|
| Téma: Az ima ereje |
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Kafarnaum városában Jézus egy szombaton bement a zsinagógába, és tanított. Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. A zsinagógában volt egy ember, akit megszállt a tisztátalan lélek. Így kiáltozott: „Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje!” Jézus ráparancsolt: „Hallgass el, és menj ki belőle!” A tisztátalan lélek erre összevissza rángatta az embert, aztán nagy kiáltással kiment belőle. Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek egymást kérdezgették: „Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki!” El is terjedt a híre hamarosan Galilea egész vidékén." Mk 1,21-28
"...Urunk Jézus Krisztus! Te vagy az Isten Szentje, aki hatalommal tanítottál, és isteni hatalmaddal űzted ki a gonoszt. Könyörülj rajtunk, amikor a bűn, a félelem vagy a kétség megbénít bennünket! Szólj hozzánk, és szabadíts meg mindattól, ami elszakít tőled és elhomályosítja lelkünk tisztaságát! Taníts minket, hogy ne csak hallgassuk, hanem befogadjuk és megvalósítsuk tanításodat! Te légy erőnk gyengeségeinkben, te légy világosságunk a sötétségben, te légy békénk nyugtalanságainkban és te légy győzelmünk küzdelmeinkben!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Miután Keresztelő Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az (Isten országáról szóló) evangéliumot: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.” Amikor a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András, akik halászok voltak, éppen hálót vetnek a tengerbe. Jézus megszólította őket: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket.” Azok rögtön otthagyták hálóikat, és követték őt. Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát és testvérét, Jánost, amint a hálóikat rendezgették a bárkában. Őket is mindjárt meghívta. Erre otthagyták apjukat, Zebedeust a halászlegényekkel együtt a bárkában, és követték őt." Mk 1,14-20
"...Urunk Jézus Krisztus! Te ma is meghívsz minket, miként egykor a Galileai-tó partján megszólítottad első tanítványaidat. Segíts, hogy meghalljuk hívásodat és ne halogassuk a választ! Adj bátorságot elhagyni mindazt, amihez eddig kötődtünk, és adj bátorságot szabadon követni téged! Formálj minket emberhalászokká, akik szavainkkal, életünkkel másokat is hozzád vezetünk! Segíts minket, hogy minden nap evangéliumod szerint éljünk!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben: Jézus elment Galileából a Jordán (folyó) mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék nála. János azonban tiltakozott: „Neked kellene megkeresztelned engem, és te jössz hozzám?” Jézus azonban így szólt: „Hagyd ezt most, mert úgy illik, hogy teljesítsük mindazt, ami igazságos.” Erre János engedett neki. Jézus pedig megkeresztelkedett. Mihelyt feljött a vízből, íme, megnyílt az ég, és látta Isten Lelkét galamb módjára magára szállni. És íme, hang hallatszott az égből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik!”" Mt 3,13-17
"...Urunk, Jézus Krisztus! Köszönjük, hogy alázattal közénk álltál a Jordánnál és megnyitottad számunkra az Atyához vezető utat! Köszönöm keresztségem ajándékát, melyben Isten gyermekévé lettem. Segíts, hogy soha ne feledjem el, ki vagyok: a szeretett gyermek, akire az Atya szeretettel és irgalommal tekint! Add, hogy életem minden napján figyeljek a Szentlélek vezetésére, és ne engedjem, hogy a világ zajai elnyomják az Atya szavát! Tisztíts meg, erősíts meg, és vezess, hogy mindig a te utadon járjak!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben Jézus a (Szent)lélek erejével visszatért Galileába. Híre elterjedt az egész környéken. Tanított a zsinagógákban, és mindenki elismeréssel beszélt róla. Eljutott Názáretbe is, ahol nevelkedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a helyre talált, ahol ez volt írva: „Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje.” Összetekerte az írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: „Ma beteljesedett az írás, amelyet az imént hallottatok.” Mindnyájan igazat adtak neki, de meglepődtek a magasztos igéken, amelyek ajkáról fakadtak." Lk 4,14-22a
