|
| Téma: Az ima ereje |
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!” Ők egymás közt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt válaszolták: „Tizenkettőt.” „És amikor hetet törtem meg négyezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt felelték: „Hetet.” Erre újra megjegyezte: „Hogyan lehet, hogy még mindig nem értitek?”" Mk 8,14-21
"...Urunk Jézus Krisztus! Néha mi is a láthatókhoz ragaszkodunk és elfelejtjük, hogy te vagy mindennapi kenyerünk. Add, hogy ne a hiányainkat számolgassuk, hanem emlékezzünk gondoskodásodra! Tisztítsd meg szívünket minden képmutatástól, önzéstől és bizalmatlanságtól, amit a világ „kovászként” belénk akar hinteni! Adj nekünk látó szemet, halló fület és értő szívet, hogy felismerjünk téged életünk nehéz helyzeteiben is! Erősítsd hitünket, hogy ne felejtsük: te mindig velünk vagy!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Egy alkalommal farizeusok mentek Jézushoz, és vitatkozni kezdtek vele. Égi jelet kértek tőle, mert próbára akarták tenni. Ő lelke mélyéből felsóhajtott, és így szólt: „Miért akar jelet ez a nemzedék? Bizony mondom nektek: ez a nemzedék nem kap semmiféle jelet.” Ezzel otthagyta őket. Ismét hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó partjára." Mk 8,11-13
"...Uram, Jézus Krisztus! Sokszor mi is jelet kérünk tőled, miközben elfelejtjük, hogy te magad vagy a legnagyobb jel, te vagy az Isten Fia, aki értünk meghalt és feltámadt. Bocsásd meg hitetlenségünket, kételyeinket, és adj nekünk tiszta szívet, amely nem feltételekhez köti a hitet! Segíts, hogy ne vitába szálljunk veled, ne próbára tegyünk téged, hanem bizalommal rád bízzuk magunkat! Taníts meg a csendre, amelyben meghallhatjuk szavadat, és vezess minket, hogy ne látványos csodákban, hanem a mindennapok egyszerűségében ismerjük fel jelenlétedet!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| R.András |
|
"...Uram, Jézus Krisztus! Te nem dicsőséges királyként vonultál be Jeruzsálembe, pedig sokan ezt várták tőled, hanem békét hozó szolgaként, Isten szolgájaként. Tudtad, hogy a megkezdett úton nem fordulhatsz vissza, mert akkor nem teljesítenéd a mennyei Atya akaratát. Tudtad, hogy nemsokára visszafelé kell jönnöd ugyanezen az úton. Pár nap múlva a keresztet hordozva mentél a másik irányba, ki a városból, a Golgota hegyére. Tudatosan vállaltad a szenvedést és az önfeláldozást, mert az Atya ezt az áldozatot kívánta tőled az emberekkel való végső és teljes kiengesztelődés érdekében. Uram, nekem is indulnom kell nyomodban a keresztúton, mert meghívsz, hogy én is hordozzam életem keresztjét. Meghívsz, hogy részesedjek szenvedésedben, mert részesíteni akarsz a feltámadás örömében is." (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya reggeli imája, 2020. április 05. 02:46) MINDANNYIAN ISTEN KEZÉBEN VAGYUNK. AZ IS AKI NEM HISZ BENNE...... közli: syphax ... https://mandiner.hu/hirek/2020/04/az-unios-intezmenyrendszer-eltavolodott-a-p ... |
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy „í” betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában. Majd így szólt tanítványaihoz: „Mondom nektek: ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: Te esztelen!, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: Te istentelen!, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.” „Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson. És ezt is mondták: Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét – kivéve hűtlenség esetét –, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el.” „Hallottátok, hogy ezt is mondták a régieknek: „Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet!” Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Sem az égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa! De még saját fejedre se esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod ősszé vagy feketévé tenni. Legyen a ti beszédetek „igen, igen, nem, nem”; ami ettől eltér, az a gonosztól van.”" Mt 5,17-37
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te nem a törvényt eltörölni jöttél, hanem beteljesíteni és bennünk is beteljesíteni az Atya akaratát. Tisztítsd meg szívünket, hogy ne csak a cselekedeteink, de szándékaink és gondolataink is igazak legyenek! Őrizz meg bennünket a haragtól, a megvetéstől, az ítélkezéstől, és adj békességet, hogy kiengesztelődjünk embertársainkkal! Adj nekünk alázatos szívet, amely képes bocsánatot kérni, megbékélni, tisztán szeretni! Szentlelked vezessen minket a belső szabadság és igazság útján, hogy szívünk, szavaink és tetteink egységben legyenek és téged dicsőítsenek." (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Naoi Evangélium
