Téma: Magyar Unitus Teológiai Intézet ! |
|
Rendes Kis |
|
Drága bácsi, többek között Ratzinger József említett könyvéből gondolom. |
|
schlempe |
|
"Az egyház is ilyen." Ugyan már: milyen? Miért tetszik azt gondolni, hogy PONT OLYAN, amilyennek Ön szeretné látni? |
|
Rendes Kis |
|
Az egyház is ilyen. Majd tessen szíves elolvasni Ratzinger József visszaemlékezését arra, hogy hogyan és miért szűnt meg a Szent Offícium. |
|
Felkesz Deneverr |
|
Na igen, így vagytok ti ezzel a moslékkal is... Nem baj, legyetek vele boldogok! |
|
schlempe |
|
Nekem ez a szó, hogy "függelemsértés" valahogy olyan K.u.K-s "katonaság ízű". Olyan szó, mint az "elvágólag" meg az "írnok". Kicsit Jaroslav Hasek Svejk-jének hangulatait idézi, s nem a valóságot--legalábbis nem az én személyes valósáGOMAT. Még a korábbi ancienne regieme-k valóságához is atavisztikus és anakronisztikus. Lehet hogy azért, mert én magam nem voltam katona, s istennek hála: rendőrséggel sem volt ügyem soha, sőt még a tűzoltósággal sem. Az egyenruhások világából nekem a vasutas és a postás az élő, emberszabású kapcsolat. |
|
Rendes Kis |
|
Bion-bion. Ezt hívják más néven kontraszelekciónak. |
|
mpd |
|
Nemcsak ott. Bármilyen hierarchiában. A függelemsértés magát a hierarchiát fenyegeti. Ha valaki egyszerűen csak hülye, azzal semmi baj sincsen, elmegy a többi közt. De mihelyst magát a rendszert kérdőjelezi meg, annak határait feszegeti, megszabadulnak tőle, ha százszor zseni is. |
|
Rendes Kis |
|
A diktatúrákban 1 megbocsáthatatlan vétek van: a függelemsértés. |
|
schlempe |
|
MI ZSENIK MÁN' CSAK ILYEN KÓROSSAN SZERÉNYEK VAGYUNK....UGYI. |
|
schlempe |
|
Még ha 10 vagy 20 papot is elbocsájtottak vóna, még az is semmi(!), ahhoz képest, ami az egész Katolikus Világegyház. Gromont elbocsájtották az 1 db kirúgott pap. És a sokmillió hívő, aki megcsalja a feleségit, hazudozik összevissza, lop meg csal? Vét a 10 parancsolat ellen oszt' mégis lehet katolikus, mer' megbocsájtnak néki, és jól teszik. |
|
Felkesz Deneverr |
|
Dehogy!! Éppenhogy TE vagy AZ, aki MINDIG gondolkodik, és HALKAN a nagyérdemű elé helyezi virágos MAGVAIT
|
|
Rendes Kis |
|
Gromon Andrást elbocsátották a papi szolgálatból. Nekem nem esett ilyesfajta bajom, mert az egzisztenciám nem függ az egyháztól, de ha lett volna onnat valami jövedelmem, azt alighanem már megvonták volna. Van annyi önuralmam, hogy a templomban visszafogom az unitus gondolataimat, ezért a papunk megáldoztat. Szóval, gondolkozni nem tilos, csak fölösleges. |
|
mpd |
|
Pl. RK-t bántották a szomszéd topikban. |
|
schlempe |
|