"...Szentlélek Isten, jöjj el ma is a szívembe! Érints meg, ahogyan Jézust felkented a szolgálatra. Taníts meg hallgatni az Atya szavára, és add, hogy bátran hirdessem a krisztusi örömhírt a világban! Segíts, hogy ne féljek a hétköznapok során prófétai és apostoli lelkesedéssel tanúságot tenni Krisztusról! Tölts el világossággal, hogy mások is felismerjék az élő Istent! Legyen egész életem tanúságtétel arról, hogy Isten szeretete és irgalma jelen van a világban!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Miután Jézus jóllakatott ötezer embert, nyomban felszólította tanítványait, hogy szálljanak a bárkába, és keljenek át a túlsó partra, Betszaidába, amíg ő hazaküldi a tömeget. Miután elbúcsúzott tőlük, fölment egy hegyre, hogy imádkozzék. Közben beesteledett. A bárka mélyen benn járt a tavon, ő pedig egyedül maradt a parton. Amikor látta, mennyire küszködnek az evezéssel – ellenszelük volt ugyanis –, az éjszaka negyedik őrváltása idején, a vízen járva feléjük indult. El akarta kerülni őket. Amikor meglátták, hogy a vízen jár, azt hitték, hogy kísértet; elkezdtek kiabálni, mert mindnyájan látták őt, és megrémültek. Ő azonban mindjárt odafordult hozzájuk, és így szólt: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek.” Aztán beszállt hozzájuk a bárkába, mire a szél elállt. Azok egészen magukon kívül voltak a csodálkozástól, mert nem okultak a kenyérszaporításból, és szívük még érzéketlen volt." Mk 6,45-52
"...Uram, Jézus Krisztus! Te nem hagyod magukra azokat, akik a te nevedben útra kelnek. Köszönöm, hogy imádkozol értem akkor is, amikor nem látlak. Köszönöm, hogy utánam jössz, amikor elfáradok. Adj bátorságot, hogy felismerjelek a nehézségek, a küzdelmek közepette is, és ne a félelem, hanem a bizalom vezessen! Szállj be az életem bárkájába, és hozd el a te békédet nyugtalan szívembe! Erősítsd bennem a hitet, hogy minden helyzetben velem vagy és gondoskodsz rólam!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem |
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Miután Jézus jóllakatott ötezer embert, nyomban felszólította tanítványait, hogy szálljanak a bárkába, és keljenek át a túlsó partra, Betszaidába, amíg ő hazaküldi a tömeget. Miután elbúcsúzott tőlük, fölment egy hegyre, hogy imádkozzék. Közben beesteledett. A bárka mélyen benn járt a tavon, ő pedig egyedül maradt a parton. Amikor látta, mennyire küszködnek az evezéssel – ellenszelük volt ugyanis –, az éjszaka negyedik őrváltása idején, a vízen járva feléjük indult. El akarta kerülni őket. Amikor meglátták, hogy a vízen jár, azt hitték, hogy kísértet; elkezdtek kiabálni, mert mindnyájan látták őt, és megrémültek. Ő azonban mindjárt odafordult hozzájuk, és így szólt: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek.” Aztán beszállt hozzájuk a bárkába, mire a szél elállt. Azok egészen magukon kívül voltak a csodálkozástól, mert nem okultak a kenyérszaporításból, és szívük még érzéketlen volt." Mk 6,45-52
Elmélkedés
A viharos tó képe, amiről a mai evangéliumban olvasunk, az emberi élet tükre: küszködés, ellenszél, kimerültség, félelem, s remélhetőleg megnyugvás a végére. Ezt a lelki vihart újra és újra átéljük. A tanítványok Jézus parancsára indultak el, mégis bajba kerültek. Ez is megmutatja, hogy a hűség, az engedelmesség nem mentesít minket a szenvedésektől, sőt, néha épp az engedelmesség vezet próbatételekhez. Jézus azonban nem hagyja el övéit. Miközben ők a hullámokkal küzdenek, ő imádkozik értük. A hegyen, csendben, az Atya jelenlétében szívében hordozza övéit. Isten nem közömbös a küzdelmeink iránt, látja, tudja, és ha szükséges idejében elindul felénk. A vízen járás nem csupán egy rendkívüli csoda Jézus részéről, hanem jel: a mi Urunk nemcsak a testi táplálékról gondoskodik, miként tette ezt a kenyerek és halak megszaporításával, hanem úrrá lesz félelmeinken, megmutatja, hogy velünk van a veszélyhelyzetekben is. Olykor talán hajlamosak vagyunk „kísértetnek” látni őt, amikor életünk sötétsége közepette érkezik, egészen váratlanul, másként, mint ahogyan elképzeltük, reméltük. „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” – hangzik Jézus bátorítása. Aki közeledik, nem más, mint az örökkévaló Isten. Ha befogadjuk őt életünk bárkájába, lecsillapodik a szél, talán nem kívül, de belül biztosan. A lelki béke akkor kezdődik, amikor felismerjük: Jézus velünk van, és nem hagy magunkra a viharban. © Horváth István Sándor