"...Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: „Békesség e háznak!” Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!”" Lk 10,1-9
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor elküldted tanítványaidat, hogy a békét és Isten országának örömhírét vigyék az embereknek. Kérünk, alakíts minket is tanítványoddá! Add, hogy Szent Cirill és Metód példájára mi is merjünk útra kelni, kilépni önmagunkból, és szavainkkal, tetteinkkel téged hirdessünk! Adj nyitott szívet, hogy meghalljuk hívásodat és bátor lelket, hogy szelíd bárányként ne féljünk a „farkasok” közé menni! Add, hogy életünk békét sugározzon és hiteles tanúságtétel legyen rólad!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Jézus eltávozott Tírusz vidékéről, és Szidonon át a Galileai-tóhoz érkezett, a Tízváros környékére. Ott egy süketnémát vittek hozzá, és kérték, hogy tegye rá a kezét. Jézus félrehívta őt a tömegből, ujját a fülébe dugta, majd nyállal megérintette a nyelvét. Azután föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: „Effeta”, vagyis „Nyílj meg!” Erre megnyílt a süket füle, megoldódott a nyelve, és érthetően beszélt. Jézus megparancsolta, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és azt mondták: „Mindent jól cselekedett: a süketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak pedig a beszédet.”" Mk 7,31-37
"...Uram, Jézus Krisztus! Te egyetlen szóval megnyitottad a süket ember fülét. Kérlek, nyisd meg az én szívemet is! Oly sokszor vagyok süket a te szavadra és némán hallgatok, amikor tanúságot kellene tennem rólad. Add, hogy meghalljam, amit tanítani akarsz nekem, és bátran tovább tudjam adni másoknak! Tégy engem élő, halló, igazságodat hirdető tanítványoddá! Nyisd meg fülemet, hogy meghalljam hívásodat a csendben a mindennapok zajában is! Oldd meg a nyelvemet, hogy szeretettel és bátorsággal tudjak beszélni rólad és tanúságot tegyek jóságodról!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| R.András |
|
Eléggé gyakran kérnek tőlem családok itt Torontóban is hivatalos igazolást arról, hogy a plébániánkhoz tartoznak, mert a gyermeket katolikus iskolába szeretnék íratni, vagy mert valamelyik pedagógus inkább katolikus iskolában szeretne tanítani. Pedig Kanada állítólag a földkerekség egyik legvilágiasabb államának számít, legalábbis ezt sulykolják folyton a legnézettebb médiumok, és néha mintha versenyt futnának is abban, hogy hogyan találják meg a módját, hogy lejárassanak mindent, ami keresztény, legfőképpen pedig azt, ami katolikus. Aztán mégis: az egyházi iskoláinkban várólisták vannak, és a pedagógusok többsége privilégiumnak tekinti, ha egy katolikus iskolában taníthat. Pedig a tanítás színvonala, és hát persze a hitéleté is, katolikus iskolánként nagyon változhat. Mégis, ebben az országban is szinte mindenki valami többletet remél a templom közelségétől az egyházi iskolákban. Ezek a képek a szomszédos Minnesota államban készültek egy katolikus iskolában, ahol 2026. január 25 és 31 között katolikus iskolahetet tartottak. Ennek keretében a plébános a ministránsai kíséretében végig ment az oltáriszentséggel az iskola egész épületén áldást osztva az osztálytermekben, a tornacsarnokban, az étkezőben, mindenhol. A ministránsok, a gyerekek pedig láthatóan mindenhol a legnagyobb áhítattal fogadják a hozzájuk benéző Jézust, aki a katolikus hitük értelmében "valóban" jelen van az Oltáriszentségben. Ministránsok figyelem: a társaitok itt is fekete ruhában és fehér karingben szolgálnak! ... www.facebook.com/arpad.horvath.779/posts/pfbid02kchAwEjwA4md1ZuAqSoaMuBtjtVLp ... |
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Jézus egyszer Tírusz és Szidon vidékére vonult vissza. Itt betért egy házba, és bár rejtve akart maradni, jelenléte mégsem maradhatott titokban. Egy asszony, akinek leányát tisztátalan lélek szállta meg, tudomást szerzett róla, odasietett hozzá, és a lábához borult. Az asszony szír-föníciai származású pogány volt. Azt kérte tőle, hogy űzze ki leányából a gonosz lelket. Jézus először elutasította: „Hadd lakjanak jól előbb a gyermekek; mert nem helyes, ha elveszik a gyermekek kenyerét, és a kiskutyáknak vetik!” De az asszony így folytatta: „Igaz, Uram, de az asztal alatt a kiskutyák is esznek abból, amit a gyermekek elmorzsálnak.” Jézus azt válaszolta: „Szavad jutalmaként menj! A gonosz lélek elhagyta leányodat.” Amikor hazaért, leányát az ágyon fekve találta. Már elhagyta a gonosz lélek." Mk 7,24-30
