07:53:05
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 
   » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció   
 
 » méhes Fórum+  » Műhely
Téma: Világ-árnyékkormány
... Elejére 2. lap 
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 18. 11:25 | Sorszám: 852
Szlovákia és Csehország két és fél év után boldogan fogadná el a sokkal drágább kőolajat – népük legnagyobb megelégedésére. Kövesdi Károly jegyzete.
Hülyének lenni szabad
Hogy sok hülye politikus forgolódik az Európai Unió tagállamaiban, különösen annak a nyugati részében, eddig is tudtuk. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azonban valamennyit überelte a minap, amikor új ötlettel állt elő az Oroszország elleni olajembargó elfogadtatására. A litván miniszter az Európai Unió Külügyi Tanácsának brüsszeli ülése előtt kijelentette, a gordiuszi csomót úgy lehetne átvágni, hogy Ukrajna elzárhatná a területén áthaladó olajvezetéket, amivel megoldódna a magyar vétó ügye. Erre azért lenne szükség, mert Magyarország „túszul ejti” az egész uniót az ellenkezésével.

Landsbergis elvtárs valószínűleg zseniálisnak hiszi ezt a baromságot. Vagy ha nem tartja annak, legalábbis szükségét érezte, hogy a (természetesen nem létező) háttérhatalom iránti lojalitás (pontosabban a szolgalelkűség) éteri magaslataiba emelje országát a Vlagyimir Putyin elleni háborúban. Mert az amerikai tervek szerint – s ezt már nem is rejtik véka alá – már nem Ukrajnát kell védeni, hanem Oroszországot gyengíteni. Ami óriási különbség. Hogy ez milyen hatással lesz Európára, az az amerikai demokratákat a legkevésbé sem érdekli. Miközben a miniszterek az unió hatodik szankciós csomagjáról folytattak eszmecserét, pontosabban vitát (amely arra irányul, hogy a lehető legdrasztikusabban büntessük meg magunkat az orosz–ukrán háború oltárán Biden bácsi még nagyobb dicsőségére), egymás után jelentek meg a képtelen kijelentések.
... https://ma7.sk/tollhegyen/hulyenek-lenni-szabad
pandala
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 17. 16:51 | Sorszám: 851
Idézet:
Washington Post: Orbán Viktor befolyása nem áll meg Európánál
2022. május 17. 15:15
Az amerikai lap szerint az Egyesült Államok is Magyarország útját kezdi követni.

A Washington Post háromrészes cikksorozatot közölt arról, hogy Orbán Viktor befolyása egyre inkább nő az Egyesült Államokban. A sorozat első részét azzal kezdi a lap hogy felidézi: a magyar miniszterelnök 2018 nyarán, Tusványoson fogalmazott úgy, hogy „nagy pillanat előtt állunk. Búcsút intünk a liberális demokráciának, és az 1968-as elitnek is”. ....
https://mandiner.hu/cikk/20220517_washington_post_orban_viktor_usa_amerika
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 17. 08:35 | Sorszám: 850
Sajtómérlegelés: Erdő Péter bíboros lehet Ferenc pápa utódja

Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsek lehet Ferenc pápa utódja a péteri székben – jósolja a nemzetközi sajtó. Róma püspöke pár napja tolószékbe kényszerült erős térdfájdalmai miatt, a sajtó máris a konklávé hangulatát idézi. A francia és olasz napilapok hasábjain elkezdődtek a találgatások, ki a legesélyesebb jelölt, aki Ferenc pápát követően átveszi majd a Pápai Városállam és a világegyház vezetését. Az olasz lapok a Figaróban felröppent cikkre reflektálnak, amely beható elemzés készített a napokban a pápaságra esélyes bíborosokról.

A jóslások szerint a két befutó a konzervatív magyar bíboros Erdő Péter, valamint Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke a Szent Egyed közösség tagja, akit egyházi körökben progresszívként tartanak nyilván.

A sajtó szerint a pápaesélyesek között szerepel a továbbiakban Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, valamint Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.
... https://gondola.hu/hirek/287148-Sajtomerlegeles__Erdo_Peter_biboros_lehet_Fer ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 17. 08:32 | Sorszám: 849
Kirill pátriárka és Ursula von der Leyen is gratulált Orbán Viktornak

Az Európai Bizottság elnöke és az ortodox egyház vezetője és is gratulált Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztásához.

Ön egyike annak a kevés európai politikusnak, akik munkájuk során figyelemreméltó erőfeszítéseket tesznek a keresztény értékek fenntartásáért, valamint a közerkölcs normáinak és a hagyományos család intézményének megerősítéséért − hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztása alkalmából az ortodox egyház vezetője.

Krill pátriárka kiemelte, tisztában van azzal, hogy a magyar kormányfő aktív védelmezője a közel-keleti és az afrikai országok üldözött keresztényeinek, továbbá levelében elismerően szól arról is, hogy az elmúlt években Magyarország és az orosz ortodox egyház jó kapcsolatokat épített ki egymással.
... https://gondola.hu/hirek/287149-Kirill_patriarka_es_Ursula_von_der_Leyen__is_ ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 16. 18:22 | Sorszám: 848
Örülök, hogy holnap találkozom Duda elnökkel, aki 2020-ban a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntetett ki. Ígéretemhez híven első nemzetközi utam Varsóba vezet, ahol Andrzej Duda köztársasági elnökkel, Elzbieta Witekkel, a Szejm elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyalok.
... www.facebook.com/novak.katalin.official/posts/557966169024303
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 16. 16:54 | Sorszám: 847
Orbán beiktatási beszéde: "Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma azt gondoljuk,
mi vagyunk Európa jövője!"

