21:36:40
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció 
 » Hit, Tudomány
Téma: Az ima ereje
keresztkem
Olvasta: 3 | Válasz | 2026. január 23. 04:32 | Sorszám: 2177
Napi Evangélium

"...Abban az időben Jézus fölment egy hegyre, és magához hívta, akiket kiválasztott. És ők csatlakoztak hozzá. Tizenkettőt választott ki, hogy vele tartsanak, és hirdessék az igét. Hatalmat is adott nekik a betegek gyógyítására és az ördögűzésre. A következő tizenkettőt választotta ki: Simont, akinek a Péter nevet adta; Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, Jakab testvérét – akiket Boanergesznek, vagyis „mennydörgés fiainak” hívott. Továbbá kiválasztotta Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont és a karióti Júdást, aki később elárulta őt."
Mk 3,13-19

"...Uram, Jézus Krisztus! Köszönöm, hogy ma is megszólítasz és meghívsz, hogy veled éljek. Tudom, hogy nem vagyok méltó, de hiszem, hogy te nem a tökéleteseket keresed, hanem a téged szeretni vágyókat. Adj bátorságot, hogy igent mondjak hívásodra, és engedjem, hogy tanítványoddá formálj! Tölts el a Szentlélek erejével, hogy ne csak követni merjelek, hanem tanúságot is tegyek rólad a világban! Áldd meg minden lépésemet, hogy mások is felismerjék: a te küldötted vagyok!"
(Horváth István Sándor zalalövői plébános atya ma reggeli imája)
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 22. 06:52 | Sorszám: 2176
Napi Evangélium

"...Abban az időben tanítványaival együtt Jézus visszavonult a Genezáreti-tóhoz. Nagy tömeg követte Galileából. Sőt Júdeából és Jeruzsálemből, Idumeából meg a Jordánon túlról, valamint Tírusz és Szidon környékéről is nagy sokaság csatlakozott hozzá, mert hallották, hogy milyen csodálatos dolgokat visz végbe. Jézus meghagyta tanítványainak, hogy tartsanak készenlétben egy bárkát a tömeg tolongása miatt. Sokakat meggyógyított ugyanis, és aki valami bajban szenvedett, mind ott tolongott körülötte, hogy legalább megérinthesse. Még a tisztátalan lelkek is, amint meglátták Jézust, leborultak előtte, és így kiáltoztak: „Te vagy az Isten Fia!” Ő azonban szigorúan meghagyta nekik, hogy ne híreszteljék, kicsoda ő."
Mk 3,7-12

"...Uram, Jézus Krisztus! Te nem zárkóztál el az emberek elől. Engedted, hogy hozzád menjenek és megérintsenek azok, akik a szívedből áradó szeretet gyógyító erejét keresték. Add, hogy én is újra és újra elinduljak feléd, ne csak távolról nézzelek, hanem keressem a veled való találkozást! Most eléd hozom betegségemet, félelmeimet, gyengeségeimet és lelkem sebzettségét, mert vágyom arra, hogy megérinthesselek. Gyógyíts meg, hogy én is tanúságot tehessek rólad, nem harsány szóval, hanem életté vált hittel és szeretettel!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 21. 04:43 | Sorszám: 2175
Napi Evangélium

"...Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis ellene. Jézus felszólította a béna kezű embert: „Állj ide középre!” Aztán megkérdezte a körülállókat: „Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?” Ők azonban hallgattak. Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva haragosan végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” A beteg kinyújtotta kezét, és meggyógyult. Erre a farizeusok kimentek, és tanakodni kezdtek a Heródes-pártiakkal, hogy miként okozhatnák Jézus vesztét."
Mk 3,1-6

"...Uram, Jézus Krisztus! Te odafordultál a szenvedőhöz és megláttad az irgalom gyakorlásának lehetőségét ott, ahol mások csak szabályszegést vártak. Taníts engem is úgy látni, mint te: az ember javát a parancsok elé helyezve és az irgalmat a formaságok fölé emelve! Gyógyítsd meg lelkem bénultságát, amikor félek jót tenni vagy közömbösen elfordulnék a szükséget szenvedő emberektől! Adj bátorságot középre állni, eléd állni, és hinni abban, hogy a te szavad ma is életet ad, gyógyulást hoz! Szelíd, de határozott tekinteted ne engedje, hogy elforduljak mások bajától! Formálj engem irgalmas szívű emberré a mennyei Atya képmására!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 20. 05:09 | Sorszám: 2174
Napi Evangélium

