugyminiszter-ausztria-nem-csatlakozik-a-n ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 18. 11:39 | Sorszám: 854
Matovič azzal vádolja Sulíkot, hogy egy követ fúj a magyar oligarchákkal!
Matovič: Az orosz kőolaj megadóztatásának elutasítása a hazaárulással határos
Tegnap derült ki, hogy Igor Matovič a kormány szociális csomagját többek között az Oroszországból érkező kőolajra kivetett különadóból finanszírozná. Az ötlet óriási felháborodást váltott ki a kabineten belül, hónapok óta nem látott intenzitással indult be az üzengeté...
... https://ma7.sk/aktualis/matovic-az-orosz-koolaj-megadoztatasanak-elutasitasa- ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 18. 11:33 | Sorszám: 853
A magyar diplomáciának a következő időszakban az új realitásokhoz kell alkalmazkodnia, miközben nem mondhat le a nemzeti érdekeiről, ideértve a külhoni magyar közösségek védelmét. Kolek Zsolt elemző írása.
Új geopolitikai realitások és a nemzeti érdek. Merre lép az ötödik Orbán-kormány?
Hétfőn tette le, immár ötödször, a miniszterelnöki esküt Orbán Viktor. A most kezdődő ciklus az áprilisban kapott erős felhatalmazás ellenére sem ígérkezik könnyűnek: a kormánynak kiszámíthatatlan külgazdasági környezetben, fokozódó szociális válság közepette kell kije...
... https://ma7.sk/hethatar/uj-geopolitikai-realitasok-es-a-nemzeti-erdek-merre-l ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 18. 11:25 | Sorszám: 852
Szlovákia és Csehország két és fél év után boldogan fogadná el a sokkal drágább kőolajat – népük legnagyobb megelégedésére. Kövesdi Károly jegyzete.
Hülyének lenni szabad
Hogy sok hülye politikus forgolódik az Európai Unió tagállamaiban, különösen annak a nyugati részében, eddig is tudtuk. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azonban valamennyit überelte a minap, amikor új ötlettel állt elő az Oroszország elleni olajembargó elfogadtatására. A litván miniszter az Európai Unió Külügyi Tanácsának brüsszeli ülése előtt kijelentette, a gordiuszi csomót úgy lehetne átvágni, hogy Ukrajna elzárhatná a területén áthaladó olajvezetéket, amivel megoldódna a magyar vétó ügye. Erre azért lenne szükség, mert Magyarország „túszul ejti” az egész uniót az ellenkezésével.

Landsbergis elvtárs valószínűleg zseniálisnak hiszi ezt a baromságot. Vagy ha nem tartja annak, legalábbis szükségét érezte, hogy a (természetesen nem létező) háttérhatalom iránti lojalitás (pontosabban a szolgalelkűség) éteri magaslataiba emelje országát a Vlagyimir Putyin elleni háborúban. Mert az amerikai tervek szerint – s ezt már nem is rejtik véka alá – már nem Ukrajnát kell védeni, hanem Oroszországot gyengíteni. Ami óriási különbség. Hogy ez milyen hatással lesz Európára, az az amerikai demokratákat a legkevésbé sem érdekli. Miközben a miniszterek az unió hatodik szankciós csomagjáról folytattak eszmecserét, pontosabban vitát (amely arra irányul, hogy a lehető legdrasztikusabban büntessük meg magunkat az orosz–ukrán háború oltárán Biden bácsi még nagyobb dicsőségére), egymás után jelentek meg a képtelen kijelentések.
... https://ma7.sk/tollhegyen/hulyenek-lenni-szabad
pandala
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 17. 16:51 | Sorszám: 851
Idézet:
Washington Post: Orbán Viktor befolyása nem áll meg Európánál
2022. május 17. 15:15
Az amerikai lap szerint az Egyesült Államok is Magyarország útját kezdi követni.

A Washington Post háromrészes cikksorozatot közölt arról, hogy Orbán Viktor befolyása egyre inkább nő az Egyesült Államokban. A sorozat első részét azzal kezdi a lap hogy felidézi: a magyar miniszterelnök 2018 nyarán, Tusványoson fogalmazott úgy, hogy „nagy pillanat előtt állunk. Búcsút intünk a liberális demokráciának, és az 1968-as elitnek is”. ....
https://mandiner.hu/cikk/20220517_washington_post_orban_viktor_usa_amerika
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 17. 08:35 | Sorszám: 850
Sajtómérlegelés: Erdő Péter bíboros lehet Ferenc pápa utódja

Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsek lehet Ferenc pápa utódja a péteri székben – jósolja a nemzetközi sajtó. Róma püspöke pár napja tolószékbe kényszerült erős térdfájdalmai miatt, a sajtó máris a konklávé hangulatát idézi. A francia és olasz napilapok hasábjain elkezdődtek a találgatások, ki a legesélyesebb jelölt, aki Ferenc pápát követően átveszi majd a Pápai Városállam és a világegyház vezetését. Az olasz lapok a Figaróban felröppent cikkre reflektálnak, amely beható elemzés készített a napokban a pápaságra esélyes bíborosokról.