... https://ma7.sk/hethatar/hivatalosan-megvalasztottak-orban-viktort-miniszterel ...
R.András
Olvasta: 5 | Válasz | 2022. május 14. 12:03 | Sorszám: 846
Nem kevesebb a feladatunk, mint a Nyugat megmentése
Pár napra a jobboldali világ középpontja lesz Budapest, ugyanis május 19–20. között Magyarország ad otthont az első európai Konzervatív Politikai Akció Konferenciának.
... https://gondola.hu/cikkek/122402-Nem_kevesebb_a_feladatunk__mint_a_Nyugat_meg ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 11. 13:01 | Sorszám: 845
A nyugati civilizáció legsikeresebb politikai mozgalma a magyar jobboldal

A nyugati civilizáció legsikeresebb politikai mozgalma a magyar jobboldal, a nyugati világ konzervatívjai pedig látják, értékelik az eddig elért sikereket, ezért tartják idén Budapesten a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű konzervatív politikai fórumot - közölte Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
... https://gondola.hu/hirek/286905-A_nyugati_civilizacio_legsikeresebb_politikai ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 11. 09:00 | Sorszám: 844
Orbán Viktor: A legjobb korban vagyok. Az első 33 év csak bemelegítés volt. Amíg bírom, csinálni fogom.
... www.facebook.com/agnes.frigyesy.3/posts/5490946557606839
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 06. 07:58 | Sorszám: 843
A V4 országai ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn

A geopolitikai témákban eltérés van Lengyelország és Magyarország között, a visegrádi csoporton belül viszont a tagországok ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn - jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön a cseh hivatali partnerével közös sajtóértekezleten.

A Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián az ukrajnai háborúra utaló egyik újságírói kérdés a visegrádi csoporton (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) belüli lengyel-magyar együttműködésről szólt.

Rau aláhúzta: a V4 "a négy szomszédos ország műve" és mint ilyen több mint 30 éve működik. "Történetében jobb és nehezebb pillanatok fordultak elő" - tette hozzá. Felidézte az országcsoport sikereit, köztük azt, hogy az európai politikában "sokszor többet értek el együtt, mint amit külön-külön sikerült volna".

"Soha nem állítottuk, hogy minden ügyben azonos az álláspontunk" - folytatta Rau. "Így nyilvánvaló dolog, hogy a geopolitikai témákban jelenleg a Magyarországétól alapvetően eltérő állásponton vagyunk" - tette hozzá.

"Ezt figyelembe véve azokban a kérdésekben fogunk együttműködni, amelyekben konszenzus érhető el, hiszen ez a V4-ek jó hagyománya" - fogalmazott Rau.
... https://gondola.hu/hirek/286658-A_V4_orszagai_ott_fognak_egyuttmukodni__ahol_ ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 05. 15:04 | Sorszám: 842
Testvérek, egymásnak hátat fordítva is
Kissé fájdalmas téma ez, de jobb, ha a lengyel vezetők brüsszeli dorombolásszerű háttérzajjal kísért bírálatai után mi, magyarok is végre kimondjuk, hogy hányadán állunk a lengyel–magyar barátsággal.

Múlt hét pénteken a cseh miniszterelnöknek, Petr Fialának sikerült Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőtől kiprovokálnia, hogy közös nyilatkozatban hívják fel Orbán Viktort az őszinte színvallásra az ukrán helyzettel kapcsolatban. Fiala, aki 2018-ban, még mielőtt felvette volna a liberális hitvallást, a magyar választások eredményének tiszteletére szólította fel az uniós vezetőket, most azt tartja a legégetőbb problémának, hogy Magyarország állítólag nem ítéli el kellőképpen az orosz agressziót.

A jóhiszemű Morawiecki pedig bele is ment ebbe a játékba, amikor is kijelentette: „Egyáltalán nem értünk egyet Magyarország jelenlegi hozzáállásával Ukrajnához. Elvárjuk Budapesttől, hogy fogalmazzon meg egyértelmű és erős álláspontot, amellyel elítéli Oroszország ukrajnai bűntetteit. Ez egy igen fontos feltétel, mert nem hunyhatunk szemet afölött, ami ott történik.” „Azt akarjuk, hogy ez az álláspont teljesen világos legyen, és összhangban azzal, amit megfelelőnek tartunk” – egészítette ki hivatali partnerét Fiala.

