Téma: Antikvárium |
|
keresztkem |
|
Nem(!) én nem ismerem, hanem NINCS BENNE A MAGYAR NYELV ÉRTELMEZŐ SZÓTÁRÁBAN! Ergo: ami ott nincs az nincs. Ez ilyen egyszerű, és nem "az áll" amit írsz!Még akkor sem, ha a beszerkesztett "népszótár" meg "hogymondom" szerepelteti ezt a SZÓSZÖRNYET. Rosszindulatod persze és természetesen TÚLTENG. keresztkem
P.s.: Falunév persze lehet, de az útburkolat nem jelenthet falunevet, és viszont.Még akkor sem ha ott--Tótországba'-- valószinűleg Ganovice, vagy Ganovó a hivatalos. |
|
|
keresztkem |
|
Nincs ilyen magyar szó, hogy "gány".Legföljebb "gányolás" van, de inkább csak lehet--ám az is nagyon erőltetett. keresztkem |
|
|
hulot |
|
Ez nem utcaburkolat, ez gány.....
|
|
Rendes Kis |
|
Oda nem illő aszfaltburkolatot kapott a Palás köz Marosvásárhelyen
A napokban leaszfaltozták a Rákóczi-lépcső közelében levő, a Forradalom és II. Rákóczi Ferencz (jelenleg Avram Iancu) utcát összekötő Palás közt, ami roppant felháborodást váltott ki a marosvásárhelyiekből.
Az utcát először 1837-ben említi Borosnyai Lukács János Régi és új Vásárhely című művében: „Marosvásárhely város króniká- jában nevezetes helyet foglal el az a tény, hogy II. József csá- szár erdélyi körútja alkalmával 1773. július 11-én a székely fővá- rost is meglátogatta. Ezzel a fejedelmi látogatással kapcsolat- ban a Szentgyörgy utcai Makariás ház, ahol az uralkodó lakott és az épülettel szemközti meredek Palás köz, amelyen keresz- tül a >>kalapos király<<-t a várba felvezették, történelmi neveze- tességre kapott.”
... http://erdely.ma/hatranyban.php?id=152590&cim=oda_nem_illo_aszfaltburkolatot_ ... |
|
|
|
|
negyven rabló |
|
Nem áll távol tőlem a gondolat!
Üdv: Connor McLeod Felföld, Skócia
|
|
|
|
mandala |
|
Na! Teszszék kérem szépen komolynak lenni!!
|
|
|
onogur |
|
Vagy halmazati büntetésként szeszszósz! |
|
mandala |
|
(( Kivéve a különleges anyagból gyúrtakat! )) |
|
mandala |
|
Minden emberben évszázadok vannak ..
|
|
negyven rabló |
|
Már kezdtem azt hinni, hogy akkoriban jártam oskolába, amikor ezt írta Vályi Nagy Ferenc és akkorról vannak ilyen ötleteim. Persze semmit nem lehet kizárni. |
|
mandala |
|
Jaja, az összetett szavak és az sz-re végződő "szerű"-vel kébzett szavak ..
szószszalámi, készszerű, szeszszalonna
|
|
|
onogur |
|
Amiről rögtön beugrik a f***szopó.
|
|
|
|
mandala |
|
hm, nem igazán olvastam el a cikket, de itt találtam egy érdekes megjegyzést:
: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/odak-horatz-mertekeinn/ch02s02.html
A c hangot hol tz, hol cz betűkapcsolat jelöli, mindkét megoldást megőriztük. A hosszú c hangot ttz, a cs-t ts, a hosszú cs-t tts adja vissza. A hosszú sz hol szsz, hol ssz – ezt az ingadozást is megtartottuk.
(Uppsz, ha jól látom, ez nem éppen egy mai czikk. ) |
|
negyven rabló |
|
Úgy tűnik -a legnagyobb sajnálatomra-, hogy igazad van! Sok helyen kerestem, de szinte mindenhol csak a szó értelmezéséről, eredetéről és hosszú sz-szel történő kiejtéséről van szó. Itt leltem meg egy helyen az írott és a szótagoló formát is: http://www.nyest.hu/hirek/honnan-jon-a-karosszeria
Ettől függetlenül (persze csak szerintem) karoszszériának kellene írni, mert nem összetett, mint a karosszék. A kocsiszekrény persze jó, de szinte sehol nem használják.
Van-e egyáltalán olyan szó, amit szsz-szel írunk? Itt rágom magam percek óta, de nem jut eszembe egy sem! Segítsen már ki valaki! |
|