Ám tisztelettel mégegyszer kérdem: KONKRÉTAN KIT, MIÉRT ÉS MIVEL SÚJTOTTAK-BÜNTETTEK AZÉRT, mert valamit nem úgy magyarázott--önként és saját meggyőződéséből--mint ahogyan a DOGMATIKÁBAN VAGYON LEIRVA. Még Bulányi Gyurka Bá' kiközösítését is VISSZAVONTÁK(!!!), egyéb Hozzá hűen tévtanokat hirdető papjával együtt. Vagy Lefebvre püspök liturgiája is "működik" a vasárnaponta délután 4-kor a Váci utcai Angolkisasszonyok templomában kezdődő szentmisén--SZÖGESEN SZEMBEMENVE a II. VATICANUM tanításával: lépcsőimával, latinul? Ugyanmá, hol bántottak valakit is ilyesmiért--MOSTANSÁG? |
|
schlempe |
|
Nem! ÉN SOHA NEM GONDOLKODOM SEMMIN! Gondolkodik helyettem a Jóisten. Nekem "az" ölég. Csak nagynéha úgy csinálok, mintha gondolkodnék, de az csak "az ellenség megtévesztésére 'szógáló" oldalazó félrevezető manőver. ISTEN ŐRIZZEN MEG ATTÓL, HOGY ÉN GONDOLKOZZAM--NETÁN! |
|
Rendes Kis |
|
A katolikusok szabadon gondolhatják azt, ami le van írva a dogmatikában. A pap annyit gondolkodhat, hogy ma milyen hónap hanyadika van, mert abból már következik, hogy aznapra rendelve milyen olvasmány van. A jónép még ennyit sem gondolkozhat, mert ha megnézi a naptárt, és látja hogy a pap rosszul lapozott, akkor sem szólhat, mert a papnak akkor is igaza van, ha téved. |
|
mpd |
|
Papa. Lehet, hogy aki gondolkodik, nem mint katolikus gondolkodik, hanem civil mivoltában. Ha maga azon gondolkodik, mit is főzessen a feleségével szombatra, vagy hogy mennyi pénzt adjon az unokájának a szülinapjára, akkor nemigen katolikusként gondolkodik. Vagy magácska a hitélet nagy kérdésein szokott szabadidejében gondolkodni? |
|
schlempe |
|
"A katolikusok nem azért nem gondolkoznak, mert nem tudnának gondolkozni, hanem azért, mert tilos nekik." Jó! Tegyük föl, hogy az ebben az állitásban rögzitettek esetleg--föltéve de meg nem engedve--igazak. De akkor kérdem én tiszteletel: MI VAN AKKOR, HA VALAKI MEGSZEGI(!?) EZT A BIZONYOS "TILALMAT"? A Pápa Őszentsége leharapja az illető....micsodáját? Vagy mi történik? Kit milyen szankció ért az utóbbi 30 évben AZÉRT, mert a föntiek szerinti "tilalmat" megszegte? |
|
Rendes Kis |
|
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a reformátusoknak sem tanácsos túlzásba vinniük a gondolkodást: Kálvin is rakatott máglyát. |
|
Rendes Kis |
|
A katolikusok nem azért nem gondolkoznak, mert nem tudnának gondolkozni, hanem azért, mert tilos nekik. |
|
schlempe |
|
"A reformátusok olyan katolikusok, akik gondolkoznak". Ezzel tulajdonképpen nem is lenne semmi baj, ha nem az állna fenn--az idézett mondatba foglaltakon felül-- hogy nem kevesen református testvéreink közül MINTHA "AZT" VÉLELMEZNÉK, MISZERINT "CSAK ŐK GONDOLKOZNAK" MÁS NEM! Sőt csak az ő gondolkodási tevékenységük "A" GONDOLKODÁS, amire másvallásúak képtelenek is. Szóval azt föltételezik, csak egyfajta agytevékenység "A" GONDOLKODÁS: AZ ÖVÉK. A tárgyilagosság kedvéért azért megjegyzendő-megállapítandó, ebbe a hibába mások is beleesnek olykor, horribilae dictu, néha még néhány katolikus is. |
|
|
|
Rendes Kis |
|
"A reformátusok olyan katolikusok, akik gondolkoznak".
(W.L.) |
|
|
|