„Nem értünk egyet” – persze, rendben. De „elvárjuk”, „akarjuk”, „feltétel”, „legyen összhangban a mi véleményünkkel”… Hol hallottuk mi ezt már? Lingua bruxellensis. A probléma itt nem az, hogy az ukrán kérdés megoldási spektrumán Lengyelország és Magyarország a politikai küzdőtér két különböző pólusán találta magát, hanem hogy Lengyelország csatlakozott azon véleményabszolutizmus téveszméjében szenvedő országok sorához, amelyek megmondják a magyaroknak, mit kell csinálniuk, míg mi ezzel szemben tiszteletben tartjuk a lengyel álláspontot. Így most nehéz is megmondani, hogy ez a sárga-kék köd, amely Varsó felett lebeg, az ukrán vagy inkább az európai uniós zászló színei, de az biztos, hogy Brüsszel egyetlenegy lépésre van attól, hogy a lengyeleknek egy hatalmas sakk-mattot adjon.

Az oroszok iránt érzett, gyógyíthatatlan ellenszenvük olyannyira elvakítja egyébként józan testvérnemzetünket, hogy nem vették észre azt sem, hogy az EU-ban újonnan megjelenő hangok, miszerint függesszék fel a „példás” lengyelek ellen a jogállamisági eljárásokat, egy csapda. Amint sikerül éket verni a magyar–lengyel összefogásba, már indul is újra a jogállamisági boszorkányüldözés Varsó ellen, és a csehektől majd várhatják, hogy kiállnak mellettük az egész európai fősodor ellen, mint ahogy ezt mi mindig habozás nélkül megtettük.

De ha kemény elvárásokat akarunk támasztani egymás felé, hát legyen. Ha Varsó komolyan gondolja az oroszok elleni fegyveres kiállást, mondjon le a többi tagország NATO 5-ös cikkelye által kimondott védelmi kötelezettségéről, és saját szakállára lépjen be a háborúba Ukrajna oldalán. Ha az abszolút igazságot akarják megtestesíteni, és a túlélésnél is magasabb ideálnak akarnak megfelelni, ám legyen, tegyék ezt, bizonyítsák saját példájukon. Majd meglátjuk, hogy a lengyel polgárok ezt hogyan értékelik. De hergelni a végletekig felbőszült oroszokat azzal, hogy majd szövetségeseink megvédenek, nem hősiesség, hanem önző felelőtlenség. Igen, Mateusz, a barátok kiállnak egymásért, de azért az igazi barátok nem is húzzák be egymást egy véres háborúba.

Tipikusnak tartom Grzegorz Kuczynski, a Varsó Intézet igazgatójának válaszát tavalyi kérdésemre, hogy „az ellenségem ellensége a barátom” lengyel politikája nem tartja-e túszként az ukrajnai lengyel kisebbséget. Azt válaszolta, „az ukrajnai lengyel kisebbség jogai egyáltalán nem túszai ennek az elvnek”. Közben a szégyenletes ukrán nyelvtörvények ugyanúgy vonatkoznak a lengyel kisebbségre, mint a magyarra. Oroszország mindig is vörös posztó volt a lengyelek szemében, ami persze érthető történelmi tapasztalataikból, de ne akarjanak ebből erényt faragni azzal az érvvel, hogy ezt mások iránt érzett szolidaritásból teszik.

Harmadik világháború esetén nem a lengyel katonáknak kell majd megvívniuk a fő csatát az oroszokkal, hanem amerikaiaknak, briteknek, franciáknak. És nem a lengyel katona lesz az egyetlen áldozata annak, ha gombafelhők emelkednek fel az európai fővárosok felett, 4000 fokon szénné égetve lakosaikat, kicsiket, nagyokat, gazdagokat, szegényeket. Soha, soha ne hősködjünk úgy, hogy ennek mások igyák meg a levét!

Itt egyáltalán nem arról van szó, hogy kinek van igaza az orosz–ukrán konfliktusban, Moszkvának vagy Kijevnek. Ezt a magyar kormány mellesleg már a maga részéről világosan megfogalmazta, egyértelműen elítélte az orosz inváziót, utána pedig megszavazta a szankciókat is. Itt arról van szó, hogy ez egy háború, az ilyenben pedig először mindig az igazság esik áldozatul. Ma már csak erkölcsileg ambivalens döntések széles palettája áll rendelkezésünkre, ezért teljesen téves az az elképzelés, hogy népeink biztonságát kötelességünk feláldozni valamiféle történelmi igazság oltárán. Azért, hogy majd a következő generációk előtt büszkén ki tudjunk állni, és elmondhassuk, lelkiismeretünk szerint cselekedtünk. Csakhogy értsük meg, nem lesznek következő generációk. Ha itt hibázunk, a bronzkorba vágjuk vissza civilizációnkat fél nap alatt.

A lengyel vezetők tehát tegyék meg a szükséges lépéseket Ukrajna megsegítésére, ahogy ezt ők és választóik jónak látják. De ugyanakkor fogadják el a tényt, hogy mi, magyarok nem rájuk szavaztunk, nem az ő politikájuknak adtunk demokratikus mandátumot, hanem a magyar kormánynak. Morawiecki értse meg, hogy amikor azt az álláspontot becsmérli, hogy nem akarunk ebbe a háborúba belekeveredni, nem Orbánt bírálja, hanem a mi akaratunkat akarja kinullázni. Egy hónapja világosan kifejtettük ezen döntésünket, ezért ne próbáljon minket meggyőzni arról, hogy ez valami félreértés, vagy hogy azóta már biztos meggondoltuk magunkat, kormányunk pedig orrunknál fogva vezet minket. Erre itt van nekünk Brüsszel, nem kell ez a maszlag Varsóból is.