"...Uram, Jézus Krisztus! Te nem hagyod magukra azokat, akik a te nevedben útra kelnek. Köszönöm, hogy imádkozol értem akkor is, amikor nem látlak. Köszönöm, hogy utánam jössz, amikor elfáradok. Adj bátorságot, hogy felismerjelek a nehézségek, a küzdelmek közepette is, és ne a félelem, hanem a bizalom vezessen! Szállj be az életem bárkájába, és hozd el a te békédet nyugtalan szívembe! Erősítsd bennem a hitet, hogy minden helyzetben velem vagy és gondoskodsz rólam!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Egy alkalommal Jézus nagy tömeget látott maga előtt. Megesett a szíve az embereken, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért sok mindenre kezdte őket tanítani. Későre járt már az idő, amikor odaléptek hozzá tanítványai, és figyelmeztették: „A vidék elhagyatott, az idő is eljárt. Bocsásd el őket, hogy a környékbeli tanyákra és falvakba mehessenek, és ennivalót vegyenek maguknak!” Jézus azonban így válaszolt: „Ti adjatok nekik enni!” Azok megjegyezték: „Talán menjünk kenyeret venni kétszáz dénárért, hogy elláthassuk őket?” Erre Jézus megkérdezte: „Hány kenyeretek van? Menjetek, nézzetek csak körül!” Körülnéztek, és jelentették: „Öt kenyerünk és két halunk.” Ekkor meghagyta nekik, hogy csoportokban telepítsék le mindnyájukat a zöld gyepre. Le is telepedtek százas és ötvenes csoportokban. Jézus ezután fogta az öt kenyeret és a két halat, föltekintett az égre, és hálát adott. Majd megtörte a kenyereket, és tanítványainak adta, hogy osszák ki. A két halat is szétosztotta valamennyiük között. Mindnyájan ettek, és jól is laktak, sőt még tizenkét kosarat szedtek tele a kenyér és a hal maradékából; pedig ötezer férfi evett a kenyérből." Mk 6,34-44
"...Uram, Jézus Krisztus! Együttérző szíved mindig meglátta a szükséget, és mindig a szükséget szenvedők szolgálatára álltál. Taníts engem is észrevenni mások éhségét – legyen az kenyér, figyelem, szeretet vagy igazság utáni vágy! Add, hogy ne kifogásokat keressek, hanem bátran adjam oda neked azt a keveset, amim van! Törd meg, áldd meg és oszd szét általam! Adj bátorságot, hogy ne csak kérjek tőled, hanem részt is vállaljak munkádban, szolgálatodban! Használj engem a te országod építésére, hogy mások is megízleljék jóságodat!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
+...Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: „Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke, a pogányok Galileája: A sötétben lakó nép nagy fényt lát, és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre.” Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa!” Bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a nép körében minden betegséget és minden bajt. Híre elterjedt egész Szíriában. Hozzá vittek mindenféle beteget, akik különböző fájdalmas betegségekben és bajokban szenvedtek: még ördögtől megszállottakat, holdkórosokat és bénákat is, és ő mind meggyógyította őket. Nagy népsereg követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról." Mt 4,12-17.23-25
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te vagy a világ világossága, aki a bűnök sötétségében élőkhöz is eljössz. Köszönöm, hogy nem félsz belépni az én életem árnyékos helyeire sem. Adj nekem bátorságot a megtéréshez, hogy szívem nyitott legyen felszólításodra, hogy életem új irányt vehessen! Gyógyítsd be lelkem sebeit, töröld el bűneimet, tisztítsd meg szívemet minden félelemtől és kételytől! Segíts, hogy ne csak hallgatója legyek szavadnak, hanem megtegyem, amit kérsz! Add, hogy hűséges követőd legyek!