"...Egyszer, amikor az Úr szombaton vetések között járt, tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. Ezért a farizeusok megszólították: „Nézd, olyat tesznek szombaton, amit nem szabad!” Jézus ezt felelte nekik: „Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt nélkülözött és éhezett? Abjatár főpap idejében bement az Isten házába, és megette a megszentelt kenyereket, és adott belőle társainak is, pedig ezeket a kenyereket csak a papoknak volt szabad megenniük.” Majd ezt mondta nekik: „A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért. Azért az Emberfia ura a szombatnak is.”"
Mk 2,23-28

"...Uram, Jézus Krisztus! Te az élet törvényeit nem leromboltad, hanem beteljesítetted. Segíts nekem is megérteni, hogy nem a szabályok, hanem a szeretet áll mindennek a középpontjában! Taníts úgy tölteni a vasárnapot, hogy valóban veled találkozzak a szentmisén és veled egyesüljek a szentáldozásban! Ne engedd, hogy a vallásos szokások eltakarják előlem a lényeget: a te irgalmas, szabadító és éltető szívedet! Adj nekem olyan szívet, amely téged keres a pihenésben, az imában és a felebaráti szeretetben!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 19. 02:53 | Sorszám: 2173
Napi Evangélium

"...Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?” Jézus így válaszolt: „Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.”"
Mk 2,18-22

"...Uram, Jézus, te vagy a vőlegény, akinek jelenléte örömet hoz a világba és az én életembe. Köszönöm, hogy eljöttél közénk, hogy megújítsd életünket. Taníts meg benned örülni, és akkor is hűségesnek maradni, amikor úgy tűnik, távol vagy! Adj nekem nyitott szívet, amely képes befogadni az „új bort”, a te kegyelmedet! Segíts, hogy a böjtjeimet ne csupán megszokásból végezzem, hanem szeretetből fakadó válasz legyen a te jóságodra! Újíts meg, Uram, alakíts át, hogy életem valóban „új tömlő” legyen, telve örömmel és reménnyel, telve veled!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 18. 06:37 | Sorszám: 2172
Napi Evangélium

"...Abban az időben: Amikor János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről én azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben.”
János azután így folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!”"
Jn 1,29-34

"...Uram, Jézus Krisztus! Keresztelő Jánossal együtt ma én is megvallom, hogy te vagy az Isten Báránya, aki elveszed a világ bűneit, az én bűneimet is. Adj nekem nyitott szívet, hogy felismerjelek, és bátor szívet, hogy tanúságot tegyek rólad! Küldd el Szentlelkedet, aki megmutatja arcodat és engem is betölt kegyelmével! Formálj engem Jánoshoz hasonló tanúvá, egyszerű, őszinte, bátor hanggá, aki nem magamra mutatok, hanem rád, a világ Megváltójára! Add, hogy ne csak szóval, hanem egész életemmel hirdessem, hogy te vagy az Isten Fia!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 17. 08:32 | Sorszám: 2171
Napi Evangélium

"...Miután Jézus meggyógyított egy bénát, kiment a Tibériás-tó partjára. Nagy sokaság tódult hozzá, ő pedig tanította őket. Amint Jézus elhaladt a vám mellett, észrevette, hogy ott ül Lévi, aki Alfeus fia volt. Odaszólt neki: „Kövess engem!” Lévi (akit Máténak is hívtak) felállt, és követte.
Később Jézus elment vendégségbe Lévi házába. Ott Jézussal és tanítványaival együtt sok vámos és nyilvános bűnös is asztalhoz telepedett, mert sokan oda is elkísérték. Amikor a farizeusok közül való írástudók látták, hogy Jézus együtt eszik a nyilvános bűnösökkel és a vámosokkal, ezzel a kérdéssel fordultak a tanítványokhoz: „Miért eszik és iszik a ti Mesteretek együtt a vámosokkal és a nyilvános bűnösökkel?” Ennek hallatára Jézus ezt válaszolta nekik: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Én nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.”"
Mk 2,13-17

"...Urunk, Jézus Krisztus! Te ma is úgy szólítasz meg bennünket, ahogy egykor Lévit: „Kövess engem!” Látod szívünket, bűneinket, gyengeségeinket, mégis hívsz, mert szereteted erősebb, mint a mi vétkeink. Add, hogy ne maradjunk a múltnál, ne ragadjunk bele a megszokás és bűn kényelmébe, hanem merjünk felállni, elindulni és új életet kezdeni veled! Taníts minket, hogy ne ítélkezzünk másokon, hanem felismerjük: mindannyian rászorulunk irgalmadra! Légy orvosunk, gyógyítsd meg a szívünket, vezess minket a megtérés útján!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 16. 06:39 | Sorszám: 2170
Napi Evangélium