"...Uram, Jézus! Néha úgy érzem, hogy kívülálló vagyok. Kívül vagyok irgalmad körén, kívül vagyok a szereteted határán, kívül vagyok látókörödből, hallótávolságodon kívül vagyok, ezért nem hallod meg kérésemet. Kérlek, taníts engem a pogány asszony hitére! Ne engedd, hogy elcsüggedjek, ha késik a válaszod! Adj nekem alázatos szívet, amely nem követel, csak kér, nem panaszkodik, hanem remél! Tudom, hogy te mindent látsz és irgalmad nem ismer határokat. Adj nekem legalább egy morzsát abból a kegyelemből, amely meggyógyít és újjáteremt! Uram, hittel és alázattal kérem ezt tőled." (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Jézus egy alkalommal ismét magához hívta a népet, és így tanította őket: „Hallgassatok rám mindnyájan, és jól értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami kívülről jut az emberbe; hanem ami az emberből származik, az szennyezi be őt.” Amikor Jézus a népsokaság elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Ezt felelte: „Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy amit megeszik az ember, az nem szennyezheti be, mert nem a szívébe jut, hanem a gyomrába, és a félreeső helyre kerül?” Ezzel tisztának mondott minden ételt. Aztán így folytatta: „Ami az emberből ered, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, paráznaság, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és ez teszi tisztátalanná az embert.”" Mk 7,14-23
"...Uram, Jézus Krisztus! Te látod, mi lakik bennem, ismered gondolataimat, szavaimat, indulataimat. Tudod, hányszor mondok jót, de közben rosszat gondolok; hányszor látszom nyugodtnak, miközben belül nyugtalanság gyötör. Kérlek, ne engedd, hogy a látszat vezessen! Tisztíts meg belülről, a lelkem mélyén kezdve, hogy ne csak vallásos legyek, hanem valóban szentté váljak! Adj nekem őszinteséget, bátorságot, hogy szembenézzek önmagammal, és nyitottságot, hogy a te irgalmad lelkileg megújítson!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben: Összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez. A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?” Ezt a választ adta nekik: „Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van: Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem. Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.” Azután így folytatta: „Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az „korbán” vagyis Istennek szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek.”" Mk 7,1-13
"...Uram Jézus, te nem a kezeket vizsgálod, hanem az emberi szíveket. Bocsásd meg, ha csak a külsőségekre figyelek és elhanyagolom a veled való élő kapcsolatot! Tisztítsd meg belülről életemet, gondolataimat, szándékaimat, hogy ne csupán vallásos ember legyek, hanem hívő, aki valóban téged keres, téged követ! Ne engedd, hogy képmutatóvá váljak, hanem formálj őszinte szeretetre! Adj alázatos szívet, hogy ne emberi hagyományokat kövessek, hanem a te akaratodat! Uram, tisztítsd meg szívemet!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| R.András |
|
Esti séta –23 fokban. A szemüveget le kellett venni, mert a keret, ahol az arcomhoz ért, ott fájt. Az orrnyílásban a nyálkahártya megfagy, de meg lehet szokni. A levegő éles, de tiszta. Ilyen hidegben vasárnap este 10:30-kor alig van már csak itt-ott egy kis életjel a városban. A felhőkarcolók közötti parkokban egy-egy kutyasétáltatóval találkozom, azok is szkafanderszerű vastag ruházatban. Még az álluk sem látszik ki, csak egy kis rés a szemnyílásnál. A blökiknek azonban ez a hideg meg sem kottyan. Fürgén futkorásznak egyik fától a másikig, szaglásznak, és alaposan megnéznek, amikor közeledek hozzájuk, egyáltalán nem ellenségesek. De azért jó hazaérni. Hirtelen trópusi hőségnek tűnik a +22 fokos szobahőmérséklet a kinti -23 fokhoz képest. Végül is 45 fok különbség azért nem semmi, ha hirtelen kell váltanunk. A séta mindenesetre jól esett. A hideg meg egészséges, ha van megfelelő öltözék. Nem szabad megijedni a kanadai téltől. A maga módján szép is, hogy igazi tél van. Végül is Kanadában vagyunk!