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Amikor Heródes király idejében Jézus megszületett a judeai Betlehemben, íme, napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, és tudakolták: „Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy hódoljunk előtte.” Meghallotta ezt Heródes király és megrémült, s vele egész Jeruzsálem. Összehívatta a főpapokat és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hogy hol kell születnie a Messiásnak. Azok így válaszoltak: „A judeai Betlehemben, mert ezt írja a próféta: Te, Betlehem, Juda földje, bizony nem vagy a legkisebb Juda nemzetségei között, mert belőled jő ki a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek, Izraelnek.” Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét. Aztán ezzel küldte őket Betlehembe: „Menjetek, tudakozódjatok szorgalmasan a gyermek felől, és ha megtaláljátok, jelentsétek nekem. Én is elmegyek, hogy hódoljak előtte!” Ők pedig, miután meghallgatták a királyt, elindultak. És lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük járt, míg meg nem állapodott a ház fölött, ahol a Gyermek volt. A csillagot meglátva nagyon megörültek. Bementek a házba, és ott látták a Gyermeket anyjával, Máriával. Földre borulva hódoltak előtte, majd kinyitották kincseszsákjaikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza országukba." Mt 2,1-12
"...Urunk, Jézus Krisztus! A napkeleti bölcsek egykor hódolattal köszöntöttek téged, mint királyt, Istent és Megváltót. Add nekem is a keresés vágyát, a kitartás erejét és a hit világosságát, hogy felismerjelek a mindennapok csendjében! Segíts, hogy le tudjak borulni előtted őszinte szívvel és életem ajándékát neked adhassam! Őrizd meg szívemben a találkozás örömét, és vezess engem új úton, amelyen egyre közelebb jutok hozzád! Ne engedd, hogy a világ sötétsége elhomályosítsa bennem fényedet! Jöjj el, Uram, és lakozz bennem mindörökre!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben, amikor Jézus Galileába készült, találkozott Fülöppel. „Kövess engem!” – mondta neki. Fülöp Betszaidából származott, András és Péter városából. Amikor találkozott Nátánáellel, közölte vele: „Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták szólnak: a názáreti Jézust, József fiát.” „Jöhet-e valami jó Názáretből?” – kérdezte Nátánáel. „Jöjj, nézd meg!” – felelte Fülöp. Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!” Nátánáel megkérdezte: „Honnan ismersz engem?” Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.” Nátánáel erre elismerte: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya.” Jézus így szólt: „Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.” Majd így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.”" Jn 1,43-51
"...Uram, Jézus Krisztus! Te ma is hívsz minket, ahogy egykor Fülöpöt hívtad: „Kövess engem!” Add, hogy szívünk készséggel válaszoljon hívásodra! Segíts, hogy ne zárkózzunk el az előítéletek mögé, hanem merjünk elindulni és keresni téged! Köszönöm, hogy ismersz, még mielőtt megszólítasz. Köszönöm, hogy látsz, szeretsz, és magadhoz hívsz. Adj hitet, hogy felismerjelek téged a mindennapokban, és adj bátorságot, hogy másokat is elvezessek hozzád! Adj nekem nyitott szívet azokra a titkokra, amelyeket meg akarsz mutatni!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be. Föllépett egy ember, akit Isten küldött: János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen: tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, ő csak azért jött, hogy tanúságot tegyen a világosságról. Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal. János tanúságot tett róla, amikor ezt hirdette: „Ő az, akiről mondtam, hogy utánam jön, de megelőz engem, mert előbb volt, mint én.” Hiszen mi mindannyian az ő teljességéből nyertünk kegyelemből kegyelmet. A törvényt ugyanis Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által valósult meg. Istent soha senki nem látta; Isten Egyszülöttje, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki." Jn 1,1-18
"...Örök Ige, Jézus Krisztus! Te testet öltöttél, emberré lettél és közöttünk lakoztál, hálát adunk neked, hogy eljöttél közénk világosságként. Add, hogy szívünk mindig nyitva legyen előtted, és befogadjuk kegyelmedet, igazságodat, jelenlétedet! Ne engedd, hogy közömbösek legyünk irántad, hanem alakíts bennünket Isten gyermekeivé, akik téged követünk engedelmességben és szeretetben! Segíts, hogy tanúságot tegyünk rólad, aki az Atya dicsőségét hordozod. Urunk, vezess minket az örök életre!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben, amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben.” János azután így folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!”" Jn 1,29-34