A jóslások szerint a két befutó a konzervatív magyar bíboros Erdő Péter, valamint Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke a Szent Egyed közösség tagja, akit egyházi körökben progresszívként tartanak nyilván.

A sajtó szerint a pápaesélyesek között szerepel a továbbiakban Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, valamint Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.
... https://gondola.hu/hirek/287148-Sajtomerlegeles__Erdo_Peter_biboros_lehet_Fer ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 17. 08:32 | Sorszám: 849
Kirill pátriárka és Ursula von der Leyen is gratulált Orbán Viktornak

Az Európai Bizottság elnöke és az ortodox egyház vezetője és is gratulált Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztásához.

Ön egyike annak a kevés európai politikusnak, akik munkájuk során figyelemreméltó erőfeszítéseket tesznek a keresztény értékek fenntartásáért, valamint a közerkölcs normáinak és a hagyományos család intézményének megerősítéséért − hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztása alkalmából az ortodox egyház vezetője.

Krill pátriárka kiemelte, tisztában van azzal, hogy a magyar kormányfő aktív védelmezője a közel-keleti és az afrikai országok üldözött keresztényeinek, továbbá levelében elismerően szól arról is, hogy az elmúlt években Magyarország és az orosz ortodox egyház jó kapcsolatokat épített ki egymással.
... https://gondola.hu/hirek/287149-Kirill_patriarka_es_Ursula_von_der_Leyen__is_ ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 16. 18:22 | Sorszám: 848
Örülök, hogy holnap találkozom Duda elnökkel, aki 2020-ban a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntetett ki. Ígéretemhez híven első nemzetközi utam Varsóba vezet, ahol Andrzej Duda köztársasági elnökkel, Elzbieta Witekkel, a Szejm elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyalok.
... www.facebook.com/novak.katalin.official/posts/557966169024303
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 16. 16:54 | Sorszám: 847
Orbán beiktatási beszéde: "Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma azt gondoljuk,
mi vagyunk Európa jövője!"

... https://ma7.sk/hethatar/hivatalosan-megvalasztottak-orban-viktort-miniszterel ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 14. 12:03 | Sorszám: 846
Nem kevesebb a feladatunk, mint a Nyugat megmentése
Pár napra a jobboldali világ középpontja lesz Budapest, ugyanis május 19–20. között Magyarország ad otthont az első európai Konzervatív Politikai Akció Konferenciának.
... https://gondola.hu/cikkek/122402-Nem_kevesebb_a_feladatunk__mint_a_Nyugat_meg ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 11. 13:01 | Sorszám: 845
A nyugati civilizáció legsikeresebb politikai mozgalma a magyar jobboldal

A nyugati civilizáció legsikeresebb politikai mozgalma a magyar jobboldal, a nyugati világ konzervatívjai pedig látják, értékelik az eddig elért sikereket, ezért tartják idén Budapesten a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű konzervatív politikai fórumot - közölte Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
... https://gondola.hu/hirek/286905-A_nyugati_civilizacio_legsikeresebb_politikai ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 11. 09:00 | Sorszám: 844
Orbán Viktor: A legjobb korban vagyok. Az első 33 év csak bemelegítés volt. Amíg bírom, csinálni fogom.
... www.facebook.com/agnes.frigyesy.3/posts/5490946557606839
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 06. 07:58 | Sorszám: 843
A V4 országai ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn

A geopolitikai témákban eltérés van Lengyelország és Magyarország között, a visegrádi csoporton belül viszont a tagországok ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn - jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön a cseh hivatali partnerével közös sajtóértekezleten.

A Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián az ukrajnai háborúra utaló egyik újságírói kérdés a visegrádi csoporton (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) belüli lengyel-magyar együttműködésről szólt.

Rau aláhúzta: a V4 "a négy szomszédos ország műve" és mint ilyen több mint 30 éve működik. "Történetében jobb és nehezebb pillanatok fordultak elő" - tette hozzá. Felidézte az országcsoport sikereit, köztük azt, hogy az európai politikában "sokszor többet értek el együtt, mint amit külön-külön sikerült volna".

"Soha nem állítottuk, hogy minden ügyben azonos az álláspontunk" - folytatta Rau. "Így nyilvánvaló dolog, hogy a geopolitikai témákban jelenleg a Magyarországétól alapvetően eltérő állásponton vagyunk" - tette hozzá.