"...Néhány nap múlva Jézus visszatért Kafarnaumba. Mihelyt elterjedt a híre, hogy otthon van, annyian jöttek össze, hogy még az ajtó előtti téren sem fértek el; ő pedig hirdette nekik az igét. Közben odahoztak hozzá egy bénát. Négyen vitték. Mivel a tömegtől nem fértek a közelébe, kibontották fölötte a tetőt, ahol volt, és a nyíláson át leengedték a hordágyat, amelyen a béna feküdt. Jézus pedig, látva hitüket, így szólt a bénához: „Fiam, bocsánatot nyertek bűneid.” Ült ott néhány írástudó is. Ezek így gondolkodtak szívükben: „Hogy beszélhet ez így? Káromkodik! Ki más bocsáthatja meg a bűnt, mint egyedül az Isten?”
Jézus azonnal észrevette, hogy magukban ilyeneket gondolnak, így szólt tehát hozzájuk: „Miért gondoljátok ezt szívetekben? Mi könnyebb: Azt mondani a bénának: Bűneid bocsánatot nyertek, vagy azt mondani: Kelj föl, fogd ágyadat és járj? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!” Ezzel odafordult a bénához: „Mondom neked: Kelj föl, fogd az ágyadat, és menj haza!” Az felkelt, fölvette ágyát, és mindannyiuk szeme láttára eltávozott.
Mindenki elcsodálkozott. Dicsőítették Istent, és azt mondták: „Nem láttunk még ilyet sohasem!”"
Mk 2,1-12

"...Urunk, Jézus Krisztus! Te, aki ismered testünk és lelkünk bénultságát, nézz ránk irgalmas tekintettel! Add, hogy mi is olyan hittel forduljunk hozzád, mint az a négy ember, akiket semmi sem akadályozhatott meg abban, hogy barátjukat hozzád vigyék! Gyógyítsd meg rejtett sebeinket! Bocsásd meg bűneinket és adj új szívet, amely kész követni téged! Ne engedd, hogy a hitetlenség vagy a kétség eltávolítson minket tőled! Emelj fel minket, szólj hozzánk, és adj erőt, hogy elinduljunk a te utadon!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 15. 04:04 | Sorszám: 2169
Napi Evangélium

"...Abban az időben egy leprás jött Jézushoz. Térdre borult előtte, és így kérlelte: „Ha akarod, te megtisztíthatsz engem!” Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: „Akarom! Tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. Jézus szigorúan ráparancsolt, azonnal elküldte, és így szólt hozzá: „Nézd, senkinek se szólj erről, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért ajánld fel a Mózes által rendelt áldozatot, bizonyságul nekik.”
Ő azonban, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább távolabbi, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis, mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek."
Mk 1,40-45

"...Urunk, Jézus Krisztus! Te nem féltél megérinteni a leprást, nem fordultál el a kitaszítottól, hanem irgalmad erejével meggyógyítottad őt. Hozzád jövünk ma mi is bűneink terhével és a sebzettség tudatával. Ha akarod – és hisszük, hogy valóban akarod – te meg tudsz tisztítani minket, meg tudsz szabadítani testi és lelki bajainktól. Add meg nekünk a hit bátorságát, hogy merjünk eléd borulni és adj nekünk alázatot, hogy elfogadjuk gyógyító érintésedet! Tégy tisztává minket, hogy megtisztult, megújult szívvel szolgálhassunk neked!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 14. 03:32 | Sorszám: 2168
Napi Evangélium

"...Abban az időben Jézus kijött a kafarnaumi zsinagógából, és elment Simon és András házába. Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szóltak is Jézusnak. Jézus odament hozzá, megfogta a kezét, és fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik. Amikor lement a nap és beesteledett, odavitték hozzá a betegeket és a gonosz lélektől megszállottakat. Az egész város ott szorongott az ajtó előtt. Jézus pedig sokakat meggyógyított, akik különböző bajokban szenvedtek; és sok ördögöt kiűzött. De nem engedte megszólalni őket, mert tudták, hogy ő kicsoda.
(Másnap) Jézus kora hajnalban felkelt, kiment (a házból), elment egy elhagyatott helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele lévők utána mentek. Amikor megtalálták, azt mondták neki: „Mindenki téged keres!” De ő azt felelte: „Menjünk el máshová, a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az evangéliumot, – hiszen ezért jöttem.” És elment, hirdette az evangéliumot a zsinagógákban Galilea egész területén, és kiűzte az ördögöket."
Mk 1,29-39

