Téma: Antikvárium |
|
Rendes Kis |
|
Drága rintintin bácsi, gondolom a facebook üzenget efféléket. Jó eséllyel leküzdheti a bakfittyet azzal, ha beregisztrál hozzájuk. |
|
rintintin |
|
Nagyon "átverős dolog" egy ilyen idecitált "belinkelt fészbúkos sor"--és már nem először "az"! Miért? Mert a fölötte megmutatott kép fölcsigáz, kíváncsivá tesz.Azután rákattintok a linkre, s azután "közlik velem"--nagybarátságosan--hogy ÉN AZT NEM NÉZHETEM MEG, NEM OLVASHATOM EL! Hát jó! Ha nem hát nem! De akkor miért van fölötte a kép, amely "magyarázatra szorul" sőt, némiképp azt is igéri, hogy "kibontja azt a témát, amit a fénykép megindít-fölidéz". Nem szólnék ezért, de már sokadszor(!) van ez "így", hogy rákattintok az Ön linkjére és közlik velem, hogy nekem: BAKFITTY? Miért ez a kegyetlen keresztényietlen izléstelenség? Nem értem. Lehet, túl jóindulatú és naív vagyok vagy nem értem a technikai "csíziót", de ha nem is: miért köll velem EZÉRT kicseszni? |
|
|
|
rintintin |
|
Kevesen tudják, hogy az angolok ú.n."baloldali közlekedése" nem annyira a merev konzervativizmus következménye, semmint egy--a régi időkben fönnálló-- nagyon is gyakorlati körülmény oka.Melynek persze folyománya az, hogy az angolok--állhatatos emberek lévén, és persze azért kissé vaskalaposok is--NEM ADTÁK FÖL MINDMÁIG ezt a közlekedési rendet. Miről is van szó? Arról, hogy: 1.) Az emberek döntő többsége jobbkezes. 2.) Fentiek okán a KARDOT csipője baloldalán hordta, ill. baloldalára "kötötte föl", a gyors hozzáférés-elérhetés-kardrántás "operativitása" miatt. 3.) Továbbá a reá--a férfi úriemberre--várakozó LOVÁT az út menetirány szerinti baloldalára kötötte ki--a "jószág" fejét-orrát is menetirányba állítva, gyors "fölszállás" induló "lóháti" száguldás megkönnyitésére. 4.) Igy azután ha kirohant--teszem azt--a kocsmából, JOBB LÁBÁT sebtiben átvetve a LÓ HÁTÁN, ilyeténkébben nem akadályoztatván a BAL OLDALÁN FITYEGŐ kardtól azonnal indulni tudott és már rohant is--AZ ÚT BALOLDALÁN a hátaslován célja felé vagy éppen menekülve... 5.) Azt mondják ez a baloldali közlekedés "természetrajza". |
|
|
|
|
|
|
rintintin |
|
Itt, ezen a képen ugye, már van ú.n. OMNIBUSZ--azaz sinen, lóvontatta "közjárgány" is.Melynek a tetejére is föl lehetett menni: utazás és a csillagos ég bámulása céljából. Természetesen--én sajnos--nem "éltem még, vagy már meg" "ezt", csak a régi slágerből tudom, hogyasszongya: "Éjjel az OMNIBUSZ tettejééén, emléxel, kiccsikééém, decsudavooolt!" |
|
|
rintintin |
|
Volt még az ú.n. "tujázás" is.Az lényegében a kocsi ÜTKÖZŐJÉN való "csimpaszkodó utazást" jelentette--ha olyan sokan utaztak, hogy nemhogy a kocsiba nem lehetett bemenni, de még a nyitott peronjára sem.Nem volt veszélytelen dolog, de egy-egy meccs végén a Thököly-n sokan "művelték".Érdekes módon emiatt baleset nemigen volt.... |
|
|
tiszavirág |
|
Ez ugyanolyan régi, mint az enyém, Rendesé fiatalabb. |
|
rintintin |
|
Az "59"-es vonalon közlekedő "vilingerek" közül időben az esik hozzánk legközelebb, amelyik a "158"-as h.sz.-ásban közölt képen látható.Ilyen kocsik még a 90'-es évek elején is jártak. A "159"-es és "163"-as h.sz.-ásban megmutatottak JÓVAL RÉGEBBIEK--ilyenek a 40'-es 50'-es, 60'-as években jártak--nemcsak az "59"-es vonalon, de máshol is, pl. a budai Duna-parton járó "9"-esekként, melyek a Margit hid budai hífőjétől a Körtér-ig "vezető" vonalon jártak. Ú.n. "stukák" viszont--a modernebb, áramvonalasabb kinézetű kocsik-- a "2"-es vonalán jártak legelőször, majd a 4-es 6-os vonalán, a Nagykörúton...amennyire én emlékezem.Lehet hogy nem egészen pontosan. És volt még egy kocsitipus, melyyből lehet látni egy töredékes képet a "158"-as fénykép hátterében.Az a fajta villamos járt 60-as és 60/A-s villamosként a Déli p.u.-tól, végig a Krisztinán, át az Erzsébet hídon a Rákóczi és a Tököly úton, de ugyanilyenek voltak a "63"-as vonal villamoskocsijai is.Ez a kocsifajta, amolyan debreceni-miskolci villamostipus volt, ami Budapesten másütt nem járt--csak a fenti vonalakon..amennyire én tudom. |
|
jojoba |
|
Nem tudom melyik a régibb. Én ilyenre emlékszem:
csak valahogy más volt a festése, a 13-as vonalán hurcolászott naponta. |
|
Cirus |
|
Van valamilyen lista? |
|
Békáscity |
|
Antikváriumba való könyvek (és egyebek) jó áron eladók ! - unokahúgomnál |
|
|
tiszavirág |
|
...és ez már modern volt, mert én még olyanra is emlékszem, hogy a lépcsőnél rács volt, ami egy oldalra összecsukódott, ha kinyitották és tolóajtón lehetett bejutni a villamosba.
|
|
|
|
|
|