A februári orosz invázió első napján, harmincéves kihagyás után, felébredt hosszú álmából a történelem, nem lenne jó, ha épp most küldenénk a lengyel–magyar barátságot szabadságra. A lengyel vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy nem misszionáriusként, hanem politikusként kell viselkedniük. Nem az a dolguk, hogy igazuk legyen, hanem elsősorban az, hogy polgáraik biztonságban legyenek, legyen mit enniük, és szabadok legyenek. Ez a hittérítő aktivista politikus egy obamai találmány, Brüsszelben is már évek óta ezt majmolják. De kérem, ha Varsóban orosz rulettet akarnak játszani egy nukleáris hatalommal, ne a mi homlokunkhoz tartsák azt a revolvert!

Deme Dániel
... https://gondola.hu/cikkek/122337-Testverek__egymasnak_hatat_forditva_is.html
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 05. 10:03 | Sorszám: 841
Újra összeáll a V4(3) ?

Kevés az egy év, Szlovákia három év türelmi időt kér a kőolajembargó bevezetésére
Rcihard Sulík gazdasági miniszter kijelentette, Szlovákia ugyan egyetért az Oroszország ellen irányuló EU-s szankciókkal, beleértve a kőolajra vonatkozókat is, de a meglebegtetett plusz egy évnyi türelmi idő kevés.
... https://ma7.sk/aktualis/keves-az-egy-ev-szlovakia-harom-ev-turelmi-idot-ker-a ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. május 04. 16:15 | Sorszám: 840
Éljünk a kegyelmi pillanattal!
Mostantól az agyonvert ellenzék helyett törődjünk a minket foglalkoztató, az ország sorsát meghatározó kérdésekkel.
... https://gondola.hu/cikkek/122328-Eljunk_a_kegyelmi_pillanattal_.html
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 29. 10:29 | Sorszám: 839
Az ellenzék szellemi szegénységi bizonyítványa
Az ellenzéki pártok konkrét javaslat, elképzelés nélkül érkezetek a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokra, a kormányoldaltól várták, hogy tegyen ajánlatokat - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Vitályos Eszter közölte, "korrekt és fair" ajánlatott tettek, amely visszaigazolja a választók akaratát is: kétharmad-egyharmad arányt indítványoztak a bizottsági és az országgyűlési tisztségek vonatkozásában.
... https://gondola.hu/cikkek/122291-Az_ellenzek_szellemi_szegenysegi_bizonyitvan ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 28. 08:39 | Sorszám: 838
Bayer Zsolt: Falig érő bátorság
Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy. A jó olcsó orosz LPG gázt fel sem veszi.

A nagy szavak mind porba hullnak...

(Keresztes Ildikó: Nem a miénk az ég)


Kezdjük egy hírrel, amely nem futott be túl nagy karriert a „függetlenobjektív” sajtóban, ami persze érthető. Arrafelé semmi sem fut be nagy karriert, ami egy kicsit is zavarja a mesterségesen felépített, amúgy soha, sehol nem létező világ kitalált valóságát, illetve amely nem illeszkedik a CIA aktuális narratívájába.

A hír április 23-i, és így szól:

„A lengyel parlament alsóháza nemet mondott a felsőház azon javaslatára, hogy tiltsák be az Oroszországból érkező LPG gáz szállítását, írja a Magyarnemzet.hu. […] Elutasította a lengyel parlament alsóháza április közepén az úgynevezett szankciós törvénynek azt a felsőház által benyújtott módosító javaslatát, mely szerint be kellene tiltani az LPG autógáz szállítását Oroszországból és Fehéroroszországból. A törvényjavaslatot a kormányon lévő jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) és koalíciós partnerei szavazták le. Jacek Sasin, a kormánypárt miniszterelnök-helyettese szerint a javaslat káros és igazságtalan volt, és azért bukott el, mert a máshonnan beszerezhetetlen orosz LPG megvonása három és fél millió autóst érintene, akik elestek volna az olcsó üzemanyag tankolásának lehetőségétől.”

Nocsak, nocsak...

Tessék mondani, elmorzsolgathatok egy apró, kaján kis mosolyt a szájzugomban ennek hallatán?

S ha elmorzsoltam, megkérdezhetem lengyel barátainkat, hogy akkor tessék mondani, eddig tartott a bátorság? Bátorságotok a falig ér? Nagy rössel estetek a magyar kormánynak, arról a CIA meg kizárólag az amerikai érdekek ácsolta, nem létező erkölcsi piedesztálról, hogy micsoda dolog nem részt venni az oroszok elleni szankciókban, és akkor immáron vége is van az ezeréves lengyel–magyar barátságnak, a V4 is le van csinálva, hiszen mi megfúrtuk az orosz energiahordozók elleni EU-s szankciókat (a németekkel együtt), aztán az első adandó alkalommal, amikor a saját érdeketekről van szó, behúzott farokkal ódalogtok a sarokba, mert hát a máshonnan beszerezhetetlen orosz LPG megvonása három és fél millió autóst érintene, akik elestek volna az olcsó üzemanyag tankolásának lehetőségétől.