 ... www.facebook.com/arpad.horvath.779/posts/pfbid02TFZCyJ1vNfmNcTeAnzot7JoaN2tVd ... |
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Jézus és apostolai egyszer áthajóztak a Genezáreti-tó túlsó partjára, és ott kikötöttek. Amint kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön fölismerték Jézust. Bejárták az egész környéket, s a betegeket hordágyon odavitték, ahol a hír szerint Jézus tartózkodott. Amerre csak járt, a falvakban, a városokban és a tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Aki csak megérintette, meggyógyult." Mk 6,53-56
"...Uram Jézus, szeretnélek megérinteni téged hittel, vágyakozó szívvel, mint azok, akik egykor hozzád mentek. Tudom, hogy egyetlen szavad, egyetlen pillantásod, egyetlen érintésed is elég, hogy gyógyulást hozzon testemnek és lelkemnek. Nézd gyengeségemet, sebeimet, kételyeimet és gyógyíts meg kegyelmeddel! Add, hogy hozzád vezessem mindazokat, akiknek szükségük van rád! Tégy engem is gyógyító kezeddé a világban!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!”" Mt 5,13-16
"...Uram, Jézus Krisztus! Te azt mondtad: „Ti vagytok a föld sója, ti vagytok a világ világossága.” Add, hogy soha ne veszítsem el ízemet, amely tőled van! Ne hagyd, hogy hitem kiüresedjen, és világosság helyett sötétséget árasszak! Taníts meg jelen lenni a világban úgy, hogy szeretetem és jóságom által az emberek téged lássanak meg bennem! Hadd legyek só, amely tisztít, és fény, amely irányt mutat! Formáld szívemet, hogy életem jócselekedetei mindig téged dicsőítsenek, és világosságként vezessék el embertársaimat a mennyei Atyához!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben az apostolok visszatértek Jézushoz, és beszámoltak mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: „Gyertek ti is, (menjünk) a pusztaságba egy magányos helyre, hogy pihenjetek egy kicsit!” Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre sem maradt idejük. Bárkába szálltak tehát, és elmentek egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek. De sokan látták, amikor elmentek, és sokan megtudták. Erre minden városból gyalog odasiettek, és megelőzték őket. Amikor Jézus kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket sok mindenre." Mk 6,30-34
"...Uram, Jézus Krisztus! Köszönöm, hogy nemcsak szolgálatra küldesz, hanem melletted való időzésre is hívsz. Taníts meg pihenni, hogy ne csak dolgozzam érted, hanem valóban veled éljek! Adj nekem időt a csendre, amikor meghallhatom szavad, és adj erőt a szolgálathoz, hogy segíthessem embertársaimat! Ne engedd, hogy a világ zajában elveszítsem lelkem nyugalmát és békéjét, de ne zárkózzak önmagamba! Add, hogy hozzád hasonlóan, együtt tudjak érezni a keresőkkel, és tanításodat bátran megosszam azokkal, akik kiutat keresnek életük nehéz helyzeteiből!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Heródes Antipász király is értesült Jézus tetteiről, mert híre messze földön elterjedt. Azt gondolta, hogy Jézusnak azért van csodatevő ereje, mert Keresztelő János támadt fel benne a halálból. Voltak azonban, akik azt állították Jézusról, hogy ő Illés. Ismét mások azt hirdették, hogy próféta; olyan, mint egy a többi próféta közül. Ennek hallatára Heródes továbbra is azt gondolta magában: „Ő János, akinek fejét vétettem. Ő támadt fel a halálból.” Heródes volt ugyanis az, aki embereivel elfogatta Jánost, és börtönbe vetette. Testvérének, Fülöpnek felesége, Heródiás miatt tette, akit feleségül vett. János ugyanis figyelmeztette Heródest: „Nem szabad elvenned testvéred feleségét.” Emiatt Heródiás áskálódott ellene. Szívesen eltétette volna láb alól, de nem tehette. Heródes ugyanis félt Jánostól, mert tudta, hogy igaz és szent ember. Ezért meg akarta őt menteni. Valahányszor beszélt vele, zavarba jött, mégis szívesen meghallgatta. Végül elérkezett a kedvező nap. Heródes a születése napján lakomát adott vezető embereinek, a magas rangú tiszteknek és Galilea előkelőségeinek. Közben Heródiás leánya bement, táncolt nekik és Heródes meg vendégei előtt nagy