"Ezt figyelembe véve azokban a kérdésekben fogunk együttműködni, amelyekben konszenzus érhető el, hiszen ez a V4-ek jó hagyománya" - fogalmazott Rau.
... https://gondola.hu/hirek/286658-A_V4_orszagai_ott_fognak_egyuttmukodni__ahol_ ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 05. 15:04 | Sorszám: 842
Testvérek, egymásnak hátat fordítva is
Kissé fájdalmas téma ez, de jobb, ha a lengyel vezetők brüsszeli dorombolásszerű háttérzajjal kísért bírálatai után mi, magyarok is végre kimondjuk, hogy hányadán állunk a lengyel–magyar barátsággal.

Múlt hét pénteken a cseh miniszterelnöknek, Petr Fialának sikerült Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőtől kiprovokálnia, hogy közös nyilatkozatban hívják fel Orbán Viktort az őszinte színvallásra az ukrán helyzettel kapcsolatban. Fiala, aki 2018-ban, még mielőtt felvette volna a liberális hitvallást, a magyar választások eredményének tiszteletére szólította fel az uniós vezetőket, most azt tartja a legégetőbb problémának, hogy Magyarország állítólag nem ítéli el kellőképpen az orosz agressziót.

A jóhiszemű Morawiecki pedig bele is ment ebbe a játékba, amikor is kijelentette: „Egyáltalán nem értünk egyet Magyarország jelenlegi hozzáállásával Ukrajnához. Elvárjuk Budapesttől, hogy fogalmazzon meg egyértelmű és erős álláspontot, amellyel elítéli Oroszország ukrajnai bűntetteit. Ez egy igen fontos feltétel, mert nem hunyhatunk szemet afölött, ami ott történik.” „Azt akarjuk, hogy ez az álláspont teljesen világos legyen, és összhangban azzal, amit megfelelőnek tartunk” – egészítette ki hivatali partnerét Fiala.

„Nem értünk egyet” – persze, rendben. De „elvárjuk”, „akarjuk”, „feltétel”, „legyen összhangban a mi véleményünkkel”… Hol hallottuk mi ezt már? Lingua bruxellensis. A probléma itt nem az, hogy az ukrán kérdés megoldási spektrumán Lengyelország és Magyarország a politikai küzdőtér két különböző pólusán találta magát, hanem hogy Lengyelország csatlakozott azon véleményabszolutizmus téveszméjében szenvedő országok sorához, amelyek megmondják a magyaroknak, mit kell csinálniuk, míg mi ezzel szemben tiszteletben tartjuk a lengyel álláspontot. Így most nehéz is megmondani, hogy ez a sárga-kék köd, amely Varsó felett lebeg, az ukrán vagy inkább az európai uniós zászló színei, de az biztos, hogy Brüsszel egyetlenegy lépésre van attól, hogy a lengyeleknek egy hatalmas sakk-mattot adjon.

Az oroszok iránt érzett, gyógyíthatatlan ellenszenvük olyannyira elvakítja egyébként józan testvérnemzetünket, hogy nem vették észre azt sem, hogy az EU-ban újonnan megjelenő hangok, miszerint függesszék fel a „példás” lengyelek ellen a jogállamisági eljárásokat, egy csapda. Amint sikerül éket verni a magyar–lengyel összefogásba, már indul is újra a jogállamisági boszorkányüldözés Varsó ellen, és a csehektől majd várhatják, hogy kiállnak mellettük az egész európai fősodor ellen, mint ahogy ezt mi mindig habozás nélkül megtettük.

De ha kemény elvárásokat akarunk támasztani egymás felé, hát legyen. Ha Varsó komolyan gondolja az oroszok elleni fegyveres kiállást, mondjon le a többi tagország NATO 5-ös cikkelye által kimondott védelmi kötelezettségéről, és saját szakállára lépjen be a háborúba Ukrajna oldalán. Ha az abszolút igazságot akarják megtestesíteni, és a túlélésnél is magasabb ideálnak akarnak megfelelni, ám legyen, tegyék ezt, bizonyítsák saját példájukon. Majd meglátjuk, hogy a lengyel polgárok ezt hogyan értékelik. De hergelni a végletekig felbőszült oroszokat azzal, hogy majd szövetségeseink megvédenek, nem hősiesség, hanem önző felelőtlenség. Igen, Mateusz, a barátok kiállnak egymásért, de azért az igazi barátok nem is húzzák be egymást egy véres háborúba.