"...Urunk Jézus Krisztus! Te megérintetted a szenvedőt és felemelted őt, érints meg minket is irgalmad erejével! Gyógyítsd meg testünk és lelkünk sebeit, hogy ne magunk körül forogjunk, hanem másokat szolgáljunk szeretettel! Taníts minket az önzetlen, szolgáló lelkületre! Taníts minket megállni és elcsendesedni, mint ahogy te fordultál az Atyához! Adj nekünk tisztán látó szívet, hogy ne a siker, hanem a tőled kapott küldetés teljesítése legyen a fontos számunkra! Küldj minket is, hogy hirdessük evangéliumodat szavainkkal és életünkkel!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 4 | Válasz | 2026. január 13. 04:40 | Sorszám: 2167
Napi Evangélium

"...Kafarnaum városában Jézus egy szombaton bement a zsinagógába, és tanított. Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. A zsinagógában volt egy ember, akit megszállt a tisztátalan lélek. Így kiáltozott: „Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje!” Jézus ráparancsolt: „Hallgass el, és menj ki belőle!” A tisztátalan lélek erre összevissza rángatta az embert, aztán nagy kiáltással kiment belőle. Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek egymást kérdezgették: „Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki!” El is terjedt a híre hamarosan Galilea egész vidékén."
Mk 1,21-28

"...Urunk Jézus Krisztus! Te vagy az Isten Szentje, aki hatalommal tanítottál, és isteni hatalmaddal űzted ki a gonoszt. Könyörülj rajtunk, amikor a bűn, a félelem vagy a kétség megbénít bennünket! Szólj hozzánk, és szabadíts meg mindattól, ami elszakít tőled és elhomályosítja lelkünk tisztaságát! Taníts minket, hogy ne csak hallgassuk, hanem befogadjuk és megvalósítsuk tanításodat! Te légy erőnk gyengeségeinkben, te légy világosságunk a sötétségben, te légy békénk nyugtalanságainkban és te légy győzelmünk küzdelmeinkben!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 5 | Válasz | 2026. január 12. 00:56 | Sorszám: 2166
Napi Evangélium

"...Miután Keresztelő Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az (Isten országáról szóló) evangéliumot: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”
Amikor a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András, akik halászok voltak, éppen hálót vetnek a tengerbe. Jézus megszólította őket: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket.” Azok rögtön otthagyták hálóikat, és követték őt. Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát és testvérét, Jánost, amint a hálóikat rendezgették a bárkában. Őket is mindjárt meghívta. Erre otthagyták apjukat, Zebedeust a halászlegényekkel együtt a bárkában, és követték őt."
Mk 1,14-20

"...Urunk Jézus Krisztus! Te ma is meghívsz minket, miként egykor a Galileai-tó partján megszólítottad első tanítványaidat. Segíts, hogy meghalljuk hívásodat és ne halogassuk a választ! Adj bátorságot elhagyni mindazt, amihez eddig kötődtünk, és adj bátorságot szabadon követni téged! Formálj minket emberhalászokká, akik szavainkkal, életünkkel másokat is hozzád vezetünk! Segíts minket, hogy minden nap evangéliumod szerint éljünk!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 5 | Válasz | 2026. január 11. 08:10 | Sorszám: 2165
Napi Evangélium

"...Abban az időben: Jézus elment Galileából a Jordán (folyó) mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék nála. János azonban tiltakozott: „Neked kellene megkeresztelned engem, és te jössz hozzám?” Jézus azonban így szólt: „Hagyd ezt most, mert úgy illik, hogy teljesítsük mindazt, ami igazságos.” Erre János engedett neki.
Jézus pedig megkeresztelkedett. Mihelyt feljött a vízből, íme, megnyílt az ég, és látta Isten Lelkét galamb módjára magára szállni. És íme, hang hallatszott az égből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik!”"
Mt 3,13-17

"...Urunk, Jézus Krisztus! Köszönjük, hogy alázattal közénk álltál a Jordánnál és megnyitottad számunkra az Atyához vezető utat! Köszönöm keresztségem ajándékát, melyben Isten gyermekévé lettem. Segíts, hogy soha ne feledjem el, ki vagyok: a szeretett gyermek, akire az Atya szeretettel és irgalommal tekint! Add, hogy életem minden napján figyeljek a Szentlélek vezetésére, és ne engedjem, hogy a világ zajai elnyomják az Atya szavát! Tisztíts meg, erősíts meg, és vezess, hogy mindig a te utadon járjak!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 10. 08:11 | Sorszám: 2164
Napi Evangélium