Tényleg? Árulja már el Morawiecki miniszterelnök úr és Kaczyński elnök úr, eddig tart a bátorság és a megfellebbezhetetlen erkölcsi magasság? Mindenki más élete és vére az ukránokért – de három és fél millió lengyel autós olcsó tankolását azért már mégsem adhatják oda? Mi, magyarok döntsük be a teljes gazdaságunkat, zárjanak be a gyáraink, szűnjenek meg a magyarok munkahelyei, télen pedig fagyjunk is meg, akkor majd a lengyelek ismét emberszámba vesznek minket, de az olcsó orosz LPG gázukat azt azért nem adják?

Nos, lengyel barátaink, van erre egy velős, tömör magyar mondás, „ny”-nyel kezdődik és „asgem”-re végződik – remélhetőleg az önök budapesti nagykövetségének sajtóosztálya majd lefordítja és közvetíti önöknek.

Igen. Ez most a helyzet.

Ökölrázásban, handabandázásban, önsorsrontásban mindenki erőn felül teljesít, ennyi hülye már régen beszélt össze-vissza szerte az EU-ban, pedig ebben Brüsszel a legjobb ezen a világon, már ha persze nem számoljuk bele Biden elnök urat, aki már kizárólag a láthatatlan emberrel konzultál, de azért mégis… Én speciel a lengyelekről nem gondoltam volna.

És azt szívesen megismétlem, amit Kaczyński elnök úrnak üzentem még a magyarországi választások előtt, amikor Kaczyński elnök úr azt találta mondani, miszerint megvárja a magyarországi választások eredményét, és azután majd meglátja, mi lesz. Aha... Nos, elnök úr, akkor megismétlem:

Az lesz, hogy mi megnyerjük a választásokat, míg 2023-ban a PiS majd veszít, és azok a sorosista, washingtoni, deep state körök fogják őket vesén döfni, akikkel éppen most készülnek különalkut kötni, igazi árulóként, Magyarország bőrére és a V4-ek egységének megtorpedózására.

Ez lesz, ez lett. De azt még én sem gondoltam volna, hogy a nem létező lengyel erkölcsi fölény ilyen hamar bele fog fulladni az olcsó orosz LPG gázba…

És akkor most itt állunk az új fejleményekkel. Vagyis, miközben Brüsszel jó nagyokat vitatkozott arról, hogy akkor most legyen-e teljes tilalom az orosz energiahordozókra (öntökönrúgás, nekifutásból, páros lábbal), aközben az oroszok szépen elzárták a csapokat, és immáron sem Lengyelország, sem pedig Bulgária nem kap orosz gázt.

Gratulálok! Ez remek! És akkor most persze lehet megint jó nagyokat nyilatkozni, mint a hülye gyerek, akit lezavarnak a focipályáról és azt dünnyögi, hogy „nem is akartam játszani”, szóval lehet nyilatkozni, miszerint „nincs is olyan nagy szükségünk arra az orosz gázra”, meg „úgyis leállítottuk volna az importot hamarosan”, meg különben is „nem ér a nevem, káposzta a fejem”, a lényeg nem itt van, hanem ott, hogy az oroszok zárták el a csapokat. És az is lehet, hogy a lengyeleknek van termináljuk, amely képes fogadni a cseppfolyós gázt (nekünk nincs), a lengyeleknek van tengeri kikötőjük (nekünk az sincs), a lengyeleknek van csövük a csehek meg a norvégok fele is (nekünk az sincs), szóval lehet, hogy a lengyelek képesek lesznek viszonylag rövid időn belül kiváltani az orosz gázt, és mi nagyon örülünk is ennek, de hadd kérdezzük meg a kötelező tisztelettel: miért tetszenek a máséval verni a csalánt? Miért nem fogják fel, hogy nekünk mindez nem áll rendelkezésünkre? És ha mindjárt az olcsó orosz LPG gáznál odalett a nagy pofa, akkor most nem lenne itt az ideje például bocsánatot kérni?

Költői kérdés volt, nem várok feleletet.

És teljesen mindegy is.

Mert a lényeg nem ez, a lényeg sohasem a pillanat, hanem az örökkévalóság.

A lényeg talán mégiscsak az a bizonyos lengyel–magyar barátság.

Amikor Jarosławban jártam, és körbesétáltam a Ryneket, ezt írtam: Miután körüljárta a Ryneket, tovább ballag tétován az ősz. Régi, halott barátjával, Leon Czekhowski őrnaggyal van találkája. Czekhowski őrnagy az 1848–49-es magyar szabadságharc egyik lengyel hőse volt, az erdélyi lengyel légió gyalogságának parancsnoka. 2001-ben állított emlékére kopjafát a krakkói magyar főkonzulátus. A krakkói konzulátus azóta bezárt – örök szégyenünkre!–, de Chekhowski őrnagy kopjafája áll még a jaroslawi lengyel–magyar barátság emlékművénél. Az emlékműre Stanislaw Worcell gyönyörű sorait írták:

Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.

És még ez: „Tisztelet a függetlenségért harcoló lengyel és magyar hősöknek.”