Tipikusnak tartom Grzegorz Kuczynski, a Varsó Intézet igazgatójának válaszát tavalyi kérdésemre, hogy „az ellenségem ellensége a barátom” lengyel politikája nem tartja-e túszként az ukrajnai lengyel kisebbséget. Azt válaszolta, „az ukrajnai lengyel kisebbség jogai egyáltalán nem túszai ennek az elvnek”. Közben a szégyenletes ukrán nyelvtörvények ugyanúgy vonatkoznak a lengyel kisebbségre, mint a magyarra. Oroszország mindig is vörös posztó volt a lengyelek szemében, ami persze érthető történelmi tapasztalataikból, de ne akarjanak ebből erényt faragni azzal az érvvel, hogy ezt mások iránt érzett szolidaritásból teszik.

Harmadik világháború esetén nem a lengyel katonáknak kell majd megvívniuk a fő csatát az oroszokkal, hanem amerikaiaknak, briteknek, franciáknak. És nem a lengyel katona lesz az egyetlen áldozata annak, ha gombafelhők emelkednek fel az európai fővárosok felett, 4000 fokon szénné égetve lakosaikat, kicsiket, nagyokat, gazdagokat, szegényeket. Soha, soha ne hősködjünk úgy, hogy ennek mások igyák meg a levét!

Itt egyáltalán nem arról van szó, hogy kinek van igaza az orosz–ukrán konfliktusban, Moszkvának vagy Kijevnek. Ezt a magyar kormány mellesleg már a maga részéről világosan megfogalmazta, egyértelműen elítélte az orosz inváziót, utána pedig megszavazta a szankciókat is. Itt arról van szó, hogy ez egy háború, az ilyenben pedig először mindig az igazság esik áldozatul. Ma már csak erkölcsileg ambivalens döntések széles palettája áll rendelkezésünkre, ezért teljesen téves az az elképzelés, hogy népeink biztonságát kötelességünk feláldozni valamiféle történelmi igazság oltárán. Azért, hogy majd a következő generációk előtt büszkén ki tudjunk állni, és elmondhassuk, lelkiismeretünk szerint cselekedtünk. Csakhogy értsük meg, nem lesznek következő generációk. Ha itt hibázunk, a bronzkorba vágjuk vissza civilizációnkat fél nap alatt.

A lengyel vezetők tehát tegyék meg a szükséges lépéseket Ukrajna megsegítésére, ahogy ezt ők és választóik jónak látják. De ugyanakkor fogadják el a tényt, hogy mi, magyarok nem rájuk szavaztunk, nem az ő politikájuknak adtunk demokratikus mandátumot, hanem a magyar kormánynak. Morawiecki értse meg, hogy amikor azt az álláspontot becsmérli, hogy nem akarunk ebbe a háborúba belekeveredni, nem Orbánt bírálja, hanem a mi akaratunkat akarja kinullázni. Egy hónapja világosan kifejtettük ezen döntésünket, ezért ne próbáljon minket meggyőzni arról, hogy ez valami félreértés, vagy hogy azóta már biztos meggondoltuk magunkat, kormányunk pedig orrunknál fogva vezet minket. Erre itt van nekünk Brüsszel, nem kell ez a maszlag Varsóból is.

A februári orosz invázió első napján, harmincéves kihagyás után, felébredt hosszú álmából a történelem, nem lenne jó, ha épp most küldenénk a lengyel–magyar barátságot szabadságra. A lengyel vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy nem misszionáriusként, hanem politikusként kell viselkedniük. Nem az a dolguk, hogy igazuk legyen, hanem elsősorban az, hogy polgáraik biztonságban legyenek, legyen mit enniük, és szabadok legyenek. Ez a hittérítő aktivista politikus egy obamai találmány, Brüsszelben is már évek óta ezt majmolják. De kérem, ha Varsóban orosz rulettet akarnak játszani egy nukleáris hatalommal, ne a mi homlokunkhoz tartsák azt a revolvert!

Deme Dániel
... https://gondola.hu/cikkek/122337-Testverek__egymasnak_hatat_forditva_is.html
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 05. 10:03 | Sorszám: 841
Újra összeáll a V4(3) ?

Kevés az egy év, Szlovákia három év türelmi időt kér a kőolajembargó bevezetésére
Rcihard Sulík gazdasági miniszter kijelentette, Szlovákia ugyan egyetért az Oroszország ellen irányuló EU-s szankciókkal, beleértve a kőolajra vonatkozókat is, de a meglebegtetett plusz egy évnyi türelmi idő kevés.
... https://ma7.sk/aktualis/keves-az-egy-ev-szlovakia-harom-ev-turelmi-idot-ker-a ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 04. 16:15 | Sorszám: 840
Éljünk a kegyelmi pillanattal!
Mostantól az agyonvert ellenzék helyett törődjünk a minket foglalkoztató, az ország sorsát meghatározó kérdésekkel.
... https://gondola.hu/cikkek/122328-Eljunk_a_kegyelmi_pillanattal_.html
Tovább ...
 
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...