"...Abban az időben Jézus a (Szent)lélek erejével visszatért Galileába. Híre elterjedt az egész környéken. Tanított a zsinagógákban, és mindenki elismeréssel beszélt róla. Eljutott Názáretbe is, ahol nevelkedett.
Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a helyre talált, ahol ez volt írva: „Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje.” Összetekerte az írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: „Ma beteljesedett az írás, amelyet az imént hallottatok.” Mindnyájan igazat adtak neki, de meglepődtek a magasztos igéken, amelyek ajkáról fakadtak."
Lk 4,14-22a

"...Szentlélek Isten, jöjj el ma is a szívembe! Érints meg, ahogyan Jézust felkented a szolgálatra. Taníts meg hallgatni az Atya szavára, és add, hogy bátran hirdessem a krisztusi örömhírt a világban! Segíts, hogy ne féljek a hétköznapok során prófétai és apostoli lelkesedéssel tanúságot tenni Krisztusról! Tölts el világossággal, hogy mások is felismerjék az élő Istent! Legyen egész életem tanúságtétel arról, hogy Isten szeretete és irgalma jelen van a világban!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 09. 07:06 | Sorszám: 2163
Napi Evangélium

"...Miután Jézus jóllakatott ötezer embert, nyomban felszólította tanítványait, hogy szálljanak a bárkába, és keljenek át a túlsó partra, Betszaidába, amíg ő hazaküldi a tömeget. Miután elbúcsúzott tőlük, fölment egy hegyre, hogy imádkozzék. Közben beesteledett. A bárka mélyen benn járt a tavon, ő pedig egyedül maradt a parton. Amikor látta, mennyire küszködnek az evezéssel – ellenszelük volt ugyanis –, az éjszaka negyedik őrváltása idején, a vízen járva feléjük indult. El akarta kerülni őket. Amikor meglátták, hogy a vízen jár, azt hitték, hogy kísértet; elkezdtek kiabálni, mert mindnyájan látták őt, és megrémültek. Ő azonban mindjárt odafordult hozzájuk, és így szólt: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek.” Aztán beszállt hozzájuk a bárkába, mire a szél elállt. Azok egészen magukon kívül voltak a csodálkozástól, mert nem okultak a kenyérszaporításból, és szívük még érzéketlen volt."
Mk 6,45-52

"...Uram, Jézus Krisztus! Te nem hagyod magukra azokat, akik a te nevedben útra kelnek. Köszönöm, hogy imádkozol értem akkor is, amikor nem látlak. Köszönöm, hogy utánam jössz, amikor elfáradok. Adj bátorságot, hogy felismerjelek a nehézségek, a küzdelmek közepette is, és ne a félelem, hanem a bizalom vezessen! Szállj be az életem bárkájába, és hozd el a te békédet nyugtalan szívembe! Erősítsd bennem a hitet, hogy minden helyzetben velem vagy és gondoskodsz rólam!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 09. 07:02 | Sorszám: 2162
Napi Evangélium

"...Miután Jézus jóllakatott ötezer embert, nyomban felszólította tanítványait, hogy szálljanak a bárkába, és keljenek át a túlsó partra, Betszaidába, amíg ő hazaküldi a tömeget. Miután elbúcsúzott tőlük, fölment egy hegyre, hogy imádkozzék. Közben beesteledett. A bárka mélyen benn járt a tavon, ő pedig egyedül maradt a parton. Amikor látta, mennyire küszködnek az evezéssel – ellenszelük volt ugyanis –, az éjszaka negyedik őrváltása idején, a vízen járva feléjük indult. El akarta kerülni őket. Amikor meglátták, hogy a vízen jár, azt hitték, hogy kísértet; elkezdtek kiabálni, mert mindnyájan látták őt, és megrémültek. Ő azonban mindjárt odafordult hozzájuk, és így szólt: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek.” Aztán beszállt hozzájuk a bárkába, mire a szél elállt. Azok egészen magukon kívül voltak a csodálkozástól, mert nem okultak a kenyérszaporításból, és szívük még érzéketlen volt."
Mk 6,45-52