tetszést aratott. A király így szólt a leányhoz: „Kérj tőlem, amit akarsz! Megadom neked”. Sőt meg is esküdött: „Bármit kérsz, megadom neked, még az országom felét is”. A leány kiment, és megkérdezte anyjától: „Mit kérjek?” Anyja ezt felelte: „Keresztelő János fejét”. Erre visszasietett a királyhoz, és előadta kérését: „Azt akarom, hogy most azonnal add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!” A király nagyon elszomorodott emiatt, de esküjére és a vendégekre való tekintettel nem akarta kedvét szegni. Azonnal elküldött egy hóhért azzal a paranccsal, hogy hozza el János fejét. Az elment, lefejezte őt a börtönben, és elhozta fejét egy tálon. Odaadta a leánynak, a leány pedig elvitte anyjának. Amikor János tanítványai meghallották, eljöttek, elvitték János testét, és egy sírboltba temették." Mk 6,14-29
"...Uram, köszönöm Keresztelő János tanúságtételét, aki nem félt az igazságot kimondani, még a halál árnyékában sem. Add, hogy ne legyek gyáva, ne hallgassak, amikor szólni kell, és ne keressek emberi elismerést! Szabadíts meg az emberek véleményétől való félelemtől, a hatalom vagy a siker csábításától! Tölts el Szentlelkeddel, hogy lelkiismeretem tiszta, szavam pedig bátor legyen! Adj nekem is prófétai lelkületet, amely téged szolgál, és amely az igazságban találja meg a békét!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután így folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak." Mk 6,7-13
"...Uram, Jézus Krisztus, te ma is hívsz és küldesz. Taníts meg, hogy ne a magam erejére, hanem a te hatalmadra támaszkodjak! Adj bátorságot, hogy merjek elindulni! Küldj mellém testvért az útra, hogy együtt hordozzuk a tanúságtétel örömét és terhét! Add, hogy ne féljünk a visszautasítástól, s hogy ne a siker, hanem a hűség legyen az iránytűnk! Küldd el Szentlelkedet, hogy vezetésével örömmel, egymást támogatva hirdessük az evangéliumot, és képesek legyünk gyógyítani irgalommal és szeretettel!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben: Jézus hazament Názáretbe. Tanítványai elkísérték. Amikor elérkezett a szombat napja, tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan hallgatták, és csodálkozva mondogatták: „Honnét vette ezt? Miféle bölcsesség ez, amely neki adatott? És a csodák, amelyeket kezével véghezvisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon rokona? S ugye nővérei is itt élnek közöttünk?” És megbotránkoztak benne. Jézus erre megjegyezte: „Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában, rokonai körében, a saját házában.” Nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön." Mk 6,1-6
"...Uram, Jézus Krisztus! Te hazatértél azok közé, akik ismertek, de mégsem ismertek fel. Bocsásd meg, amikor én is előítélettel vagy közönnyel fogadlak, amikor túlságosan biztos vagyok a magam igazában, vagy nem engedem, hogy meglepj, megszólíts, megérints! Adj nyitott szívet, amely kész felismerni téged a hétköznapokban, az ismerős személyekben! Ne engedd, hogy hitetlenségem kizárja a te kegyelmedet! Taníts hinni akkor is, ha minden megszokottnak tűnik, és várni rád akkor is, amikor mások már nem várják érkezésedet! Jöjj, Uram, szüntesd meg bizalmatlanságomat és taníts újra hinni a te szeretetedben!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben, amikor Jézus a bárkával ismét átkelt a Genezáreti-tó túlsó partjára, a parton nagy tömeg sereglett köréje. Ekkor odajött egy Jairus nevű férfi, a zsinagóga elöljárója, s mihelyt meglátta őt, a lába elé borult, és nagyon kérte: „Halálán van a lányom. Jöjj, tedd rá a kezedet, hogy meggyógyuljon és éljen!” Erre ő elment vele. Nagy tömeg kísérte, és tolongott körülötte. Volt ott egy asszony, aki már tizenkét éve vérfolyásban szenvedett. Sok orvos sokféle kellemetlen kezelésnek vetette alá: Mindenét rájuk költötte, de hasztalan, egyre rosszabbul lett. Hallott Jézusról, ezért átfurakodott a tömegen, és hátulról megérintette a ruháját, így gondolkodott magában: „Ha csak a ruháját érintem is, meggyógyulok.” És azonmód megszűnt a