Téma: Magyar Unitus Teológiai Intézet ! |
|
schlempe |
|
Dosztojevszkij (DÁSZTÁJJÉÉVSZKIJ!) nem Nyikoláj Fjodorovics, vagy Fjodor Nyikolájevics? |
|
Rendes Kis |
|
135 éve, 1881. február 9-én született Fjodor Mihajlovics DOSZTOJEVSZKIJ orosz író. A világirodalom és az orosz irodalom mindmáig legnevesebb képviselőinek egyike, a 19. századi orosz irodalom felemelkedésének kulcsfigurája, az ún. filozófiai-ideológiai regény vagy eszme-regény műfajának megalkotója, a lélektani regény mestere. "A szeretet Isten adománya, benne van a mindenségben és minden egyes homokszemcsében. Szeress minden levelet, Isten világosságának minden sugarát. Szeresd az állatokat, szeresd a növényeket, szeress mindent. Ha mindent szeretsz, fel tudod fedezni a dolgokban az isteni rejtélyt. Amint egyszer felfedezted, napról napra jobban meg fogod érteni. Végül eljutsz odáig, hogy szeretetedben magadhoz öleled az egész világot." ... www.facebook.com/ArsSacraAlapitvany/photos/a.218378298175262.66330.1298627470 ... |
|
Rendes Kis |
|
Tehát itt tartunk: Esse est Deus. Deus est Unus. Deus est caritas. |
|
Rendes Kis |
|
Schlempe bácsinak ebből a gyönyörű Mária-himnuszából leszűrtem, hogy a Názáreti Mária az abszolút szeretet megszemélyesítője a Bibliában. Innen azután azonnal bevillant az unitus hitvallás harmadik sora: Deus est caritas |
|
|
|
schlempe |
|
Az, hogy "semper virgó" annyit tesz: NÁZÁRETI (SZŰZ) MÁRIA FOGANTATÁSÁTÓL KEZDVE MENNYBE VÉTELÉIG MINDENKOR SZERETETT--A LEGTÖKÉLETESEBB ÉRTELEMBEN: SZERETETT--ÉS SOHA NEM "SZERET(KE)ZETT". SZERETKEZÉSRE--ÚGYMOND--NEM VOLT SZÜKSÉGE, SEM FÉRFIVAL SEM MÁSSAL. SZERETETE A LEGTÖKÉLETESEBB ISTENSZERETET VOLT ÉS MARADT MIND A MAI NAPIG ÉLŐ SZERETETKÉNT. AMI ANNYIT TESZ: MINDENBEN ÉS MINDENKOPR ISTENT ÉS CSAK ŐT SZERETTE, A FÖLKELŐ HAJNAL HARMATCSEPPÉTŐL KEZDVE A KÁNAI MENYEHZŐN VIGADOZÓKIG. MINDENKOR ÉS MINDENKIBEN ISTENT ÉS CSAK ŐT.SZÁMÁRA MINDEZ NEM "UNALMAS" ÉS NEM ÉRTELMETLEN. AKI FÖL TUDJA FOGNI FOGJA FÖL! |
|
Rendes Kis |
|
Igaz, hogy nem tudok okosabb lenni, mint az Egyház, legföljebb ugyanolyan okos tudok lenni, hiszen ha én vagyok az Egyházban a legokosabb, akkor az Egyház okossága egyenlő az én okosságommal. Viszont az is igaz, hogy az Egyházban is kontraszelekció van, így nem mindig a legokosabb osztja az észt, tehát én az egyház hivatalos álláspontjánál okosabb lehetek. |
|
Rendes Kis |
|
Jó kérdés. Szerintem Jézus valóban élt, ugyanolyan hús-vér ember volt, mint Te vagy én vagy Petőfi Sándor vagy Marx Károly. Nagy hatású, tragikus sorsú forradalmár gondolkodó, akinek az alakja köré legendákat szőttek. |
|
mpd |
|
Jó-jó, de most akkor Jézus élt vagy sem? Ha igen, akkor csak-csak megszületett valahogy, metafóra ide vagy oda. Anyag->Idea->Ige, tiszta és világos, oké, ne is mondd többször, értettem elsőre is. De az a kérdés, a metafora másik oldala megvolt-e egyáltalán, vagy Jézus csak azért kell, hogy a suttyók is megértsék a metaforát?
|
|
vanna17 |
|
igen, azzal tökéletesen egyetértek... |
|
vanna17 |
|
a szüzesség, szeplőtlenség alatt nem konkrétan a szűzhártya léte vagy nemléte értendő....de a sötétség már oda fajult, hogy szűzhártya vissz-plasztikázásokra vállalkoznak egyesek ( konkrét magyar esetet is tudok, de közel keleten ebből dokik megélnek)
további ződségek,: "egy nő már nem "tiszta," ha férfivel szeretkezett"...talán ettől tisztább lét nincsen..kivel szeretkezzen? egy másik nővel? ..akkor szűz marad? ..na neee |
|
Rendes Kis |
|
Ismétlem: szerintem Mária szűzen szülésének legendája metafora: annak a természetfölötti igazságnak, hogy "Az anyagot az idea termékenyíti meg, abból születik az Ige" ábrázolása természeti képpel. A természeti képnek természetes eseménykénti elemezgetése jó szórakozás ráérő bulvár- materialista filozófusoknak. |
|
|
mpd |
|
(...császárral szült....??) |
|
mpd |
|
Bocs, kerülték egymást a levelek. |
|
mpd |
|
Azt értem, de miért "mindenkor"? Vagy, egyet ugorva, miért "semper"? |
|
|
vanna17 |
|
és miért ne őrizte volna meg ...nem tudom, van e az életben ártatlanabb, tisztább ember egy frissen szült anyánál...ő a babája( szentje) védelmében áll |
|
Rendes Kis |
|
Konkrétan a "semper virgo" valószínűleg arra utal, hogy Mária Jézus megszülése után is megtartotta a szüzességét. |
|
|
Rendes Kis |
|
A #453-ban eljutottunk oda, hogy megértsük, mit akar elmondani Mária szűzen szülésének legendája: "Az anyagot az idea termékenyíti meg, abból születik az Ige." Mi eljutottunk ide, de 2000 év alatt sokan leragadtak Mária szűzen szülésének bulvár- materialista elemezgetésénél. |
|
vanna17 |
|
nem térnék rá a latinra..már csak azért sem, mert egy iszonyúan torz összelopdosott nyelv..persze ő is a médet vette alapul, azaz az ősi magyart |
|
|
vanna17 |
|
nem ismerheti ki..de egyre jobban megismeri....Hófehérke is egyszer csak üvegkoporsóba került..üvegen át átlátni, de ugyanakkor védelem alatt állni..én úgy értelmezem, hogy Hamvas is erről a védelemről beszél--az ébredés adta védelemről.. |
|