"...Urunk Jézus Krisztus! Te vagy Isten Báránya, aki elveszed a világ bűneit. Hálát adunk, hogy eljöttél közénk és megváltottál minket kereszthaláloddal. Kérünk, add meg nekünk a Szentlélek ajándékát, hogy nyitott szívvel felismerjük jelenlétedet életünk eseményeiben! Segíts, hogy tanúságot tudjunk tenni rólad mások előtt szavainkkal és cselekedeteinkkel! Követünk téged, Urunk. Légy világosságunk, erőnk és békénk! Vezess minket a mennyei Atyához, akinek gyermekei vagyunk!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben, amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben.” János azután így folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!”" Jn 1,29-34
"...Urunk Jézus Krisztus! Te vagy Isten Báránya, aki elveszed a világ bűneit. Hálát adunk, hogy eljöttél közénk és megváltottál minket kereszthaláloddal. Kérünk, add meg nekünk a Szentlélek ajándékát, hogy nyitott szívvel felismerjük jelenlétedet életünk eseményeiben! Segíts, hogy tanúságot tudjunk tenni rólad mások előtt szavainkkal és cselekedeteinkkel! Követünk téged, Urunk. Légy világosságunk, erőnk és békénk! Vezess minket a mennyei Atyához, akinek gyermekei vagyunk!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Keresztelő János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék őt: „Ki vagy te?” Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: „Nem én vagyok a Messiás.” Ezért megkérdezték tőle: „Hát akkor? Talán Illés vagy?” „Nem vagyok” – felelte. „A próféta vagy?” Erre is nemmel válaszolt. Azt mondták tehát neki: „Akkor ki vagy? Mert választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?” János ezt felelte: „A pusztában kiáltó hangja vagyok: Egyengessétek az Úr útját”, amint Izajás próféta mondta. A küldöttek a farizeusoktól jöttek, ezért megkérdezték: „Miért keresztelsz hát, ha nem te vagy a Messiás, sem Illés, sem pedig a próféta?” János így válaszolt: „Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki utánam jön, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani.” Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János tartózkodott és keresztelt." Jn 1,19-28
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te látható emberi alakban jöttél el közénk, de mi sokszor mégsem ismerünk fel. Adj nekünk nyitott szívet, hogy felismerjünk téged a csendben, Isten szavában és embertársaink arcában! Segíts, hogy Keresztelő Jánoshoz hasonlóan mi is alázattal tanúppontba, hanem mindig rád mutassunk életünkkel! Készítsd elő szívünk útját, hogy benned talid legyünk, és hirdessük jelenléted a világban! Ne engedd, hogy magunkat állítsuk a közéáljuk meg a világosságot és az igaz békét!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...A pásztorok sietve elindultak, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszélték mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk. A pásztorok ezután hazatértek. Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint (az angyalok) előre megmondták nekik. Azután eltelt nyolc nap, és körülmetélték a Gyermeket. A Jézus nevet adták neki, mert így nevezte őt az angyal, mielőtt még anyja méhében megfogant volna." Lk 2,16-21
"...Szűz Mária, Isten Anyja, hozzád fordulunk az év kezdetén, aki elsőként fogadtad be Isten Fiát az életedbe. Te csendben, hittel és szeretettel mondtál igent az angyal szavára. Vezess minket is az engedelmesség és a bizalom útján! Kísérd lépteinket, oltalmazd családjainkat, és járj közben értünk, hogy életünk mindig Isten felé vezessen! Taníts minket szívünkbe vésni és megőrizni Isten igéjét, hogy Fiaddal egyre mélyebb egységben élhessünk! Segíts minket, hogy tanúságot tegyünk a világ előtt és életünkkel hirdessük: Jézus a Megváltó!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be. Föllépett egy ember, akit Isten küldött: János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen: tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, ő csak azért jött, hogy tanúságot tegyen a világosságról. Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal. János tanúságot tett róla, amikor ezt hirdette: „Ő az, akiről mondtam, hogy utánam jön, de megelőz engem, mert előbb volt, mint én.” Hiszen mi mindannyian az ő teljességéből nyertünk kegyelemből kegyelmet. A törvényt ugyanis Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által valósult meg. Istent soha senki nem látta; Isten Egyszülöttje, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki." Jn 1,1-18
