Téma: Mi az igazság ? |
|
R.András |
|
Einstein azt mondta, hogy "Isten nem szerencsejátékos". Hawking azt mondta, hogy "Isten igenis szerencsejátékos". Melyiküknek van igaza ? |
|
rafiki |
|
Az igazság egy-egy rendszer axióma gyűjteménye, tehát ilyen értelemben valóban valami abszolútum. A kérdés az, hogy van-e valami rendszerhierarchia, amely az igazságok közt is alá-fölérendeltségi viszonyt teremt. Az egyetlen nem relativizálható igazságnak a létezést tartom, ebből származtatható minden más. Más szavakkal a létezés egy mester-axióma. |
|
Walaki |
|
Én mindent értek. De, úgy látom, te nem igazán, különben nem kérdeztél volna ilyen ostobaságot.
|
|
gajo |
|
Mit nem értesz? |
|
|
gajo |
|
A menta illékony, árva-csalánféle. |
|
gajo |
|
Pragmatikus? Fenét! Kóvályogsz akár gólyaizé a levegőben! |
|
|
R.András |
|
Hogy Németh Miklós barátomat idézzem: Mivaaaan ?? |
|
menta |
|
ja, hogy egy ez kvízjáték volt és elbuktam, én a "mi az igazságra" kerestem a választ, sőt a bónuszt is,mert semmilyen kérdést nem találtam a #35-ben. Akkor hát vesztettem, be kell látnom, nem tudok ide érdemben írni. Ti meg elvesztettetek engem - hogy melyikünké a nagyobb veszteség, azt csak a Jóisten tudja.
* 204.gajo
igazság-hazugság szeretet-gyűlölet - ez szép, váratlan ajándék |
|
R.András |
|
Bocsánat, én (most éppen) nem az általában vett igazságra, hanem a #35-ben megfogalmazott kérdésre kérdeztem rá ! |
|
Walaki |
|
Nemtom. Én pragmatikus vagyok. Talán. Azt gondolom, az igazság az valamiféle abszolútum. Még akkor is, hogyha mi nem ismerhetjük meg ...
|
|
menta |
|
Isten fátyollal takarta el, ezért nem ismerik fel azok, akik nem értik szavát.
A fátyol kettős - olyan, ami egyszerre elrejt és megjelenít - mint határvonal. Alatt az üresség? akkor is a fátyol csupán az, ami mint jelenség fogható. Látni nem lehet. Szava van? Hangja van? Logosz? Az igazság hangja és a lelkiismeret hangja talán ugyanaz? |
|
|
menta |
|
202-ben csupa olyan kijelentés van, ami azt érzékelteti, te ismered az Igazságot.
Pascal csak keresésről ír. És szeretetről. |
|
Walaki |
|
na meg, akik nem értenek semmit
|
|
gajo |
|
igazság-hazugság-szeretet-gyűlölet, hm. |
|
gajo |
|
Éjjenek a cinikusok! |
|
Walaki |
|
Az igazság is csak egy szó, nem 'ismerjük' a pontos értelmét. Persze, sokan vannak, kik azt hiszik, hogy igen; pedig, még egy körbehatárolt térben sincs igazuk .. Még a saját "lógikájuknak" is ellentmondanak időnként ..
|
|
menta |
|
Korunkban oly homályossá lett az igazság, a hazugság meg oly elfogadottá, hogy csak úgy ismerhetjük meg az igazságot, ha szeretjük.
Pascal, 864 |
|
menta |
|
Nem itt van az igazság országa, az igazság ismeretlenül bolyong az emberek között. Isten fátyollal takarta el, ezért nem ismerik fel azok, akik nem értik szavát.
Versengve káromolnak mindent, még a legnyilvánvalóbb igazságokat is. Beszélnek ugyan az Evangélium igazságairól, de ellenkezőkről is, és annyira elködösítenek mindent, hogy a köznép képtelen világosan látni.
Blaise Pascal: Gondolatok, 843. |
|
R.András |
|
Senkyse tudja ? ... Walaki se tudja ? |
|
gajo |
|
Nincs vélemény, illetve néhány százezren biztos megválaszolták már. |
|
|
Rendes Kis |
|
Szent jelek
Jézus nem úgy tanított bennünket, hogy jeleket hagyjunk. Pont az ellenkezőjére tanított minket: Idézet: Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Jelt kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. (Lk 11,29)
A farizeusok kérnek jeleket. És nem kapnak ! A papok ne végezzenek jelképes cselekedeteket. A papok tanítók legyenek. De ne szavakkal és jelekkel tanítsanak, hanem a példájukkal. Önmaguk példáján mutassák meg nekünk a szentséget. Ők maguk legyenek a jel. És mi tanuljunk tőlük: mi is legyünk szentek. Nem elég úgy tegyünk mintha. Nem elég szóban, jelzésszerűen. Szentté válni nem olyan nehéz, mint gondolnánk. Csak meg kell tennünk az Atya akaratát. Ő legyen énbennem és én Őbenne. Valósítsuk meg a szentséget. Mi magunk legyünk a szent jelek. |
|