vérfolyása. Érezte testében, hogy meggyógyult bajából. Jézus nyomban észrevette, hogy erő ment ki belőle. Megfordult a tömegben, és megkérdezte: „Ki érintette meg a ruhámat?” Tanítványai ezt válaszolták: „Látod, hogy szorongat a tömeg, mégis azt kérdezed: Ki érintett meg?” De ő mégis körülnézett, hogy lássa, ki volt az. Az asszony félve, remegve előlépett – mert hisz tudta, hogy mi történt vele –, odaborult eléje, és őszintén bevallotta neki az igazságot. Ő így szólt hozzá: „Leányom, hited meggyógyított téged. Menj békével, és bajodtól megszabadulva légy egészséges!” Még beszélt, amikor jöttek a zsinagóga elöljárójának házából és közölték: „Meghalt a lányod. Miért fárasztanád a Mestert?” A hír hallatára Jézus így bátorította a zsinagóga elöljáróját: „Ne félj, csak higgy!” Péteren, Jakabon és Jánoson, Jakab testvérén kívül senkinek sem engedte meg, hogy vele menjen. Amikor odaértek az elöljáró házához, nagy riadalmat, sok siratót és jajgatót látott. Bement és így szólt hozzájuk: „Mit lármáztok itt, miért sírtok? A gyermek nem halt meg, csak alszik.” Azok kinevették. Ő azonban mindenkit kiparancsolt, maga mellé vette a gyermek apját, anyját, s kísérőivel együtt bement (a helyiségbe), ahol a gyermek volt. Megfogta a kislány kezét, és azt mondta neki: „Talita kúm”, ami annyit jelent: „Kislány, mondom neked, kelj föl!” A kislány azonnal fölkelt, és járni kezdett. Tizenkét éves volt. Azok pedig magukon kívül voltak a csodálkozástól. De ő szigorúan meghagyta, hogy ezt a dolgot senki meg ne tudja. Azután szólt nekik, hogy adjanak enni a kislánynak." Mk 5,21-43
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te nem fordultál el a szenvedőtől és nem mentél tovább a kétségbeesetten hozzád forduló ember mellett. Észrevetted a tömegben a haldokló gyermek apját és megláttad a beteg asszony hitét. Kérünk, erősítsd bennünk a bizalmat! Add, hogy ne a félelem, hanem a hit vezessen minket döntéseinkben! Taníts minket kitartó reményre akkor is, amikor minden kilátástalannak tűnik! Add, hogy ne csak akkor forduljunk hozzád, amikor már nem látunk más lehetőséget, hanem minden nap újra rád bízzuk magunkat! Érints meg bennünket is gyógyító jelenléteddel, mert testünknek, lelkünknek szüksége van gyógyító erődre! Szólíts minket új életre, hogy örömmel indulhassunk feléd!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Amikor Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, fölvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: „Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona”. Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, „egy pár gerlét vagy két galambfiókát” tisztulási áldozatul bemutatnia. És íme, volt Jeruzsálemben egy Simeon nevű férfiú, egy igaz és istenfélő ember, aki Izrael vigaszára várt, és a Szentlélek lakott benne. A Szentlélek kinyilatkoztatta neki, hogy nem lát halált addig, míg nem látja az Úr Fölkentjét. A Lélek arra indította, hogy menjen a templomba, amikor a gyermek Jézust odavitték szülei, hogy a törvény előírásai szerint cselekedjenek vele. Simeon a karjára vette őt, és így magasztalta Istent: Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták Szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek. Jézus atyja és anyja ámulva hallgatták mindazt, amit Simeon mondott. Simeon pedig megáldotta őket, és így szólt Máriához, Jézus anyjához: „Lám, e gyermek által sokan elbuknak és sokan feltámadnak Izraelben! Az ellentmondás jele lesz ő – még a te lelkedet is tőr járja át –, hogy napfényre kerüljenek sok szívnek titkos gondolatai!” Ott volt Anna prófétanő is, Fánuel leánya Áser törzséből. Idős volt már, napjai előrehaladtak. Leánykora után hét évig élt férjével, majd özvegyen érte meg a nyolcvannegyedik évét. Nem hagyta el a templomot soha, böjtölve és imádkozva szolgálta Istent éjjel és nappal. Abban az órában is odament, dicsőítette Istent, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem megváltására vártak. Miután az Úr törvénye szerint elvégeztek mindent, visszatértek városukba, a galileai Názáretbe. A gyermek pedig növekedett és erősödött; eltelt bölcsességgel, és Isten kedvét lelte benne." Lk 2,22-40