Elmélkedés

A viharos tó képe, amiről a mai evangéliumban olvasunk, az emberi élet tükre: küszködés, ellenszél, kimerültség, félelem, s remélhetőleg megnyugvás a végére. Ezt a lelki vihart újra és újra átéljük. A tanítványok Jézus parancsára indultak el, mégis bajba kerültek. Ez is megmutatja, hogy a hűség, az engedelmesség nem mentesít minket a szenvedésektől, sőt, néha épp az engedelmesség vezet próbatételekhez.
Jézus azonban nem hagyja el övéit. Miközben ők a hullámokkal küzdenek, ő imádkozik értük. A hegyen, csendben, az Atya jelenlétében szívében hordozza övéit. Isten nem közömbös a küzdelmeink iránt, látja, tudja, és ha szükséges idejében elindul felénk.
A vízen járás nem csupán egy rendkívüli csoda Jézus részéről, hanem jel: a mi Urunk nemcsak a testi táplálékról gondoskodik, miként tette ezt a kenyerek és halak megszaporításával, hanem úrrá lesz félelmeinken, megmutatja, hogy velünk van a veszélyhelyzetekben is. Olykor talán hajlamosak vagyunk „kísértetnek” látni őt, amikor életünk sötétsége közepette érkezik, egészen váratlanul, másként, mint ahogyan elképzeltük, reméltük.
„Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” – hangzik Jézus bátorítása. Aki közeledik, nem más, mint az örökkévaló Isten. Ha befogadjuk őt életünk bárkájába, lecsillapodik a szél, talán nem kívül, de belül biztosan. A lelki béke akkor kezdődik, amikor felismerjük: Jézus velünk van, és nem hagy magunkra a viharban.
© Horváth István Sándor

"...Uram, Jézus Krisztus! Te nem hagyod magukra azokat, akik a te nevedben útra kelnek. Köszönöm, hogy imádkozol értem akkor is, amikor nem látlak. Köszönöm, hogy utánam jössz, amikor elfáradok. Adj bátorságot, hogy felismerjelek a nehézségek, a küzdelmek közepette is, és ne a félelem, hanem a bizalom vezessen! Szállj be az életem bárkájába, és hozd el a te békédet nyugtalan szívembe! Erősítsd bennem a hitet, hogy minden helyzetben velem vagy és gondoskodsz rólam!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 08. 04:35 | Sorszám: 2161
Napi Evangélium

"...Egy alkalommal Jézus nagy tömeget látott maga előtt. Megesett a szíve az embereken, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért sok mindenre kezdte őket tanítani. Későre járt már az idő, amikor odaléptek hozzá tanítványai, és figyelmeztették: „A vidék elhagyatott, az idő is eljárt. Bocsásd el őket, hogy a környékbeli tanyákra és falvakba mehessenek, és ennivalót vegyenek maguknak!” Jézus azonban így válaszolt: „Ti adjatok nekik enni!” Azok megjegyezték: „Talán menjünk kenyeret venni kétszáz dénárért, hogy elláthassuk őket?” Erre Jézus megkérdezte: „Hány kenyeretek van? Menjetek, nézzetek csak körül!” Körülnéztek, és jelentették: „Öt kenyerünk és két halunk.” Ekkor meghagyta nekik, hogy csoportokban telepítsék le mindnyájukat a zöld gyepre. Le is telepedtek százas és ötvenes csoportokban. Jézus ezután fogta az öt kenyeret és a két halat, föltekintett az égre, és hálát adott. Majd megtörte a kenyereket, és tanítványainak adta, hogy osszák ki. A két halat is szétosztotta valamennyiük között. Mindnyájan ettek, és jól is laktak, sőt még tizenkét kosarat szedtek tele a kenyér és a hal maradékából; pedig ötezer férfi evett a kenyérből."
Mk 6,34-44

"...Uram, Jézus Krisztus! Együttérző szíved mindig meglátta a szükséget, és mindig a szükséget szenvedők szolgálatára álltál. Taníts engem is észrevenni mások éhségét – legyen az kenyér, figyelem, szeretet vagy igazság utáni vágy! Add, hogy ne kifogásokat keressek, hanem bátran adjam oda neked azt a keveset, amim van! Törd meg, áldd meg és oszd szét általam! Adj bátorságot, hogy ne csak kérjek tőled, hanem részt is vállaljak munkádban, szolgálatodban! Használj engem a te országod építésére, hogy mások is megízleljék jóságodat!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 07. 05:02 | Sorszám: 2160
Napi Evangélium