Igen… Tisztelet. S most esély van arra is, hogy a hősök áldozata nem volt hiábavaló. S talán az egészségesebbnek látszó lengyel tölgy ereje átragad miránk is. Megérdemeljük – mindannyian…

Igen, azt hiszem, mindezeken jottányit sem változtat a pillanat. S ne feledjük, amikor Hitler arra kérte Horthyt, hogy zárja le a határt a lengyel menekülők elől, a kormányzó azt válaszolta, magyar ember ezt nem teheti meg a két nép ezer éves barátságára tekintettel.

Nos, ami nem ment Hitlernek, az nem fog menni Zelenszkijnek sem. Az összes mai farizeus, szemforgató hülyének sem. Akkor sem, ha Morawiecki miniszterelnök úr és Kaczyński elnök úr most beállt abba a sorba. Nem fog menni, mert „Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy”. A jó olcsó orosz LPG gázt fel sem veszi…
... https://gondola.hu/cikkek/122282-Bayer_Zsolt__Falig_ero_batorsag_.html
R.András
Olvasta: 3 | Válasz | 2022. április 23. 20:01 | Sorszám: 837
Fico: Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén

Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén - jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke szombaton Pozsonyban a TA3 hírtelevízió által közvetített sajtótájékoztatón.

Fico elutasította azt az eljárást, amelyet a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) indított ellene és kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen. A NAKA Ficót és Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg.

Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az - uniós tagországok állam- illetve kormányfőit tömörítő - Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit.

A volt miniszterelnök leszögezte: "a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam", hanem "amerikai tartomány". Szerinte az ország élén "bűnözők" állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök "amerikai nőcike", aki Washington érdekeit szolgálja.

Újságírói kérdésre válaszolva Fico megismételte: Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma, hanem Szlovákia, ahol a kormányzat "el akarja takarítani útjából" és "börtönbe akarja csukatni" a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét. Fico a legélesebben Igor Matovic volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipsicet, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket.

"Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak" - mutatott rá a volt szlovák miniszterelnök.

Robert Kalinák volt belügyminiszter előzetes letartóztatásba helyezéséről várhatóan szombaton délután dönt a Speciális Büntetőbíróság. Robert Fico jelenleg parlamenti képviselő, ezért ellene a büntetőeljárást csak mentelmi jogának megvonása után lehet megindítani. A szlovák parlament ezzel a témával a jövő héten foglalkozik.
... https://gondola.hu/hirek/286139-Fico__Nem_Magyarorszag_vagy_Lengyelorszag__ha ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 21. 23:54 | Sorszám: 836
Frappánsan kommentálta Salvini az Orbánnal tartott találkozóját

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini találkozója a Római Magyar Akadémián 2022. április 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
Miután Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott csütörtökön Rómában, Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke képet osztott meg a közösségi oldalán a találkozóról, amelyet a következőképpen kommentált:

Az imént találkoztam Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit ma fogadott és áldásában részesített a Szentatya. A békéről, a gazdaságról, a családok és vállalkozások támogatásáról, az illegális bevándorlás elleni harcról, valamint az olaszok és magyarok érdekeinek védelméről beszéltünk. Büszke vagyok a népeink közötti barátságra és egyetértésre.

A találkozót követően az olasz sajtó munkatársai azt a provokatív kérdést szögezték a Liga elnökének, hogy időszerű volt-e a magyar miniszterelnökkel a találkozó? Salvini ezt a frappáns választ adta:

Ne vicceljünk! Épp most fogadta a római pápa.
... https://gondola.hu/hirek/286071-Frappansan_kommentalta_Salvini_az_Orbannal_ta ...
gajo
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 21. 21:18 | Sorszám: 835
Koronát nem kért?
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 21. 17:52 | Sorszám: 834
Salvinivel is találkozik Orbán Viktor Rómában

... https://gondola.hu/hirek/286057-Salvinivel_is_talalkozik_Orban_Viktor_Romaban ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 21. 14:17 | Sorszám: 833
Orbán: arra kértem Ferenc pápát, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket
A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva, miután csütörtökön magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Ferenc pápa.
... https://gondola.hu/cikkek/122233-Orban__arra_kertem_Ferenc_papat__hogy_tamoga ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 20. 14:24 | Sorszám: 832
Ferenc pápához vezet Orbán Viktor első hivatalos útja a választások után


Ferenc pápa találkozója Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje
előtt a Szépművészeti Múzeumban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

... https://gondola.hu/hirek/286015-Ferenc_papahoz_vezet_Orban_Viktor_elso_hivata ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 19. 23:06 | Sorszám: 831
Már Szlovákiában is Orbán a legnépszerűbb politikus?

Miért segít a szlovák kormány nagy erőkkel az ukrán hadseregnek és feledkezik meg közben Szlovákia lakosainak érdekeiről? Erről is szól az áprilisi Címlapsztori.
... https://ma7.sk/video/cimlapsztori/mar-szlovakiaban-orban-a-legnepszerubb-poli ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 09. 09:30 | Sorszám: 830
Hogyan mérsékelné az energiaárakat Orbán Viktor egész Európában?
A magyar miniszterelnök javaslatai három meghatározó területen jelentenének könnyebbséget a piaci szereplőknek és a vásárlóknak.