"...Urunk Jézus Krisztus! Te kicsinységedben is világosság vagy minden népnek! Add, hogy Simeon hitével tudjunk rád tekinteni és meglássunk téged az egyszerűségben, a csendben! Adj türelmet és nyitott szívet, hogy felismerjünk téged a mindennapokban, és segíts úgy élni, mint akik a világosság gyermekei vagyunk! Taníts minket Mária és József engedelmességére, Anna hűségére, Simeon örömére, hogy életünk valóban templommá, szent hellyé váljék számodra! Világosítsd meg lelkünket és vezess minket az örök üdvösségre!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Abban az időben: Jézus, látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek. Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják Istent. Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.”" Mt 5,1-12a
"...Uram, Jézus, a nyolc boldogság útjára hívsz engem, az igazi boldogságra, amely nem mulandó, hanem örök. Taníts meg szívből rád hagyatkozni, sírni a szenvedőkkel, szelíden és békében élni! Adj szomjúságot az igazság után, irgalmas szívet a másik ember iránt, és adj lelki tisztaságot, hogy meglássalak téged mindenben! Tégy engem béketeremtővé, és ha üldözés ér, adj bátorságot és örömöt, hogy kitartsak melletted! Szentlelked erejével formálj engem hasonlóvá magadhoz, hogy boldogan járjam az utat, amely a mennyei Atyához vezet!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Egy alkalommal Jézus így beszélt hallgatóihoz: „Vajon azért gyújtanak-e lámpát, hogy a véka alá vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért-e, hogy a lámpatartóra tegyék? Semmi sincs elrejtve, hacsak nem azért, hogy nyilvánosságra jusson; és semmi sem történik titokban, hacsak nem azért, hogy napfényre kerüljön. Akinek füle van a hallásra, hallja meg!” Majd így folytatta: „Figyeljetek arra, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is. Sőt ráadást is adnak hozzá. Mert akinek van, még kap; akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije van.”" Mk 4,21-25
"...Uram, Jézus Krisztus! Te vagy a világ világossága. Köszönöm, hogy igéd által fényt gyújtasz szívemben. Segíts, hogy ne rejtsem el, ne szégyelljem hitemet, hanem tanúságot tegyek rólad életemmel! Tisztíts meg minden félelemtől és önzéstől, hogy világítani tudjak mások számára is! Adj éber szívet, amely figyel arra, amit hall, és bátorságot, hogy továbbadjam tanításodat! Taníts engem irgalomra, türelemre és nagylelkűségre! Add, hogy befogadjam kegyelmedet, és gyümölcsözően használjam embertársaim javára dicsőséget szerezve neked!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Amikor Jézus a Genezáreti-tó partján tanított, nagy tömeg gyűlt köréje. Ezért hajóba szállt, és egy kissé beljebb ment a parttól, a tömeg pedig a tó partján maradt. Ekkor példabeszédekben sok mindenről beszélt nekik. Így kezdte tanítását: „Halljátok csak! Kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útfélre esett. Odaszálltak az égi madarak, és fölcsipegették. Némely mag köves helyre esett, ahol nem volt elég talaja. Itt hamar kikelt, mert nem jutott mélyen a földbe. Amikor azonban kisütött a nap, megperzselődött, és mivel nem volt elég erős gyökere, elszáradt. Némely mag pedig tövisek közé hullott. Amint a tövisek felnőttek, elfojtották, úgyhogy nem hozott termést. A többi mag jó földbe hullott, kikelt, felnőtt, és harmincszoros, hatvanszoros, sőt százszoros termést hozott.” Jézus így fejezte be szavait: „Akinek füle van, hallja meg!” Amikor egyedül maradt, tanítványai és a tizenkét apostol megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme, így válaszolt nekik: „Ti megtudhatjátok Isten országának titkát, a kívülállók azonban csak példabeszédekben hallanak róla: Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, és bocsánatot nyerjenek. Azután így folytatta: „Nem értitek ezt a példabeszédet? Hogyan fogjátok a többi példabeszédet megérteni? A magvető az, aki az igét hirdeti. Azok, akikben