+...Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott:
„Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke,
a pogányok Galileája:
A sötétben lakó nép nagy fényt lát,
és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre.”
Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa!” Bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a nép körében minden betegséget és minden bajt. Híre elterjedt egész Szíriában. Hozzá vittek mindenféle beteget, akik különböző fájdalmas betegségekben és bajokban szenvedtek: még ördögtől megszállottakat, holdkórosokat és bénákat is, és ő mind meggyógyította őket. Nagy népsereg követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról."
Mt 4,12-17.23-25

"...Urunk, Jézus Krisztus! Te vagy a világ világossága, aki a bűnök sötétségében élőkhöz is eljössz. Köszönöm, hogy nem félsz belépni az én életem árnyékos helyeire sem. Adj nekem bátorságot a megtéréshez, hogy szívem nyitott legyen felszólításodra, hogy életem új irányt vehessen! Gyógyítsd be lelkem sebeit, töröld el bűneimet, tisztítsd meg szívemet minden félelemtől és kételytől! Segíts, hogy ne csak hallgatója legyek szavadnak, hanem megtegyem, amit kérsz! Add, hogy hűséges követőd legyek!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 06. 08:00 | Sorszám: 2159
Napi Evangélium

"...Amikor Heródes király idejében Jézus megszületett a judeai Betlehemben, íme, napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, és tudakolták: „Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy hódoljunk előtte.” Meghallotta ezt Heródes király és megrémült, s vele egész Jeruzsálem. Összehívatta a főpapokat és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hogy hol kell születnie a Messiásnak. Azok így válaszoltak: „A judeai Betlehemben, mert ezt írja a próféta: Te, Betlehem, Juda földje, bizony nem vagy a legkisebb Juda nemzetségei között, mert belőled jő ki a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek, Izraelnek.” Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét. Aztán ezzel küldte őket Betlehembe: „Menjetek, tudakozódjatok szorgalmasan a gyermek felől, és ha megtaláljátok, jelentsétek nekem. Én is elmegyek, hogy hódoljak előtte!”
Ők pedig, miután meghallgatták a királyt, elindultak. És lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük járt, míg meg nem állapodott a ház fölött, ahol a Gyermek volt. A csillagot meglátva nagyon megörültek. Bementek a házba, és ott látták a Gyermeket anyjával, Máriával. Földre borulva hódoltak előtte, majd kinyitották kincseszsákjaikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza országukba."
Mt 2,1-12

"...Urunk, Jézus Krisztus! A napkeleti bölcsek egykor hódolattal köszöntöttek téged, mint királyt, Istent és Megváltót. Add nekem is a keresés vágyát, a kitartás erejét és a hit világosságát, hogy felismerjelek a mindennapok csendjében! Segíts, hogy le tudjak borulni előtted őszinte szívvel és életem ajándékát neked adhassam! Őrizd meg szívemben a találkozás örömét, és vezess engem új úton, amelyen egyre közelebb jutok hozzád! Ne engedd, hogy a világ sötétsége elhomályosítsa bennem fényedet! Jöjj el, Uram, és lakozz bennem mindörökre!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 05. 00:22 | Sorszám: 2158
Napi Evangélium

"...Abban az időben, amikor Jézus Galileába készült, találkozott Fülöppel. „Kövess engem!” – mondta neki. Fülöp Betszaidából származott, András és Péter városából. Amikor találkozott Nátánáellel, közölte vele: „Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták szólnak: a názáreti Jézust, József fiát.” „Jöhet-e valami jó Názáretből?” – kérdezte Nátánáel. „Jöjj, nézd meg!” – felelte Fülöp. Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!” Nátánáel megkérdezte: „Honnan ismersz engem?” Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.” Nátánáel erre elismerte: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya.” Jézus így szólt: „Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.” Majd így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.”"
Jn 1,43-51

"...Uram, Jézus Krisztus! Te ma is hívsz minket, ahogy egykor Fülöpöt hívtad: „Kövess engem!” Add, hogy szívünk készséggel válaszoljon hívásodra! Segíts, hogy ne zárkózzunk el az előítéletek mögé, hanem merjünk elindulni és keresni téged! Köszönöm, hogy ismersz, még mielőtt megszólítasz. Köszönöm, hogy látsz, szeretsz, és magadhoz hívsz. Adj hitet, hogy felismerjelek téged a mindennapokban, és adj bátorságot, hogy másokat is elvezessek hozzád! Adj nekem nyitott szívet azokra a titkokra, amelyeket meg akarsz mutatni!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 04. 06:29 | Sorszám: 2157
Napi Evangélium

