Téma: Antikvárium |
|
|
rintintin |
|
Volt még az ú.n. "tujázás" is.Az lényegében a kocsi ÜTKÖZŐJÉN való "csimpaszkodó utazást" jelentette--ha olyan sokan utaztak, hogy nemhogy a kocsiba nem lehetett bemenni, de még a nyitott peronjára sem.Nem volt veszélytelen dolog, de egy-egy meccs végén a Thököly-n sokan "művelték".Érdekes módon emiatt baleset nemigen volt.... |
|
|
tiszavirág |
|
Ez ugyanolyan régi, mint az enyém, Rendesé fiatalabb. |
|
rintintin |
|
Az "59"-es vonalon közlekedő "vilingerek" közül időben az esik hozzánk legközelebb, amelyik a "158"-as h.sz.-ásban közölt képen látható.Ilyen kocsik még a 90'-es évek elején is jártak. A "159"-es és "163"-as h.sz.-ásban megmutatottak JÓVAL RÉGEBBIEK--ilyenek a 40'-es 50'-es, 60'-as években jártak--nemcsak az "59"-es vonalon, de máshol is, pl. a budai Duna-parton járó "9"-esekként, melyek a Margit hid budai hífőjétől a Körtér-ig "vezető" vonalon jártak. Ú.n. "stukák" viszont--a modernebb, áramvonalasabb kinézetű kocsik-- a "2"-es vonalán jártak legelőször, majd a 4-es 6-os vonalán, a Nagykörúton...amennyire én emlékezem.Lehet hogy nem egészen pontosan. És volt még egy kocsitipus, melyyből lehet látni egy töredékes képet a "158"-as fénykép hátterében.Az a fajta villamos járt 60-as és 60/A-s villamosként a Déli p.u.-tól, végig a Krisztinán, át az Erzsébet hídon a Rákóczi és a Tököly úton, de ugyanilyenek voltak a "63"-as vonal villamoskocsijai is.Ez a kocsifajta, amolyan debreceni-miskolci villamostipus volt, ami Budapesten másütt nem járt--csak a fenti vonalakon..amennyire én tudom. |
|
jojoba |
|
Nem tudom melyik a régibb. Én ilyenre emlékszem:
csak valahogy más volt a festése, a 13-as vonalán hurcolászott naponta. |
|
Cirus |
|
Van valamilyen lista? |
|
Békáscity |
|
Antikváriumba való könyvek (és egyebek) jó áron eladók ! - unokahúgomnál |
|
|
tiszavirág |
|
...és ez már modern volt, mert én még olyanra is emlékszem, hogy a lépcsőnél rács volt, ami egy oldalra összecsukódott, ha kinyitották és tolóajtón lehetett bejutni a villamosba.
|
|
|
|
|
|
Békáscity |
|
éppen déli 12 órkor a postás 2x csengetett - utána ebédeltünk és apukám megkérdezte, hogy ez az ember hozta-e a rántott húst ? ... |
|
Cirus |
|
Én már mindent a munkahelyemre rendelek. Ugyanúgy kihozzák, a postás viszont nem csenget, el kell menni a pakkért a búbánatba |
|
Békáscity |
|
J.K.J. Három ember egy csónakban - antikváriumi megrendelés, szállítás : 8-16 óra között (és aki dolgozik ? annak mikor ?) |
|
panda |
|
" éves konvenciós cseléd " |
|
keresztkem |
|
"..növendékállatokat gondozó gulyás éves konvenciós cseléd volt." A GULYÁS és az ARATÁSRA, vagy EGYÉB MUNKÁKRA ELSZEGŐDŐ CSELÉD MEM UGYANAZ(!) A "megyek kommencióba, megyek summásnak" mondatfordulat még 1945 után is szinte közhelyszerűen ÉLT--nem a könyvek lapjain--hanem a valóságos és eleven paraszti életben. k.k. |
|
panda |
|
1. a → gulya pásztora. A paraszti szóhasználatban mindig jól megkülönböztetik a naponta hazajáró csorda pásztorától. A község vagy a gulyatartó gazdaság kihajtástól beszorulásig fogadja; 1945 előtt az uradalmakban a növendékállatokat gondozó gulyás éves konvenciós cseléd volt. A pásztorszervezet élén gulyásszámadó állott, ő fogadta a → bojtárokat, akik állattartás, élelmezés és készpénzbér fejében az őrzést, legeltetést és itatást ellátták. Terelőeszköze a bunkós bot és a gulyás karikás, az állatok kifogására pányvás vagy rudas kötelet használ. .... http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-724.html
|
|
keresztkem |
|
"..a dédszüleim birtokán konvenciós cselédek dolgoztak,..." Nem akarnék szőrszálhasogató lenni, de a cselédek NEM(!) "konvenciós", hanem "koMMenciós" cselédek voltak. A KOMMENCIÓ a "KOMMENDÁLNI", azaz "beajánlani" szóbol származik talán...azt hinném.Ez itten az aprócska és nem túl lényegbevágó "gond".... k.k. |
|
Rendes Kis |
|
Aratás anno az anyai ági dédszüleim birtokán... Világos ruhában a nagymamám, aki kivitte az akkor 7,5 éves édesanyámat, hogy lássa, a kenyér nem a péknél "terem" ! Divat szidni az akkori időket, de pl a dédszüleim birtokán konvenciós cselédek dolgoztak, akik lakást kaptak a birtokon, fizetést és természetbeni juttatást. ... https://www.facebook.com/marta.suhayda |
|
|
|
negyven rabló |
|
A romantika reménytelensége reménytelenül elhatalmasodott rajtad! (Persze ez nem baj, én is szeretem!) |
|