útfélre hull a tanítás, meghallgatják ugyan, de rögtön jön a sátán, és kitépi szívükből az elvetett igét. Azok, akiknél köves talajra hullt a mag, amikor hallják a tanítást, szívesen hajlanak rá; de nem ver bennük gyökeret, mert (állhatatlanok), csak a pillanatnak élnek. Ezért, ha szorongatás vagy üldözés éri őket az Isten igéje miatt, hamarosan meginognak. Azok pedig, akikben tövisek közé esik (az Isten igéje), meghallgatják ugyan a tanítást, de a világi gondok, a csalóka gazdagság és a többi földi szenvedély rabul ejtik őket; és elfojtják az igét, úgyhogy nem hoz bennük gyümölcsöt. Végül vannak olyanok, akikben az ige jó földbe hullott. Hallják a tanítást, magukévá is teszik, és harmincszoros, hatvanszoros, sőt százszoros termést hoznak.”" Mk 4,1-20
"...Uram, Jézus Krisztus! Köszönöm, hogy tanítasz és elveted szívembe az élet igéjét. Adj nekem figyelmes, nyitott és készséges szívet, amely nem kemény, nem sekélyes, nem tövisekkel teli, hanem jó föld, amely képes befogadni a te szavadat! Segíts, hogy ne csak hallgatója, hanem megélője és hirdetője legyek az evangéliumnak! Tisztíts meg a világi aggodalmaktól és a hiábavaló vágyaktól, hogy a te örökérvényű tanításod termést hozzon bennem, hitben, reményben és szeretetben! Szavad legyen életem világossága és vezessen el a mennyei Atya örök országába!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Egy alkalommal Jézust fölkeresték anyja és rokonai. De nem mentek be a házba, ahol Jézus tanított, hanem hívatták őt. Akik körülötte ültek, odaszóltak Jézusnak: „Anyád és rokonaid kint vannak, és keresnek téged.” Jézus azonban így válaszolt: „Ki az én anyám? Kik az én rokonaim?” Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, és csak ennyit mondott: „Ezek az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám!”" Mk 3,31-35
"...Uram, Jézus Krisztus! Köszönöm, hogy meghívsz a te családodba, és nem származás, hanem engedelmesség által teszel testvéreddé, nővéreddé, anyáddá, barátoddá. Segíts, hogy ne csak hallgassam, hanem éljem is a te igédet! Adj nekem készséges szívet, hogy felismerjem és megtegyem az Atya akaratát életem minden helyzetében! Erősítsd bennem a hűséget, hogy mindig hozzád tartozzam, és ez szavaimban és cselekedeteimben egyaránt megnyilvánuljon!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
| keresztkem |
|
Napi Evangélium
"...Egy alkalommal Jeruzsálemből írástudók jöttek (Kafarnaumba), és azt híresztelték Jézusról: „Belzebub szállta meg”, és: „A gonosz lelkek fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Ám ő magához hívta őket, és példabeszédekben szólt hozzájuk: „Hogyan űzhetné ki a sátán a sátánt? Ha egy ország meghasonlik önmagával, az az ország nem maradhat fenn. Ha egy család meghasonlik önmagával, az a család nem maradhat fenn. Ha a sátán önmaga ellen támad és meghasonlik önmagával, akkor nem maradhat fenn, hanem elpusztul. Az erősnek házába nem törhet be senki, és nem ragadhatja el a holmiját, hacsak előbb meg nem kötözi az erőset; így viszont már kirabolhatja a házát. Bizony, mondom nektek, hogy az emberek fiainak minden bűnt megbocsátanak, és minden káromlást, bárhogyan is káromkodnak. De aki a Szentlelket káromolja, az soha nem nyer bocsánatot, azt örökös bűn terheli.” (Azért mondta mindezt Jézus), mert azt terjesztették: „Megszállta a tisztátalan lélek.”" Mk 3,22-30
"...Urunk, Jézus Krisztus! Te Szent Timóteust és Szent Tituszt hívtad meg arra, hogy az evangélium fényét vigyék a sötétségben élőknek. Add, hogy példájuk nyomán mi is hűséges tanítványaid legyünk, akik nem félnek a meg nem értéstől, az ellenséges szótól, mert tudjuk, hogy a te igazságod erősebb minden megtévesztő szónál! Tölts el minket a Szentlélek világosságával és erejével, hogy életünk tanúságtétel legyen rólad, és szavaink a te tanításodat visszhangozzák! Segíts, hogy ne keltsünk meghasonlást, hanem egységet építsünk, s mindig benned bízva haladjunk előre a hit útján!" (Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája) közli: keresztkem
|
|
|
| Tovább ... |
|