"...Urunk, Istenünk! Az év utolsó napján szívünk tele van hálaadással. Köszönjük az örömöket, amelyekkel megajándékoztál minket, a próbatételeket, amelyek erősebbé tettek bennünket, és a kegyelmet, amely minden nap kísért minket. Köszönjük a csendet, amelyben meghallhattunk téged, és köszönjük a szavakat, amelyek által szándékaidat közölted velünk. Bocsásd meg, amit elmulasztottunk, és add, hogy a jövő évben nyitottabb szívvel, élőbb hittel, és több szeretettel kövessünk téged! Legyen áldott a neved, mert te vagy a kezdet és a vég, te vagy a múlt, a jelen és a jövő, te vagy az örökkévalóság!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben, amikor a gyermek Jézust szülei bemutatták a jeruzsálemi templomban, ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből. Idős volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak. Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne." Lk 2,36-40
"...Uram, Jézus Krisztus! Köszönöm, hogy Anna személyében példát adsz nekem a hűséges szolgálatra. Segíts, hogy én is felismerjelek téged az imában, a csendben, a hétköznapok egyszerűségében! Taníts kitartani a várakozásban, hogy hálával dicsőítselek téged, amikor megérkezel! Add, hogy egész életemmel téged szolgáljalak! Adj erőt a mindennapok teendőihez, adj világosságot a kétségek között, és adj békét, ha zűrzavar vesz körül a világban! Annához hasonlóan én is szeretnélek hirdetni mindenkinek, aki téged keres." (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Amikor Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, szülei felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: „Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona.” Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, „egy pár gerlét vagy két galambfiókát” tisztulási áldozatul bemutatnia. És íme, volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű férfiú, egy igaz és istenfélő ember, aki Izrael vigaszára várt, és a Szentlélek lakott benne. A Szentlélek kinyilatkoztatta neki, hogy nem lát halált addig, amíg meg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek arra indította, hogy menjen a templomba, amikor a gyermek Jézust odavitték szülei, hogy a törvény előírásai szerint cselekedjenek vele. Simeon a karjára vette őt, és így magasztalta Istent: „Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek.” Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: „Lám, e Gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő – még a te lelkedet is tőr járja át –, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!”" Lk 2,22-35
"...Uram, Jézus Krisztus! Karácsony ünnepén a jászolban feküdtél, most pedig belépsz a templom csendjébe, ahol Simeon felismer téged, minden ember Üdvözítőjét. Taníts engem is úgy várakozni, mint Simeon: kitartó hittel, nyitott szívvel, a Szentlélektől vezetve! Add, hogy minden nap felismerjelek a találkozásokban, a szentmisében, a csendben! Ha nehézségek jönnek, adj bátorságot Mária példájára! Tölts el engem világosságoddal, hogy átragyogjon rajtam mindazok felé, akikkel találkozom!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy megkeresi és megöli a gyermeket.” József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és még azon éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Egyiptomból hívtam az én fiamat. Amikor Heródes meghalt, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menj Izrael földjére, mert meghaltak már, akik a gyermek életére törtek!” József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és visszatért Izrael földjére. De amikor meghallotta, hogy Judeában Arkelausz uralkodik apja, Heródes után, félt odamenni. Ezért az álmában kapott utasítást követve Galilea vidékére ment. Odaérve egy Názáret nevű városban telepedett le, hogy beteljesedjék, amit a próféták mondtak: „Názáretinek fogják hívni”." Mt 2,12-15. 19-23