Az európai energiaárak csökkentését célzó javaslatokat tett az uniós döntéshozóknak a magyar kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékozóján. Orbán Viktor elmondta: könnyebbséget jelentene a piaci szereplőknek és a vásárlóknak, ha ideiglenesen felfüggesztenék a szén-dioxid-kvótarendszert, szétválasztanák a nagykereskedelmi villamosenergia és a földgáz árát, illetve szüneteltetnék azt a kötelezettséget, amely szerint bioösszetevőt kell keverni az üzemanyagokba.Ezek megvalósítására azért van szükség a kormányfő szerint, hogy alacsonyabbak, kezelhetőbbek legyenek a végfelhasználók számára már szinte elviselhetetlen áram-, gáz- és üzemanyagköltségek – írja a VG.

ETS szénhidrogénkvóta-rendszer

Az ETS-rendszer azokat a vállalatokat bünteti szén-dioxid-kvóták kötelező vásárlásával, amelyek működésekor üvegházhatású gáz, mindenekelőtt szén-dioxid kerül a környezetbe. A kvótavásárlás közvetlen célja az, hogy a kvótavásárló vállalatok visszafogják a károsanyag-kibocsátásukat – így ugyanis kevesebbet kvótát kell venniük – végső soron pedig váltsák környezetkímélőbbre a technológiát.

Nem véletlen, hogy uniós szinten terítéken van az ETS rendszer kiterjesztése, ráadásul úgy, hogy a kötelezettség elérne egészen a lakosságig.

Ám miközben a fosszilis alapú energiatermelés és az ipari gyártás esetében az említett technológiaváltás idő- és költségigényes, a kvótavásárlás pluszkiadása azonnal jelentkezik, és gyűrűzik tovább a végtermékek árába. Ez a teher ideiglenesen megszűnne Orbán Viktor javaslatának elfogadása esetén.

A jelenlegi árkörnyezeten ugyanis az áram árának 20-25 százaléka a karbonkvótaköltség. Évente ez Magyarországon nagyjából 800 milliárd forint karbonköltséget eredményez, amelyet az energiatermelők a fogyasztókra hárítanak át magasabb áramár formájában. A jelenleg hatályos ETS-szabályozás alapján 2030-ig a költségvetésnek a kvótabevételekből és kvótaalapú egyéb alapokból becsülten 1 655 milliárd forint bevétele származik. A Fit for 55 csomag részletszabályai miatt a karbonköltség és a költségvetési bevétel is várhatóan emelkedni is fog – olvasható a portálon.

A villamos áram ára a földgáz árához van kötve

Az Orbán Viktor által felvetett probléma lényege az, hogy a számos – főként geopolitikai – okból megdrágult földgáz magával rántotta az európai áramárakat is, hiszen az áramtermelés jelentős része gázüzemű erőművekben történik, így a jelenlegi villamosenergia-piacmodellben a földgáz alapú technológiák a meghatározóak az árképzés szempontjából.

A fentiek által a kialakuló piaci ár független attól, hogy földgáz tüzelésű, vagy nukleáris, netán megújuló termelői kapacitásból állították elő.

Mivel a földgáz piaci ára különböző geopolitikai, piaci okok miatt magas, ez kihat a villamos energia piaci árára is. Ennek következtében a nukleáris, megújuló alapú termelők modellszerűen extraprofitot realizálnak, mivel az ő termelési költségük nem emelkedik meg a földgáz árának emelkedése miatt, ugyanakkor a piaci villamosenergia-árak emelkedése miatt magasabb árszinten tudnak értékesíteni.

A drága előállítású földgázból származó áram ára ,,húzza” fel az olcsóbb előállítású áram árát is; annak ellenére, hogy európai szinten a gázból előállított áram aránya csupán 20-30 százalék között van.

Viszont egy szabályozási eszközzel történő beavatkozás – lényegében uniós szintű nagykereskedelmi ársapka alkalmazása – tompíthatná az árakat.

Üzemanyag

Az egységes EU-szabályozás következtében üzemanyagokban egyre nagyobb arányban kell bekeverni bioüzemanyagot (a károsanyag-kibocsátás csökkentése miatt). Az EU tervei között szerepel – környezetvédelmi megfontolások alapján –, hogy tovább növelje a benzinben és a gázolajban lévő megújuló eredetű energiahordozók arányát. Ugyanakkor ez jelentősen emeli az üzemanyagárakat.

Ma 1 liter benzin vagy gázolaj árából ez 20-30 forintot jelenthet, miközben jelentősen emelkedik a bioüzemanyag (bioetanol és biodízel) alapját képző kukorica és a repce iránti kereslet. Lényegében a bioszabályozás növeli a gabonák iránti keresletet és felveri az árukat, mivel üzemanyag formájában élelmiszert égetünk el.

A bioösszetevők nélkül olcsóbbá válhat a tankolás, de féket kapna a környezetvédelem és a fenntarthatóság is – magyarázza a VG.

Az eredeti cikk ITT érhető el.
... https://gondola.hu/cikkek/122140-Hogyan_mersekelne_az_energiaarakat_Orban_Vik ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. április 08. 11:37 | Sorszám: 829
Trump egy interjújában is megemlítette az Orbánnal való beszélgetését


Orbán Viktor és Donald Trump találkozása 2019-ben Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Washington Post exkluzív interjút készített Donald Trump volt amerikai elnökkel – érintették újraindulási terveit, Ukrajna helyzetét, a NATO szerepét és az LMBTQ-ideológia amerikai megítélését is - számolt be róla Kovács Zoltán.

