|
Téma: Mi az igazság ? |
|
mpd |
|
Vagyis az igazság nem valami, hanem valaki !
Na az még hagyján, de az út is? |
|
Rendes Kis |
|
Ha X. és Y. vitatkoznak és ugyanarra a kérdésre X. azt válaszolja, hogy "A", Y. pedig azt, hogy "B", akkor 4 eset lehetséges: 1) - X. igazat mond, Y. téved. 2) - Y. igazat mond, X. téved. 3) - X. is és Y. is téved. 4) - X. is és Y. is igazat mond, de más nyelven beszélnek !
A 4)-es eshetőségről a hitvitázók hajlamosak elfelejtkezni, pedig kiváló oldószer a viták udvarias és fájdalommentes rendezésére !
(V.ö.: Magyar Unitus Teológiai Intézet ! ...) |
|
|
Rendes Kis |
|
A másik, rendkívül furcsa mondat:
Idézet: "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet"
(Jn 14,6)
... Vagyis az igazság nem valami, hanem valaki ! |
|
Rendes Kis |
|
Hogy ez mennyire nem könnyű kérdés, annak érzékeltetésére álljon itt a Biblia talán legfurcsább története: Jézus és Pilátus párbeszéde (Jn 18,33-38):
Idézet: Pilátus visszament a helytartóságra, maga elé hívatta Jézust, és megkérdezte tőle: "Te vagy a zsidók királya?" Jézus ezt felelte: "Magadtól mondod ezt vagy mások mondták neked rólam?" "Hát zsidó vagyok én? - tört ki Pilátus. - Saját néped és a főpapok adtak kezemre. Mit tettél?" Jézus így válaszolt: "Az én országom nem ebből a világból való. Ha ebből a világból volna országom, harcra kelnének szolgáim, hogy ne kerüljek a zsidók kezére. De az én országom nem innen való." Pilátus közbeszólt: "Tehát király vagy?" "Te mondod, hogy király vagyok - mondta Jézus. - Arra születtem, s azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Aki az igazságból való, hallgat szavamra." Pilátus ezt mondta: "Mi az igazság?"
... És a történet itt, ezzel a kérdéssel ér véget ! |
|
|
Tovább ... |
|