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te a Szent Családban éltél, taníts bennünket is családként élni! Adj Józsefhez hasonló bátor hitet az édesapáknak, Máriához hasonló szeretetet az édesanyáknak, és engedelmes lelkületet a gyermekeknek! Adj a családtagoknak bizalmat és nyitottságot, hogy az ismeretlenben is felfedezzék jelenléted! Taníts minden családban élőt együtt haladni, egymás terhét hordozni, egymást szeretni akkor is, amikor talán más irányba indulnának! Segíts, hogy ne csak házat, hanem otthont is építsenek! A te békéd legyen minden család állandó útitársa!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...A hét első napján (Húsvétvasárnap), kora reggel, Mária Magdolna elfutott Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és hírül adta nekik: „Elvitték az Urat a sírból, és nem tudom, hova tették!” Péter és a másik tanítvány elindult, és a sírhoz sietett. Futottak mind a ketten, de a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és hamarabb ért a sírhoz. Benézett, és látta az otthagyott gyolcsleplet, de nem ment be. Közben odaért Simon Péter is. Ő is látta az otthagyott lepleket és a kendőt, amely Jézus fejét takarta. Ez nem volt együtt a leplekkel, hanem külön feküdt összehajtva egy helyen. Akkor bement a másik tanítvány is, aki először ért a sírhoz. Látta mindezt és hitt." Jn 20,2-8
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te különös szeretettel választottad ki Szent Jánost, hogy tanúságot tegyen dicsőségedről. Add, hogy hozzá hasonlóan mi is közel kerüljünk hozzád, ne csak szóval, hanem szívünk lelkesedésével és szilárd hittel! Taníts minket észrevenni a jeleket, és hinni akkor is, amikor homályban tapogatózunk! Segíts, hogy hűségesek maradjunk akkor is, amikor nehéz életünk keresztjét hordozni! Add nekünk Szent János apostol lelkületét, hogy tanúságtételünk hiteles legyen!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Legyetek óvatosak az emberekkel szemben, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroznak benneteket. Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok. Abban az órában megadatik majd nektek, hogy hogyan beszéljetek. Hiszen nem ti fogtok beszélni, hanem Atyátok Lelke szól majd belőletek. Halálra adja akkor a testvér a testvérét, az apa a gyermekét, a gyermekek pedig szüleik ellen támadnak, hogy vesztüket okozzák. Miattam mindenki gyűlölni fog titeket. De aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül." Mt 10,17-22
"...Urunk, Jézus Krisztus! Szent István vértanúd ünnepén hozzád fordulunk: adj nekünk bátor szívet, hogy soha ne tagadjunk meg téged! Adj alázatos lelket, amely tanúságot tesz rólad minden helyzetben! Taníts minket szeretni azokat is, akik nem értenek velünk egyet, és akik rosszat tesznek nekünk! Ne engedd, hogy a félelem elnémítson bennünket, hanem erősíts a Szentlélek által, hogy hűségesek maradjunk hozzád életünk minden napján, és ragaszkodjunk hitünkhöz a nehézségben is! Szent István vértanú, könyörögj értünk, hogy állhatatosan kövessük Krisztust és elnyerjük az örök életet!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Azokban a napokban Augusztusz császár elrendelte, hogy írják össze a földkerekség lakosságát. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíria kormányzója Kirinusz volt. Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. Galilea Názáret nevű városából József is fölment Dávid városába, a judeai Betlehembe, hogy összeírják eljegyzett feleségével, Máriával, aki gyermeket várt. Amíg ott tartózkodtak, beteltek Mária napjai, hogy megszülje gyermekét. Világra hozta elsőszülött fiát, pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson. A környéken pásztorok tanyáztak a szabad ég alatt, nyájukat őrizték az éjszakában. Egyszerre csak megállt előttük az Úr angyala, és az Úr dicsősége beragyogta őket. Nagyon megrémültek. Az angyal így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Íme, jó hírt hozok nektek, amely nagy öröm lesz az egész népnek. Ma megszületett a Megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid városában. Ez lesz nektek a jel: kisdedet találtok pólyába takarva és jászolba fektetve.” Az angyalt hirtelen nagy mennyei sereg vette körül. Istent dicsőítve ezt zengték: Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek! Miután az angyalok visszatértek a mennybe, a pásztorok így biztatták egymást: „Menjünk hát Betlehembe, nézzük meg a történteket, amelyeket az Úr hírül adott nekünk!” El is mentek sietve, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszélték mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk. A pásztorok ezután hazatértek. Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint előre megmondták nekik." Lk 2,1-20
"...Uram, ma éjjel én is útra keltem. A sötétből, a pusztaságból jövök, mint a pásztorok, akik csak egy hangot hallottak és elindultak. Köszönöm, hogy nem kell tökéletesnek lennem, csak nyitottnak. Mutasd meg magad ott, ahol nem is számítok rád, a hétköznapiban, a csendben, a másik emberben. Adj nekem szívet, ami befogad téged! Adj lábat, ami elindul feléd! Adj ajkat, ami nem hallgat, ha rólad van szó! Szüless meg bennem, megváltó Jézus!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben Zakariás, János atyja eltelt Szentlélekkel, és ezekre a prófétai szavakra nyílt az ajka: „Áldott az Úr, atyáink Istene, mert meglátogatta és megváltotta az ő népét; erős szabadítót támasztott minekünk szolgájának, Dávidnak családjából. Amint szólott a szentek szájával, ősidők óta a próféták ajka által, megszabadít az ellenség kezéből, mindazoktól, akik gyűlölettel néznek minket; atyáinkkal irgalmat gyakorol, hogy szent szövetségére emlékezzék, az esküre, amelyet Ábrahám atyánknak esküdött, hogy nekünk váltja be, amit ígért; hogy félelem nélkül és megszabadulva az ellenség kezéből, neki szolgálatot teljesítsünk: szentségben és igazságban járjunk előtte napról napra, amíg élünk. Téged pedig, gyermek, a fölséges Isten prófétájának fognak mondani, mert az Úr előtt jársz, egyengetni az ő útját; az üdvösség ismeretére tanítod nemzetét, hogy bocsánatot nyerjen minden bűnük Istenünk irgalmas szívétől, amellyel meglátogat minket felkelő Napunk a magasságból, hogy fényt hozzon azoknak, akik sötétségben és halálos homályban ülnek, lépteinket pedig a béke útjára vezérelje.”" Lk 1,67-79
"...Uram, Istenem! Köszönöm, hogy meglátogatsz engem is, ahogy meglátogattad népedet az idők teljességében. Köszönöm, hogy nem hagysz magamra, hanem világosságot gyújtasz életem sötétségébe. Szüntesd meg bennem a zajt, a kételyt, a félelmet, mindazt, ami eltávolít tőled! Segíts, hogy a közelgő ünnepen ne csak ajándékokat, hanem téged magadat fogadjalak szívembe! Vezess a béke és az irgalom útján! Tisztítsd meg szívemet, hogy bennem is ragyogjon Krisztusnak, a világ Világosságának fénye! Adj bátorságot ahhoz, hogy életemmel tanúságot tegyek arról: te vagy az, aki szabadítást, megváltást és új kezdetet hozol minden ember számára!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: „Nem, János legyen a neve.” Azok megjegyezték: „Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!” Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: „János a neve.” Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent. Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele.”" Lk 1,57-66
"...Istenem, életem Ura! Köszönöm, hogy nem felejted el ígéreteidet. Te irgalmas vagy és a legváratlanabb helyzetekben is beteljesíted, amit ígértél. Köszönöm, hogy a csend után újra megszólalhatok, a hála, a hit, és a bizalom szavával fordulhatok feléd. Uram, ahogy Zakariás is megtapasztalta kegyelmedet, úgy én is vágyom arra, hogy új szívet adj nekem, olyat, amely együtt örül másokkal. Segíts, hogy engedelmes legyek, és bátran kimondjam azt, amit te írtál szívembe, te adsz ajkamra! Add, hogy egész életem téged dicsőítsen és legyen tanúságtétel arról, hogy te irgalmas vagy minden emberhez!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
|
| Tovább ... |
|