A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Facebook-posztban osztotta meg, hogy a politikus a cikkben külön kitért a napokban Orbán Viktorral lefolytatott telefonbeszélgetésére – szavai szerint a magyar kormányfő megköszönte a támogatást, amit Trump elnök nyújtott neki a kampány során.

Ahogyan Trump elnök márciusi közleményében is kiemelte, Orbán Viktor többek között azért érdemelte ki támogatását, mert a magyar kormányfő okos, kemény és szereti az országát - tette hozzá.


... https://gondola.hu/hirek/285549-Trump_egy_interjujaban_is_megemlitette_az_Orb ...
R.András
Olvasta: 4 | Válasz | 2022. február 26. 17:41 | Sorszám: 828
Orbán: az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson 2022. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A kormányfő szerint ha elhúzódik a háború, fel kell készülni arra, hogy komolyabb katonai cselekmények lesznek Kárpátalján is.

Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek, Magyarországon barátok várják őket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor határszemlét tartott szombaton a magyar-ukrán határon Beregsurányban.

A kormányfő a rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyelőre a frontvonalak Magyarországtól távol húzódnak, ám fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények.

"Tehát, ahogy közeledik Magyarországhoz az összecsapások vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek lennie a katonáknak, a polgármestereknek"- mondta.

Úgy vélekedett, hogy a következő héten lesz inkább szükség erősebb lélekjelenlétre, mert nem akarunk belekeveredni ebbe a fegyveres konfliktusba - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva rémhírnek és dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését.

"Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (...). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit" - fűzte hozzá.

A miniszterelnök a határon kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy a segítőkészség átlendíti a helyi önkormányzatokat és a hatóságokat a nehezén. Ahhoz képest mennyire komoly és háborús a helyzet, minden szervezetten és nyugalomban zajlik.

Közlése szerint Magyarország beenged mindenkit, olyanokat is, akiknek nincs útiokmányuk és megfelelő szűrés után a harmadik országból érkezőket szintén.

"Egyszóval a munka flottul megy, ami azonban nem szabad, hogy könnyelművé, vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen a neheze még hátra van.

Ne felejtsük el, hogy itt a határ másik oldalán egy háború zajlik" - fogalmazott.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a legjobbakat mondhatja a magyarokról. A polgármesterek beszámolója alapján ugyanis a térségben élő emberek befogadóak, segítőkészek.

"Úgy látom van egy magyar-ukrán barátság az itt élők között, aminek most kézzel fogható előnyeit élvezik az ukránok" - fűzte hozzá.

Újságírói kérdésekre válaszolva felidézte, hogy az elmúlt tíz napban több európai vezető, rajta kívül a német kancellár és a francia elnök is tett békekezdeményezéseket Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

"Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges a háború elkerülése érdekében, ám az unió minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult" - fogalmazott.

Szerinte most arra kell összpontosítani az erőinket, hogy vissza tudjunk térni a háborúból a békébe. Továbbá, ami az uniós szankciós listán szerepel, azt Magyarország végrehajtja - mondta.

Végül arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Magyarország befogadja-e a katonai szolgálat elől menekülő ukrán férfiakat is, azt hangsúlyozta, hogy aki Magyarország területére lép, a magyar joghatóság alá kerül, ezért mindenkinek segíteni fogunk.

A szabály az, hogy minden menekültet segíteni kell - mondta a beregsurányi határállomásnál tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor miniszterelnök a keleti országrészbe vezényelt katonáknál tartott határszemlét Hajdúhadházon, amelyről a közösségi oldalán adott tájékoztatást. Miképpen a kormányfő pénteken a NATO-csúcstalálkozón is világosság tette számukra a magyar emberek biztonsága az első, ezért Magyarország nem vesz részt ebben a háborúban és nem is engedi, hogy belesodorják, ebbe a háborúba. Az országba érkező menekültek ugyanakkor minden ellátását biztosítanak majd – szögezte le.

Közben zajlanak az egyeztetések az orosz és az ukrán fél közötti béketárgyalás helyszínéről. A hírek szerint Oroszország a fehéroroszországi Minszket javasolta, amit az ukránok nem fogadtak el, ők Varsóban szeretnének egyeztetni, erre viszont Oroszország mondott nemet. Mivel a két lehetséges helyszínről vita alakult ki, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapestet ajánlotta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjének, amelytől a telefonbeszélgetéseken egyik fél sem zárkózott el.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarország jelenlegi helyzete teljesen alkalmas lenne arra, hogy az ukrán és az orosz küldöttség Budapesten tárgyaljon.

Mint mondta Orbán Viktor a konfliktus kiéleződése óta folyamatosan higgadtan reagált az eseményekre és egyértelműen a béke mellett tette le a voksát. – Magyarország ebből a szempontból az elmúlt hetekben, de hónapokat is mondhatom, a kommunikációjában mindig következetes és mérsékelt volt, tehát úgy az ukránok számára, mind az oroszok számára ez lehetne egy valós alternatíva – mutatott rá szakértő.
... https://gondola.hu/cikkek/121787-Orban__az_Ukrajnabol_erkezok_barati_helyre_j ...
Tovább ...
 
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...