"...Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be. Föllépett egy ember, akit Isten küldött: János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen: tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, ő csak azért jött, hogy tanúságot tegyen a világosságról. Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert. A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából, és nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal. János tanúságot tett róla, amikor ezt hirdette: „Ő az, akiről mondtam, hogy utánam jön, de megelőz engem, mert előbb volt, mint én.” Hiszen mi mindannyian az ő teljességéből nyertünk kegyelemből kegyelmet. A törvényt ugyanis Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által valósult meg. Istent soha senki nem látta; Isten Egyszülöttje, aki az Atya kebelén van, ő nyilatkoztatta ki."
Jn 1,1-18

"...Örök Ige, Jézus Krisztus! Te testet öltöttél, emberré lettél és közöttünk lakoztál, hálát adunk neked, hogy eljöttél közénk világosságként. Add, hogy szívünk mindig nyitva legyen előtted, és befogadjuk kegyelmedet, igazságodat, jelenlétedet! Ne engedd, hogy közömbösek legyünk irántad, hanem alakíts bennünket Isten gyermekeivé, akik téged követünk engedelmességben és szeretetben! Segíts, hogy tanúságot tegyünk rólad, aki az Atya dicsőségét hordozod. Urunk, vezess minket az örök életre!"
közli:
keresztkem
R.András
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 03. 18:59 | Sorszám: 2156
BÚÉK !
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 03. 04:08 | Sorszám: 2155
Napi Evangélium

"...Abban az időben, amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben.” János azután így folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!”"
Jn 1,29-34

"...Urunk Jézus Krisztus! Te vagy Isten Báránya, aki elveszed a világ bűneit. Hálát adunk, hogy eljöttél közénk és megváltottál minket kereszthaláloddal. Kérünk, add meg nekünk a Szentlélek ajándékát, hogy nyitott szívvel felismerjük jelenlétedet életünk eseményeiben! Segíts, hogy tanúságot tudjunk tenni rólad mások előtt szavainkkal és cselekedeteinkkel! Követünk téged, Urunk. Légy világosságunk, erőnk és békénk! Vezess minket a mennyei Atyához, akinek gyermekei vagyunk!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 03. 04:08 | Sorszám: 2155
Napi Evangélium

"...Abban az időben, amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben.” János azután így folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!”"
Jn 1,29-34

"...Urunk Jézus Krisztus! Te vagy Isten Báránya, aki elveszed a világ bűneit. Hálát adunk, hogy eljöttél közénk és megváltottál minket kereszthaláloddal. Kérünk, add meg nekünk a Szentlélek ajándékát, hogy nyitott szívvel felismerjük jelenlétedet életünk eseményeiben! Segíts, hogy tanúságot tudjunk tenni rólad mások előtt szavainkkal és cselekedeteinkkel! Követünk téged, Urunk. Légy világosságunk, erőnk és békénk! Vezess minket a mennyei Atyához, akinek gyermekei vagyunk!"
közli:
keresztkem
keresztkem
Olvasta: 6 | Válasz | 2026. január 02. 05:19 | Sorszám: 2154
Napi Evangélium

"...Keresztelő János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék őt: „Ki vagy te?” Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: „Nem én vagyok a Messiás.” Ezért megkérdezték tőle: „Hát akkor? Talán Illés vagy?” „Nem vagyok” – felelte. „A próféta vagy?” Erre is nemmel válaszolt. Azt mondták tehát neki: „Akkor ki vagy? Mert választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?” János ezt felelte: „A pusztában kiáltó hangja vagyok: Egyengessétek az Úr útját”, amint Izajás próféta mondta. A küldöttek a farizeusoktól jöttek, ezért megkérdezték: „Miért keresztelsz hát, ha nem te vagy a Messiás, sem Illés, sem pedig a próféta?” János így válaszolt: „Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki utánam jön, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani.” Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János tartózkodott és keresztelt."
Jn 1,19-28

"...Urunk, Jézus Krisztus! Te látható emberi alakban jöttél el közénk, de mi sokszor mégsem ismerünk fel. Adj nekünk nyitott szívet, hogy felismerjünk téged a csendben, Isten szavában és embertársaink arcában! Segíts, hogy Keresztelő Jánoshoz hasonlóan mi is alázattal tanúppontba, hanem mindig rád mutassunk életünkkel! Készítsd elő szívünk útját, hogy benned talid legyünk, és hirdessük jelenléted a világban! Ne engedd, hogy magunkat állítsuk a közéáljuk meg a világosságot és az igaz békét!"
közli:
keresztkem
Tovább ...
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...